Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

úterý 29. dubna 2008

PARIZ - Vylet za romantikou

Za Souckovi napsal Janik
Fotecky jsou k nahlednuti ZDE.

26.-28.04.2008
Tento vylet je darek memu Martovi k narozeninam- doufam ze se Ti sen splnil milacku:-))
Po velmi brzkem probuzeni jedeme na Dublinske letiste. Veci na vikend jsme si sbalili jen do pritucniho batohu a vyuzili jsme odbaveni pres internet. To ma u letecke spolecnosti Ryanair spoustu vyhod. Jdete rovnou na kontrolu ke scanerum a pak pri cekani na gatu nastupujete do letadla jako prvni (odpada cekani na bording). Po pul sedme se nase letadlo odlepuje od ranveje a hura za romantikou:-))
Let trval neco malo pres hodinku. Pristali jsme na letisti Beauvais, ktere lezi 80 km od Parize. Kupujeme si jizdenky (jedna za 14 Ecek) a cekame na bus. Jezdi kazdych 20 minut, ale fronta je velika, tak cekame dele. Bus nas dovezl do centra Parize. Ubytovani jsme si nasli v blizkosti zastavky busu, tak se jdeme ubytovat. Mame pekny pokojicek s prislusenstvim a vyhledme do ulice. Noc v pensionku nas prisla na 60 Ecek.
Pocasi je pekne, slunicko sviti, na obloze par mracku, cca 20 - 25 stupnu. Na rohu je pekarstvi, tak jsme si tam zasli koupit croasanty a dalsi francouzske dobrutky. Vyuzivame metra, ktere ma 8 stras. I pro turisty je velmi snadne se v nem orientovat. Jedeme k Viteznemu oblouku, kde zacina znama ulice Avenue Des Champs E'lysées. Pekna stavba, jen v kombinaci s kruhovym objezdem je to trosku divoka kombinace, ale budiz:-)) V blizkosti je ukryta mikro-kes, tak jdeme na lov. Huraa nasli jsme a vyrazime po Schamps E'lyséees smer Louvre. Jsou zde same luxusni obchudky s oblecenim, s parfemy a restaurace. Na Place de la Concorde je krasna fontana s Obeliskem. Odtud je jiz videt Eiffelovka. V parku pred Louverem jsme odlovili tradicni kes a smenili par TeBecek. Jeste jsme hledali sochu zeny, kde jsme meli nalezt jmeno socharky. Nasli jsme - huraa tuhle "mystery§ kes mame v kapse:-))
Protoze nam radne vyhladlo, tak si kupujeme ve stanku s pecivem nejake dobrutky a jdeme si vychutnat jak pecivo tak atmosferu Parize do parku. Slunicko sviti, tak tu odpocivame. Nase dalsi kroky smerovali ke kostelu Saint-Germain-I'Auxerrois. Cestou jsme se zastavili na namesti, kde mistni borec skakal na koleckovych bruslich pres prekazku - fotky jsou ZDE. Vsude postavali zvedavy kolemjdouci a borec si to zrejme uzival - byl bez tricka a ukazoval vypracovane telo. Parktat se mu skok podaril, ale mel to obcas jen tak tak.
V kostele Saint-Germain-I'Auxerrois se zrovna konala mse, tak jsme chvilku porozjimali, prohledli nadherna vitrazova okna pokracovali smerem k Eiffelovce. Jeste jsme si udelali zastavku na adrese: 90 Rue Saint-Dominique, kde je nase oblibena kavarna Starbucks. Dali jsme si frapecka a sladke dobrutky. Koupila jsem si tu hrnek do sve sbirky ze serie City mug.
Nase kroky dale mirily k Eiffelovce. Je to uchvatna stavba, fotime jako o zavod. Fotecky Eiffelovky maji svlou vlasni galerii ZDE. Vystali jsme si frontu na vytah. Chteli jsme do nejvyssiho patra, ale bylo dlouho uzavrene (lide se tam zdrzovali dlouho a dalsi by se tam nevesli). Natesti chvilku pred tim nez jsme si sli kupovat listky, tak jej otevreli. Listek pro jednoho stal 11 Ecek. Z vytahu se nam postupne ukazovala Pariz v cele sve krase. Chteli jsme odtud pozorovat zapad slunce, ale bohuzel byl opar, tak to nebylo takove uchvatne:-(( Vyhled Nadherny pohled byl na Sacre coeur a celou ctvrt Mortmarte, ktera je na malem kopecku (jinak je cela Pariz placka). Pokochat pohledem se muzete v galerii. Dolu jsme sli pesky :-))
Od Eiffelovky jsme to jeste vzali po nabrezi smer Champs E'lysées na veceri do fastfoodu Quick. Noo nic moc, ale kdyz je hlad ....

V nedeli rano jsme si koupili snidani na rohu v pekarne, croasanty, sladle pletynaky s mandelmi a javorovym sirupem, takova francouzska snidane:-)) Metrem jedeme k Soucre Coeur. Slunicko sviti, je teploucko a tak je vsude sposta turistu. V mistnich suvenyrech si kupujeme par drobnosti pro rodinu. Martik tu se zajmem pozoruje mistni karbaniky, co hraji skorapky. Po chvilce odhaluje jejich taktiku. Jsou tak tri kumpani a ti si sazeji, vyhravaji, obcas prohraji a lakaji kolemjdouci na karban. Jeden manik vytahl balik Ecek a vsadil. Dvakrat vyhral a potreti prohral vsechno.
Nejdrive jdeme na kes a pak se jdeme prohlednout basiliku. Zrovna je tu mse (s prisnymi bezpecnostimi opatrenimi), ale je mozno si vse prohlednout. Je to nadherna stavba se zajimavym stropem. Je zde mozajkou vytvoreny obraz Krista. Venku na shodech jsme si sedli a poslouchali mistiho muzikanta, ktery hral na harfu. Zahral pisnicku, kterou znam ze socialistickeho televizniho poradu "Vysilani studia Jizerka". Bohuzel netusim, kdo je autorem ani jaka skupina ji zpiva. Kazdopane to byl velmi prijemny poslech. Jeste jsme si poslechli par songu, nasypali muzikantovi nejake dobne Ecka a sli jsme dal do viru. Obed jsme si dali v KFC. Dost nas to zklamalo, jidlo nic moc. Musime rici, ze KFC ochutnava vsude kam se dostaneme a nase ceske je opravdu to nejlepsi, ktere jsme dosud ochutnali:-)) Pokracujeme k Notre Dame pres Centre Georges Pompidou, ktere moderni stavbou. Potkali jsme zde hodne poulicnich maliru, prodavacu vseho mozneho.
U Notre Dame jsme ve tri hodiny a zacina mse. Okolo nas prosel pruvod "papalasů" v ruzne barevnych habitech. Prohlizime si "domov" hrbace Quasimoda z romanu Victora Huga. Katedrala ma hlavni chramovou lod, ktera je dlouha 130 m a dve postranni. Veze jsou vysoke 69 m a je mozno si z nich prohlednout Pariz (je to 387 schodu:-)) Dalsi zajimavosti jsou nejvetsi francouzske varhany a prekrasna vitrazova okna ze 13 stoleti.
Odtud jsme zamirili do Musée de Louvre, kde je vystavena Mona Lisa. Museum se nachazi v nejvetsim francouzskem kralovskem palaci a obsahuje jednu z celosvetove nejvyznamejsich sbirek historickych pamatek, cita pres 350 000 exponatu s nevycislitelnou hodnotou. Koupili jsme si listky (jeden za 11 Ecek) a hura za Monou. Prohledli jsme si sbirku antickych soch a obrazarnu. Musim se priznat, ze mne obraz Mony prekvapil - a to svou velikosti nebo spise malickosti:-)) Jeste jsme si v museu dali podvecerni frapecka a prijemnou prochazkou sli na metro.
Veceri jsme si dali v arabskem kebabu. Zrejme anglicky moc neumeli, protoze nam prinesli neco jineho nez jsme chteli, ale nevadi, stejne jsme to snedli:-)) Porce to byly ohromne a za slusne prasule. Veca nas vysla na 12 Ecek.
V hotylku jsme se sbali a pristi den rano po pul seste jdeme na autobus co nas doveze na letiste. Krapanek bloudime, ale na bus jsme dorazili. Za par minut sedime v busu. Nase letadlo ma zpozdeni 1,5 hodiny. Cekani jsme si zprijemnili snidani s kavou. Timto nas vylet za romantikou je ukonce. Myslim, ze jsme si to uzili, videli jsme co jsme chteli, i nejake ty kese dali:-))