Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

čtvrtek 4. srpna 2011

Hungary

Fotogalerie k poznavani Madarska je ZDE a panoramaticke fotky najdete ZDE

středa 3. srpna 2011

Hungary

5.7.2011
Rano po vydatne hotelove snidani (smazena vajicka, parecky, musli s jogurtem, sladke pecivo, kremova horka cokolada a kava)  se jdeme projit s Viki do města. Musime ji vyvenčit, protože my pak jdeme do termálních lazni a ona na nas bude cekat v hotelu. Město je zajimave velkym poctem krasnych kostelu.
Pak jdeme do vodniho světa. Jsou tu bazeny s ruzne teplou vodou. V kazdem bazenu jsme chvilku stravili, pak jsme blbli na toboganech, pak zase v chvilku v teplych bazenech. Mistni langos nas neuchvatil, takova tlusta buchta, … no u Marusky si posmakneme jinak. Po 3 hodinach nas touz nebavi a tak jdeme pryc. 
Sedame do auta a jedeme na dalsich 37 kesi. Vecer pak planujeme dalsi dny.

6.7.2011
Rano po vyborne snidani, michana vajicka, sladkosti z listoveho testa, zakysany jogurt s mandlovymi lupinky :-) horka cokolada, kava a  ovoce, balime veci a jedeme smerem k Balatonu. Cestou se zastavujeme na jeden poklad, ale je velke horko a tak radeji rychle frcime dal. 
Ubytovali jsme se v kempu v bungalovu z roku 1974. Jak jej postavili, tak tu stoji dodnes. Zadna oprava, zadna poradna udrzba ci renovace, proste totalitni chaticka :-(  Ale tak uplne to sem zapada. Ve stejnem duchu je i okoli a mistni samoobsluha. Jako u nas pred rokem 1989. Dost nas to zaskocilo.
Sli jsme se podivat na Balaton a cekalo nas dalsi prekvapeni. Voda smrdela rybinou, byla spinava a plaval v ni had. No, tak jsme ani prsticek nesmocili :-(  Vzali jsme si sebou knizky na cteni, tak jsme sebou placli na brehu a cetli si. Ale ani to nebylo ono, vsude byli mravenci a tak jsme to asi po 2 hodinach stehovani se z mista na misto vzdali a sli zpatky k chatce. 
K veceri jsme si udelali lunchmeon, ktery tuhle totalitni idilku jen podtrhl. Naveceru jsme se sli projit  a nasli jsme zmrzlinarnu, ktera byla zalozena roku 1954. Zmrzlina docela usla, ale ta obsluha, ta byla si take 20 let pozadu..


7.7.2011
Po snidani vyrazime na serii kesek, ale nejak to neni ono. Jedeme se po hodne rusne silnici, zastavujeme kazdych 300 m. Je to unavne a ani to neni nijak zajimave. A tak Martin vybira jen zajimava mista, stare kosteliky a mista s vyhledem. Je hrozne horko a na obloze ani mracek. I kdyz klimatizujeme, Vikousek ma v kufru auta hodne teplo, tak se vracime do "nasi totalitni chatky" pres Tesco, kde kupujeme nejake potraviny a veceri.
Odpoledne travime ve stinu stromu u chatky ctenim knih a relaxovanim a vecer jdeme na zmrzlinu a projit se. 


8.8.2011
Dnes nas ceka presun do Budapesti. Je opet krasne slunecne pocasi. Cesta nam trvala asi 3 hodiny. Zase jsme se ubytovali ve stejnem kempu "U Veverky". Postavili jsme stan ve stinu pod stromy, vse zabezpecili tak aby se nas Vikousek ve stanu neupekl a vyrazili jsme na prohlidku Budapeste. 
Na zastavce u kempu jsme nasedli to autobusu, tedy lepe receno totalni stare kraksny. V centru jsme k obedu dali kebab a naskocili do tramvaje. V tramvaji jsem s hruzou zjistila, ze jedeme nacerno. Spatne jsme se pochopila s pani v kempu, u ktere jsme kupovala listky a to jsem se vyptavala, jak to funguje. Nastesti nas revizor nepotkal. Od spolecnosti HOP ON, HOP OFF mame listky na vyhlidkovy bus, ktery turistum ukazuje krasy Budapeste. Jednou jsme vystoupili, to abychom zasli do Starbucksu pro hrnecek do me sbirky. Autobus nas provezl po nejzajimavejsich pamatkach. Budapest je velmi podobna Praze, reka, hrad a i pamatky jsou ze stejne doby. 
Vecer jsme si v kempu dali gulasovou polevku a langos. Polevka chutnala jinak nez jsme zvykli, ale byla dobra a langos take. Jedni lide tu meli mensi soukromou oslavu s zivou hudbou. Trosku se rozjeli, dokonce i tancovali. Hudba privabila i ostatni kempujici a tak to byla mezinarodni zabava. 


9.7.2011
Po snidani, pro nas uz zname (langose, palacinky s marmeladou, pomazanka z lilku a meltova kava) balime stan, vse sackujeme do auta a vyrazime pres par pokladu smerem Ceska republika. Jeste kupujeme u silnice melouna, na kterem jsme si moc pochutnali, byl sladoucky a vonavy. Delali jsme si kratke zastavky a tak jsme do Vlasimi dorazili okolo 16 hodiny. 

Za celou dovolenou jsme ujeli 1199 km, ulovili 210 kesek a mame novy rekord v poctu 83 kesek za jeden den.