Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

středa 8. dubna 2009

Kachni hody


Za Souckovi sepsal Janik, na nase kulinarske vytvory se muzete podivat ZDE.

07.04.2009
V pondeli vecer prinesl Petr dve kacenky, no spise kaceny (kazda mela jiste 3 kg). Jeho Katka je dostala v praci a byly urcene pro vybrane francouzske restaurace v Irsku - a kdyz pro restaurace, tak proc ne pro "ceskou kuchyni". Tak jsme se dohodli na "uternich predvelikonocnich kacenkovych hodech."
Pripravne prace jsme si trosku rozdelili, Lucka pripravovala kachnicky a ja zeli a houskove knedliky. Jedna se delala na strocesky zpusob a druha na pomerancich. Pekly se asi 2 hodinky a byly, nooo vynikajici - jako od maminek, ne-li lepsi:-))
Dorazil Petr s Katkou a Stefano (Ital - kamarad Lucky a Sergia). Ke stolu jsme zasedli v 7 lidech (4 cesi, 1 slovacka, 1 spanelik a 1 ital) a pustili se do kacenek. Pak prisel na radu dezert podle receptu Sergiovi maminky. No mnamka:-)) Me osobne dezet chutnal vic nez kachni maso, ale to bude tim, ze maso celkove nemusim.
Hodovani jsme rozpustili pred 23 hodinkou, skoro nic nezbylo a vsem chutnalo. Nekteri se nechali slyset, ze "az doma si uvedomili jak moc dobre jidlo to bylo:-))"

pondělí 6. dubna 2009

Velikonocni pernicky



Ingredience:
500 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 3 celá vejce, 100 g rozpuštěněho vlahého medu, 50 g másla, lžička zažívací sody, lžička skořice, asi 3 hřebíčky, 1 lžíce anýzu, 1 - 2 nové koření, citrónová kůra, 1 vejce na potření
Postup:
Prosijeme mouku, sodu a přidáme všechny další přísady. Vypracujeme těsto. Uložíme do mikrotenového sáčku do ledničky a necháme odpočívat 1 - 2 dny. Pak těsto po částech rozvalujeme, vykrajujeme různé tvary a klademe na plech s papírem na pečení, dáváme dál od sebe. Dáme do hodně vyhřáté trouby, za chvíli zmírnit. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme vychladnout na rovné podložce. Libovolně ozdobíme.
Místo uvedeného koření lze použít lžíci hotové směsi koření do perníku.
Hodnocení:
Ihned po upečení jsou krasně měkké a netvrdnou. Chuť perníčků je vynikající.


IRL - Samy v Dublinu


Za Souckovi sepsal Janik.

29.03. - 07.04.2009
V nedeli rano jsem odvezla nasi drahou polovicku na Dublinske letiste - jede se dovolenkovat do Cech. Protoze nas "kocour" neni doma tak my mely preee:-)) Kazdy den po praci jsme chodily na prochazky, uzivaly pekneho pocasi okolo 12 stupnu a slunicka - neprselo cely tyden. Sem tam nejaka drobna domaci prace jako prani, zehleni, "jarni uklid" a peceni velikonocnich pernicku. U peceni byla Viky hodne aktivni, kazdy drobecek co dopadl na zem byl vzapeti uklizen do psiho zaludku. Nasledne zametani nebylo treba:-))
O vikendu jsme se vypravily pesky na lov pokladu a natapaly jsme pres 20 km. Bohuzel se pocasi zkazilo a tak jsme dvakrat zmokly. Vikousek vecer byla krasne unavena, jen se nabastila a zalezla si do boudicky, kde si spokojene spinkala.
V nedeli naveceru jsme byla dohodla s kamaradkama na male damske posezeni v centru. Petra poprve pekla mufinky, tak jeste pred tim jsem si u nich dala kaficko a bananovo-cokoladoveho mufika. Jj povedl se, chutnal bajecne. Nejdrive jsme zasly do baru PANAMA a tam si dali koktejlik, potom jsme se presunuly do cajovny. Tam jsme si nad svymi konvickami caje a pistaciemi pekne popovidaly. Okolo 22 hodiny jsem se s holcinama rozloucila, ony pokracovaly jeste na pivo do CZECH INNu. Vecer v cajovne byl bezva relax, tak bychom si to meli brzo zopakovat.
Jeste se dvakrat vyspime a Marik se nam vrati, pak uz budou Souckove opet v kompletni sestave:-)) Stastnou cestu k nam Ti preje Black and White.