Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

úterý 30. září 2008

IRSKO - Okoli noveho bydleni

Za Souckovi napsal Janik, fotil Martik.

V teto casti deniku bych Vam rada popsala a na fotkach ukazala okoli naseho neoveho bydleni. Ten kdo cte nas blog pravidelne vi, ze jsme se prestehovali do "nobl" ctvrti Dublinu, do Clontarfu. Skoro vsechny domy jsou vlastneny lidmi kteri je obyvaji. Bydlime na 189 Vernon Avenue, Clontarf, Dublin 3 (kdyby jste nam nahodou chteli neco poslat:-)) Je to blizko more, cca 1,2 km po silnici. Podel more se tahne cyklisticka stezka, je tam pas zelene travicky. O slunecnem vikendu se na pobrezi chodi dublinane prochazet.
Cca 130 metru od naseho dume zacina velky park, asi druhy nejvetsi park v Dublinu. Je zde spousta hrist na fotbal, rugby, socker, tenisove kurty, golfove hriste a asfaltova draha pro modely auticek. K takovemu parku patri i nadherna Ruzova zahrada s lavickami. V tomto parku najdou vyziti i rodice s detmi:-)) Sem chodime vencit Vikouska.
Pokud dojdeme na konec parku, tak je to uz jen kousek na ostrov s prekrasnou pisecnou plazi. Protoze tu casto, respektive porad fouka vitr, tak to za slunecnych dnu pritahuje surfare, kteri se za pomoci "kridla" prohaneji na vlnach.
Co se tyka potreb denniho zivota, nakupovani potravin - tak to mame blizko (cca 7 minut pesky) do SuperValu. To je "bezny" market, kde se da sehnat vse co potrebuje a maji otevreno do pulnnoci v pracovnich dnech, o vikendu do 22 hodin. Cennova hladina je na vyssi urovni. CCa 50 minut pesky je od nas vsdaleno Tesci, ktere je otevrene 24 hodin denne. Tam jezdime vetsinou na vetsi nakupy. Lidl a Aldi je cca 6 km daleko, tak tam jezdime autem. Zde kupujeme predevsim jogurty, ktere jsou hodne podobne nebo shodne s nasimi ceskymi (jinde stoji za prd nebo to jsou ruzne peny, divoke kombinace chuti, ...) zkratka dne nachazime chute a veci podobne ceskym.
Tak to je z naseho okoli to zajimave, ostatni veci jsou ... noooo normalni, bezne.

pondělí 29. září 2008

IRSKO - vylet do hor

Sepsal Janik, fotil Martik.

27-28.09.2008
Na tento vikend byla velmi prizniva predpoved, tak jsme se dohodli s nasimi kamarady Zrzavymi a Luckou a Jirkou. Vikouska jsme museli nechat doma s Luckou a Sergiem, protoze nam ji nechteli ubytovat v B+B.
Vyrazime 2 auty smerem na sever k hranicim se Severnim Irskem. Oblast se jmenuje Mourne Mountains a je znama jako paseracka. Pres tyto hory se pasoval alkohol a cigarety do vnitrozemi.
Sobotni trek se jmenuje: 7 vrcholu, my jsme si dali "jen" 4. Vychazeli jsme z nadmorske vysky 120 m a nejvyssi vrchol meri pres 900 m. Cestou k vrcholu byla vyjimecna, nebot jsme sli doslova "po zdi". V blizkosti je veliky rezervoar na vodu, ktery je obehnan cca 180 cm vysokou a 1 metr sirokou zdi z kamenu v delce 35 km. Zed byla postavena jako ochran proti zveri. Slo se po ni celkem dobre, jen jsme si museli davat pozor a nezakoukavat se do okoli (nektere kameny se hybaly). Nalezenim 5 pokladu jsme potesili nase geo-dusicky:-)) Usli jsme 21 km a jeste nas neco pres 2 km cekali - na veceri.
Ubytovani jsme meli v Dundalku, coz bylo asi 50 minut od hor. S prazdnymi brisky jsme usedli v pekne restauraci a tesili se na bastu. Kluci meli steaky, ja a Petra lososa a Lucka si vybrala kureci masicko s testovinami. Do B+B jsme odchazeli spokojeni.
Rano jsme se potkali na snidani. Vetsina krome me si dali really irish breakfast. Ja mela palacinky s javorovym sirupem a ovesnou kasi. Po snidani jsme se presunuli do vesnicky Carlingford. Odtud jsme vyrazili na trek pres mistni pastviny, ktere okupovali ovecky a nasel se mezi nami i horlivy fotograf:-)), ktery se za nimi vyravoval mimo cestu. Tentokrate byla cesta kratsi, jen 15 km a prevyseni asi 700 m. Cestou jsme sbirali ostruziny, nekteri jen do pusy, Zrzkove i do lahve od coly na domu .... Nasli jsme 7 pokladu, coz nas posunulo nejaky ten bodik vpred v geo zebricku.
Pocasi se povedlo, na vrcholkach foukal misty silny vitr, neprselo.
Vsem vyletnikum dekujeme za spolecnost a Georgovi za perfektni pripravu.