Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

čtvrtek 25. srpna 2011

Madeira



Jeste na sklonku prazdnin jsme se rozhodli pro "odpocinkovou dovolenou mimo nas dobrodruzny styl". Chvilku jsem patrala na netu a v uvahu prichazela mista jako Malta ci jiny recky ostrov, koukala jsem na Ibizu a nakonec jsme se rozhodli pro Madeiru.

Zde je par zajimavosti.
Madeira je ostrovem věčného jara Malebný portugalský ostrov Madeira leží asi 980km jižně od Evropy a 580km od Afriky ve stejnojmenném souostroví. Příznivá poloha a působení Golfského proudu dělá z Madeiry oblíbenou destinaci pro dovolenou v jakémkoliv ročním období. Rtuť teploměru se zde pohybuje kolem velmi příjemných 24°C v létě a 20°C v zimních měsících.
Madeira je ráj rozmanitých aktivit. Kromě turisticky založených návštěvníků, kteří se kochají nádhernou krajinou a úchvatnými scenériemi vnitrozemských hor si zde dvou kvalitních místních hřištích přijdou na své i milovníci golfu. Azurově modré moře obklopující ostrov přímo vybízí k tomu vyzkoušet některý z vodních sportů. Ať už se necháte zlákat winsurfingem, potápěním či jízdou v plachetnici, zklamáni dozajista nebudete. Zahrada Evropy - jakmile na Madeiru zavítáte, poznáte to. Rozmanité druhy květin, včetně orchidejí, vás oslní na první pohled.
Zároveň je ale Madeira také destinací s bohatou historií. Prastaré ličky města Funchal, turistického centra ostrova, pak přímo vybízejí k toulkám historií či k romantickým procházkám po plážové kolonádě. Madeira a její turistická lákadla. Vybírat si můžete z mnoha pamětihodností, exotických přírodních útvarů i nepřeberné škály sportovních aktivit.
Vydat se můžete třeba na horskou túru, prozkoumat útesy vysoko nad mořskou hladinou, poznávat neutuchající bohatství místní flóry v botanické zahradě či procházet se podle podél tradičních madeirských zavlažovacích kanálů. K tomu si nezapomeňte dopřát ochutnávku znamenité místní kuchyně a návštěvu některé z kulturních institucí, jedině tak si dokážete omamnou vůni Madeiry vychutnat v celém jejím rozsahu.
Hlavní město madeiry Funchal rozhodně stojí za návštěvu. Má přibližně 120 000 obyvatel a je v podstatě jediným větším městem na ostrově. Svou jedinečnou atmosféru si Funchal udržuje dokonalým snoubením překrásné místní zeleně s mnoha zachovanými architektonickými skvosty a památkami. Určitě si nenechte ujít katedrálu Sé, nejvýznamnější památku Funchalu z 15. století, přibližně stejně starou budovu radnice Camara Municipal, pobřežní pevnost Palacio de Sao Lourenco, klášter Convento de Santa Clara a velmi originální kostel Igrja de Sao Pedro.

Audi sraz Ventilek 2011


24. - 25.06.2011

Jsme se vydali na audi sraz Ventilek 2011, ktery se konnal v kempu Velkoparezity na Jihlavsku. Byl tematicky zameren a nesl se v piratskem stylu. Deti meli satky, pasky pres oko, obcas byla k zahlednuti i savle ci bedna s pokladem :-) cela akce nebyla primo nas styl, ale libilo se nam.