Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 29. srpna 2009

11. Australie - Vychodni pobrezi - Vnitrozemi

Predchozi # Seznam # Dalsi

Streda 26.08.2009
Probudili jsme se do slunecneho dne, na obloze jsou mraky, ale to nevadi, skytaji nam alespon trochu stinu. Teplota pres den se pohybuje okolo 23°C, coz je pro nas plne dostacujici:-)) Vracime se smerem na jih na Cairns, ale jedeme vnitrozemim. Krajina se meni kazdych 50 km. Opoustime destne pralesy a presouvame se do hornateho kraje s listnatymi lesy. Na polich se pestuje cukrova trtina, brambory, caste jso
u bananove plantaze, cajove plantaze, sady s ovocnymi stromy. Na pastvinach se pasou kravy a obcas jsou k videni kone.
Prvni nasi zatavkou je kavova plantaz Jaques. Je to jedna z mensic
h, ale z prvnich kteri zacali s pestovanim kavy. Pan a pani Jaques prisli z Afriky z Tanzanie - tam tez meli sve kavove plantaze a umeli kavu pestovat. Pri kupovani vstupenek na nas pani promluvila cesky - pro nas to bylo velike prekvapeni, protoze jsme zatim zadneho cecha nepotkali. Vypravela nam o svem zivote (narodila se v Brne, kde zila do svych 6 let, pak s rodici odesla do Svycarska a pred 6 lety se s manzelem odstehovala do Australie). Mluvila velmi dobre a pouzivala zajimave slovni obraty (stale hodne cte ceske knihy, posloucha ceskou televizi, ...) Provezla nas po farme, ukazala sberaci stroj, osvetlila nam vyrobu kavy a prekvapila nas vyrokem, ze kava je ovoce a sklizen je jednou do roka. O historii farmy nam pustili kratky filmecek, mimochodem hooodne zajimavy - trikrat na farmu prisla pohroma a museli zacinat od zacatku. Nyni se rodinne farme dari, vse co vyprodukuji tak prodaji a sve plantaze budou brzo rozsirovat. Jen pro zajimavost: z 1 kavoveho kere se vytezi 1 kg kavy urcene se spotrebe. Pokud se chcete dozvedet vice o kavove farme, juknete na www.jaquescoffee.com
V cene vstupenky byla ochutnavka dvou druhu kav
oveho likeru a salek kavy dle vlastniho vyberu. Nase volba byla 1x latte a 1x kapucino. Prinesli nam plne hrnecky po okraj, s kremove naslehanym mlekem a latte melo napovrchu pomoci mlecne peny nakreslene srdicko:-)) Sedeli jsme v pohodlnych zidlickach ve stinu, kousek od nas rostl velky pomerancovnik s pomeranci (jeden zrovna upadl, tak jsme si ho sebrali a mohli nechat) ... takova prijmena pohodicka, ze se nam z plantaze vubec nechtelo (jeste jsme si dali kavu na studeny zpusob a prijemnou chvilku si tim tak prodlouzili).
Dale jsme pokracovali do mestecka Mareeba do kempu se zastavkou na bananove plantazi v blizkosti silnice. Bananovniky jsou sazeny v radach tak aby bylo mozne s nejakym mensim trakturkem projet a banany otrhat. V teto dobre jsou banany jeste nezrale a male, jsou zabaleny v pytlich a zespoda je dira - jeste jsme nevypatrali proc tomu tak je, ale zjistime to:-))

Vecer v kempu varime na grilu kureci maso se zeleninou (mrkev
, zeli a mungo klicky) s cinskymi nudlemi. Martin si pochutnaval na sweet-chilli zpusob a ja se sojovou omackou a medem. Potom si uzivame prijemneho vecera, sedime pod palmou, ochutnavame bile australske vino, ...

Statistika:

- ujeto 200 km z celkovych 407 km
- 1 nalezena kes z celkovych 99 kousku



Ctvrtek 27.08.2009
Plan na dnesni den je navstvit mistni vyrobnu syru a cokolady a nejvetsi cajovou plantaz v zemi. Gallo Dairyland - cheese and chocolate factory - tak to byla nase prvni zastavka. Syrarna bohuzel nebyla v provozu, ale shledli jsme video jak se syr vyrabi, jak zraje, ... Vyroba cokolady byla v provozu, tak jsme se koukali jak pani rucne plni cokoladove dobrutky kremem a pak je uzavre a jeste ozdobi. Dostali jsme kousek cokolady na ochutnani - hmmm rozplyvala se nam na jazyku. Vice naleznete na www.dallodairyland.com.au
O par kilometru dale jsme se zastavili na cajove plantazi Nerada Tea (www.neradatea.com.au). Take nam pustili kratke v
ideo o pestovani caje, o procesu sbirani, suseni ... Prohledli jsme si malou fabricku. Pruvodkyne nam vysvetlila rozdili mezi bilym, zelenym, zlutym a cernym cajem, ochotne zodpovidala nase dotazy. Po prohlidce jsme si objednali kazdy malou konvicku caje a dali s vyborny ananasovo-bananovy kolac s polevou a orisky:-))
Odpoledne prejizdime na misto zvane Paronella Park
. Je to udolicko plne zelene, starych stromu se zbytky ze spanelskeho zamecku. Stihli jsme posledni odpoledni asi hodinovou prohlidku, kdy jsme byli seznameni s historii zamecku. Vecer nas cekala jeste nocni prohlidka, kdy jsme se divali na zelvy v jezirku, krmili ryby ktere vypadaji jako hadi (asi 1 metr dlouhe), prochazeli jsme se vecernim parkem, poslouchali sumeni vodopadu, ... nakonec nam zamecek s vodotrysky osvetlili a pustili hudbu ... ooo ... romantika jako z pohadky. Vice najdete na www.paronellapark.com.au

Statistika:
- ujeto 138 km z celkovych 540 km
- 6 nalezenych kesi z celkovych 105 kousku
- pocasi je pekne, slunecne s obcasnymi mracky, teplota okolo 25°C



středa 26. srpna 2009

10. Australie - Vychodni pobrezi - Port Douglas a Cape Tribulation

Predchozi # Seznam # Dalsi

Pondeli 24.08.2009
Rano vstavame brzo, protoze na v 7:50 vyzvedavaji na recepci a jedeme do pristavu ve mestecku Port Douglas. Tam nastupujeme na lod a vypravujeme se snorchlovat na Velkuy barierovy utes. Je pod mrakem, coz nam na jednu stranu vyhovuje - Martin nebude vystaven slunecnim paprskum, ale Janik se neopali do svatebnich satu ... ooo nevadi to se jeste dozene na nejake plazi:-)) V 9:00 odplouvame z pristavu, davame si na lodi lehkou snidani v podobe sladkeho kolace s polevou a kavu. Jsou pekne vlny a tak to s nami radne houpa:-))
Martin vyplnuje potrebne papiry k ponoru a pak se jde pripravovat. Je ve skupine s tremi holcinami z Irska. Ponor trval 25 minut a dosahli hloubky 12 metru. Bylo to super, fotky s podvodniho fotaku budou zverejneny po vyvolani filmu v cechach. Ja jsem si snorchlovala, nejvice rybicek bylo na hrane utesu. Byly krasne barevne (zluto-modre s pruhy, tyrkysove nebo uplne cerne ve tvaru kosoctverce, ....) fakt nadhera. Videla jsem jednu velikou co honila mensi rybky. Kdyz Martin ukoncoval ponor, tak jsem ho z hladiny pozorovala (nechaval se fotit:-)) od instruktora). Voda byla studena, vylezla jsem s uplne fialovymi rty a zahrivala jsem se cajem.
Na lodi jsme dostali obed v podobe svedskeho stolu a tak si kazdy vybral na co mel chut. Prejeli jsme na jine misto a opet sli snorchlovat, tentokrate spolu. Martin videl zraloka, tak 1,5 m dlouheho.Celkove se nam moc libilo, more melo krasnou barvu, podvodni zivot je uzasny a ty krasne koraly ...Vecer jsme si udelali na grilu klokani maso s bramborem a vyprali pradlo (jeden praci cyklus je za 3AUD a susicka take za 3AUD).

Statistika:

- ujeto 0 km z celkovych 81 km
- 0 nalezenych kesek z celkovych 94 kesi

Utery 25.08.2009
Rano po snidani vyrazime do Port Douglasu na par kesek. Jedeme se projit po plazi, more je teplejsi nez vcera na utesu, pisek je jemnoucky ... uplna idilka.
Jedeme smerem na sever do mista zvaneho Cape Tribulation, kde ztroskotal kapitan Cook. Na jedne strane jsou hory porostle destnim pralesem a na druhe strane je more - uzasna kombinace. Kolem silnice jsou trtinove plantaze a uzke koleje, po kterych vlacek svazi nadrzenou cukrovou trtinu do cukrovaru. Zastavili jsme si prohlednout cajovou plantaz, ktera byla u silnice. Malou zastavku jsme si udelali v male vyrobne zmrzliny. Dali jsme si 4 druhy a vsechny byly vyrobene z mistnich plodu (hodne zvlastni chute). Na jedne z plazi jsme si odlovili kesku a chvilku se zdrzeli - jemny pisek ale bez musli (coz je sesti pro Martina, jinak bych sbirala).
Malou prochazkou jsme se podivali do destneho pralesa s ohromnymi kapradinami, lianami a ty palmy .... ooo nadhera. Naveceru jsme dorazili na Cape Tribulation, odtud mohou dale na sever pokracovat jen vozidla 4x4 (coz my ted nemame) podivali se na misto Cookava ztroskotani a ubytovali jsme se v nedalekem kempu.

Statistika:
- ujeto 123 km z celkovych 204 km
- 4 nalezene kesky z celkovych 98 kousku

09. Australie - Severni teritoriu - prelet na vychodni pobrezi

Predchozi # Seznam # Dalsi

Nedele 23.08.2009
Vstavame ve 3 hodiny v noci a na 4 rano mame objednaneho taxika na letiste. Ve 4 hodiny jsme byla uz znacne nervozni, objednane taxi nikde. Martin volal na centralu taxi a ti rikali, ze tu bude behem chvilky. Chvilka se protahovala a tak jsme si ve 4:15 zastavili na jineho. Ten s nami uhanel na letiste, kam jsme dorazili v 4:29. Okamzite si to valime na odbaveni zavazadel a kdyz rikame kam letime, tak nam pan s politovanim oznamil, ze nas let do Cairns je jiz uzavren a tutiz neni mozne abychom leteli. Let uzavareli par minut pred tim, nez jsme dorazili na letiste. Kvuli zatracenemu taxiku, ktery nedorazil vcas jak mel:-(( Pan u prepazky nam poradil, ze letecka spolecnost Quantas leti v 7 hodin do Cairnsu take, at si kopime letenky. Ihned jsme tak ucinili a behem 20 minut jsme v rukach drzeli nove letenky se zastavkou v Gove, coz je na uzemi Aborigincu. Jedna letenka nas stala 450 AUD/os, ale potrebovali jsme se dnes dostat do Cairnsu, protoze tam jsme si meli vyzvednout auto do 2 hodin.
Let probihal v pohode, zadne dalsi nepredvidatelne situace se nedeji a tak vse probiha podle planu.V Cairnsu pristavame v 11 hodin a taxikem jedeme rovnou do pujcovny. Vyzvedavame si nasi dalsi "karu" a se zastavkou na nakup potravin, potrebneho kabele na pripojeni se v kempu na elektrinu a v zaskakujeme na obed do KFC - tohle jidlo testujeme vsude kam prijedeme a opet musime napsat, ze nase ceske je to nej nej a nejlepsi a nejchutnejsi. Davame si twistra, stripsy a coleslaw , ale tohle nam moc nesmakovalo.
Po nakupu vyrazime smerem na sever od Cairns do Port Douglasu. Jeste vecer si v pristavu kupujeme na pondeli snorchlovaci vylet na Velky barierovy utes s tim, ze si Matin da jeden ponor. Vecer v kempu se szivame s autem:-(( Nejak se nemuzeme do nej usporadat a porovnat. Ma spoustu vad: chybeji sitky v oknech proti komarum, spatne resene spani,lednice je kapitola sama pro sebe a o prostoru na osobni veci a jidlo ...ani nemluve, ... ale nejak se s tim popereme:-((Martinuv uzehovy stav je stabilizovan, tzn. horkost pominula, vyhledavame stin a minimaluzujeme pobyt na slunci, jeste ho boli hlava, ale zda se to byt jiz OK.
Jsme docela radi, ze tenhle den je za nami - ani jeden z nas jsme netusili ze jednou neztihneme nase letadlo kamsi ... ooo jak jednoduche je prijit pozde a jak velke zdeseni vas ceka, kdyz jste seznameni se situaci a jiz je vas let uzavren a tudiz neni mozne se do nej nikterak dostat ...

Statistika:
- ujeto 81 km
- 1 ulovena kes z celkovych 94

pondělí 24. srpna 2009

08. Australie - Severni teritorium - Kesujeme

Predchozi # Seznam # Dalsi

Patek 21.08.2009
Dnes jsme se rozhodli opustit NP Litchfield, vse co nas zajimalo jsme videli a tak jsme se rozhodli si trosku "zakesovat". Podminky byly naprosto idealni, fura pokladu, auto ktere nas proveze tezkym terenem a nemusime se starat o naftu (rano jsme naplnili nadrze:-)) jen je velke horko. Zaciname pred pul desatou dopoledne, v poledne je nase skore 15, coz je 5 pokladu za hodinu .... v tuto chvili uz vime, ze pokud nic nepo.... tak prekoname nas rekord v poctu nalezenych pokladu v jedinem dni (dosavadni je (byl) 19. Dvacaty poklad v poradi chvilku odolaval, ale nakonec se z nej vyklubal jeden z nejlepsich. Pri lovu jsme narazili na miniaturu hradu "Karlstejn", ktery postavil pan Havlik s panem Vodickou. Panove postavili toto dilo jako vzpominku na Cechy, ktere kdysy davno opustili (dnes jiz oba nejsou mezi nami). Take jsme nasli po nich pojmenovane ulice, pekne jsme se nasmali, kdyz jsme uhybali z Havlik Street do Vodicka Street:-))
Pri 26 pokladu jsme uz byli znacne unaveni, cely den jsme vystupovali a nastupovali z klimatizovaneho auta do horka, nebrali jsme si klobouky ... Byli jsme na lovu v jednom parku u Darwinu, kde byla zachovana "prava dzungle". Dzungle to fakt byla a hlavne po nas sli komari (vlastne po nasi krvi:-)) Nas vykon cital 30 kousku a byli jsme dost vycerpani. Nasli jsme si kemp, udelali veceri a hura spat. Bohuzel vecer se Martinovi udelalo ponekud nevolno - ze slunicka a horka - vypada to na uzel. Mel horkost (palil jako rozzhavena kamna na Sibiri, kdy se psi lamou mrzem v zatackach:-((( Jo jo trochu jsme to podcenili, na takove ostre slunce nejsme privyknuti.

Statistika:
- ujeto 113 km z celkovych 1212 km
- nalezenych 30 kesi z celkovych 89 kousku

Sobota 22.08.2009
Rano to s Martinem nevypada moc dobre, ordinujeme klidny rezim dne, pobyt ve stinu, dostatecny prisun tekutin. Balime si veci zpatku do batohu, uklizime auto, ktere odpoledne vracime. Cestou do pujcovny jeste vzsbiravame kesky, ktere jsou pri ceste (Martin ceka v klimatizovanem aute, zatim co Janik hleda poklady:-)) Odpoledne pak ve meste kupujeme nejake suvenyry, Janik si kupuje kobouk z klokani kuze a v Istambulskem bistru sepisuje vcerejsi ulovky - vecer jsme si sem zasli na kebab na veceri, moc nam chutnalo. Na hostelu pak pripravujeme potrebne veci na brzky presun do Cairnsu - bukujeme si taxi na 4 hodinu ranni.

Statistika:
- ujeto 24 km z celkovych 1236 km
- nalezeny 4 kese z celkovych 93 kesek