Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

neděle 8. června 2008

IRSKO - Vylet na Bray coast

Za Souckovi napsal Janik.
Fotecky jsou ZDE a kratke video ke shlednuti je ZDE.

08.06.2008
Probudilo nas krasne slunecne pocasi, tak jsem se rozhodli jet na pobrezi pod Dublinem do mestecka Bray. Bray je puvodne viktorianske letovisko s prijmenou atmosferou.
Auto jsme nechali na parkovisti a vyrazili na prochazku po utesech. Cesta se vinula po uboci utesu, nad trati DARTU, mistniho vlaku. Videli jsme krasne male plazicky. Po mori se prohanely plachetnice a lodicky, sem tam nejaky clun. V planu jsme meli 3 kese, ktere jsme cestou nalezli. Byly pomerne snadne. Vikousek se prohanela po cesticce, uzivala svobody:-)) Dosli jsme az na plaz, kde se nase fenka rozdovadela, behala sem a tam, vrhala se do vody pro aportiky. Kratke video z obycejne psi radosti muzete shlednout ZDE.

IRSKO - Martinovy narozeniny

Za Souckovi napsal Janik.
Fotecky z oslavy v kancelari jsou ZDE.
Fotecky z oslavy s prateli jsou ZDE.

24.05.2008
Po nekolikate zmene terminu jsme se shodli na datu 24.05. V uzkem kruhu pratel jsme usporadali oslavu Martovych narozenin. Domaci priprava probehla bez problemu. Vse bylo prichystano na 13 hodku. Prvni dorazil Petr, v tesnem zavesu Zrzkove (Petra s Georgem). Cekani na Lucku a Sergia jsme si kratili bastenim cokoladoveho dortu. Dorazili s "klasickym irskym zpozdenim":-)) Sergio je anglicky mluvici Spanel, cesky se ucici. V plne sestave jsme vyrazili autama na maly vylet do nedalekych Wicklow Mountains. Misto zvane Devil Glen Wood, ktere jsme navstivili, melo "oterviraci hodiny" - brana se uzamykala v 19 hodin. Zajimavosti zde jsou drevene sochy - vytvory.
Prijemnou prochazku jsme si zpestrovali hledanim pokladu. Skore hledani je 3:0 :-))) Pocasi se vydarilo, jedine co nas pohanelo ve spechu bylo uzavreni brany, tak nakonec Marta s Georgem sli napred pro auta a cekali nas na ceste. Vsichni jsme si oddechli, ze jsme nemuseli nocovat v lese :-))
Po prijezdu domu jsme dali veceri, vrapy s krutim masem a dalsimi ingredincemi dle vlastniho vyberu. K piti se servirovalo vino, pivo a zlata tequila s pomerancem a skorici. Protoze vitr moc nefoukal, ktuci se rozhodli zahrat si bedbinton na prakovisti pred domem. Zabery z hry si muzete prohlednout v galerii.
Zabava se rozjela v slusnem tempu. Mluvilo se cesky a cesky. Sergiovy hlasky jsou nezapomenutelne a naprosto uzasne. Okolo pulnoci odesla Lucka se Sergiem, pak odpadl i Petr. Martina s Georgem ve tri rano prepadl hlad a tak si na elektrickem grilu udelali frankfurtske parecky. Lahev tequily jsme zdolali, vsechno snedli, tak jsme se okolo pul sedme odebrali do perin.
Rano odjeli Zrzkove s Petrem okolo 11 hodiny, my se probrali okolo 13-te.
Akce se opravdu zdarila, pekne jsme si to uzili a nas oslavenec ..... ten doufam take.
Milacku, vitej mezi 3.......

IRSKO - Vylet do Wicklow Mountains

Za Souckovi napsal Janik.
Fotky jsou ZDE a kratka videa jsou: prvni, druhe a treti.

31.05.2008
Na tenhle vylet nas vzali nasi pratele Petra s Georgem. Jedou na dovolenou do Kanady a potrebovali si protahnout tela, tak naplanovali vypravu za dobrodruzstvim. Hlasili slusne pocasi, tak se vecer upekl plan a rano jsme vyrazili. Autem jsme dojeli k mistu Lough Dan. Vydali jsme se po ceste okolo jezera. Vicky behala navolno, snazili jsme se ji vysvetlit, at si setri sily, cesta bude dlouha. Bylo to marne, behala sem a tam. Obesli jsme cast jezera, dali svacu a pokracovali na blizkou horu. Stoupali jsme narocnejsim terenem bez znatelne cesty. Vrcholu jsme dosahli a odmenou nam byl prekrasny vyhled na okoli a z domova prineseny obed. Vikinka se tu vukoula a napila z naprsene kaluze. Vyhlizime si cestou dolu zpet k jezeru. Potkavame srnky, kterych je okolo spousty. Vikinka se nam za jednou rozebehla, ale za chvilku se vratila. Protoze jsme nesli po ceste, tak se nam stalo, ze vsude okolo nas bylo zelene pichlave krovi. Sli jsme co pesince, kterou vyslapala zver a nakonec jsme kroviska prekonali. Sestoupili jsme az k ricce, ktera tekla do jezera. Na ceste k jezeru jsme potkali dve zeny, ktere se na ptaly, jestli jsme na ceste neztralili obal na bryle. Rekli jsme ze ne, ze jsme po ceste nesli, ze jdeme z vrcholku hory. Ocividne nam to neverili:-)) U jezera jsme si odpocinuli a zacali hledat cestu okolo jezera. Zadnou jsme nenasli, tak jsme prebrodili ricku a narazili na cestu, ale ta se po chvilce ztratila. Prodirame se hustym lesem, potykame se s mokrinami, kde nam Vikousek zapada po brisko do bahna. Baziny jsou zradne, tvari se pene, ale jakmile tam stoupneme, tak se propadame. Jednou to vypadalo, ze si budeme muset pro Vicky dojit, zapadlo hodne hluboko a tak chtela ven, tak se borila cim dal tim vic. Nakonec to zvladla a pomohla si sama. Stale jsme se snazili si najit nejakou schudnou cestu, ale nic jsme neobjevili. Hustym lesem jsme obesli dalsi cast jezera a narazili na silnici. Po te jsme pokracovali az k nasemu autu. Cestou jsme se trosku omyli od bahna a Vikousek si dala koupel v rece. K auto uz sla hodne unavena. V aute okamzite usnula.
Tenhle vylet je jeden z hoooodne vydarenych a urcite se do teto oblasti vratime.


IRSKO - Geovylet Grand Canal FTF

Za Souckovi napsal Janik.
Fotecky z naseho vitezstvi jsou ZDE.

18.05.2008
V pozdnich vecernich hodinach nam zapipaly mobily, haaa nova kes!!! Je trosku daleko od naseho doma - asi 30 km, tak ji nechavame na dalsi den. Rano vyrazime. Je ukryta blizko vodniho kanalu. Parkujeme cca 700 m od kese, nejdrive volime spatnou stranu brehu, ke kesi to mame cca 40 m, ale pres vodu. Vracime se k mostu a jdeme po druhem brehu. Jsme zvedavi, jestli nas nekdo nepredebehl, nejaky aktivni keser. Chvilku hledame, signal je spatny, ale nakonec s pomoci napovedy jsme poklad objevili. Napnuti otevirame logbook a ... huraaaaaaaaaaaa!!! FTF je nase. Logujeme, vkladame TB a s prijemnym pocitem z vitezstvi.
Jedeme jeste na dalsi kesky, ktere jsou v okoli. Dalsi v poradi, kterou jsme nasli byla take u vodniho kanalu. Pak jsme vyrazili na nasi historicky prvni kes. Tenkrat, v prosinci 2006 jsme si nenasli. Je u prekrasneho jezera Blessington. Za jezerem se rozprostiraji Wickolow Mountains. Pustili jsme se dohledani na souradnicich a pres hodinu jsme prohledavali kousek po kousku, ale bohuzel jsme poklad nenasli:-(( Tahle kes nam odolava, tak snad na potreti se zadari.
Skore dnesniho dne je 2:1.

IRSKO - Geovylet Skarries

Za Souckovi napsal Janik.
Fotky z povedene akce jsou ZDE.

17.06.2008
Na dnesni jsme si naplanovali vylet na severni pobrezi nad Dublinem jak jinak nez za poklady. Predchalela tomu domaci priprava, se kterou nam pomahal George. Priprava zpociavala ve slozitych matematickych propoctech a na to je George mistr:-)) Zrzky jsme vyzvedli v centru Dublinu a mastime to smerem na Swords. Zatavujeme se na kesich, ktere jsou po ceste, jako Swords Castel a church. Ve Skerries, malem mestecku nad Dublinem na pobrezi lezicim je jedna kes, ktera pro na byla "chalenge". Byla to multi kes, tzn. je nutno navstivit vice mist, neco zpocitat ci se dozvedet o finalnich souradnicich. My zjistili, ze je treba mit "low tide" maximalni odliv , to more ustoupi a je mozno jit "suchou"nohou na ostrov, kde je ukryt poklad. U posledni stage jsme potkali "geokolegu", ktery sel na ostrov. Dle jeho zapisu tusime, ze na zpatecni ceste spise plaval nez sel:-))) ale to je na tom to krasne. S nami tam byli Zrzkove a ti se nechteli brodit tam, natoz zpet, tak jsme to odlozili na jindy:-)) Jen Vikousek byla totalne nadsena, nevadilo ji "nic moc pocasi" a hlavne slana voda. Behala v mori jako posuk, sem a tam....... proste nadsenej pejsek.
Vyleet e vydaril, k obedu jsme dali fish and chips a domu jsme dorazili znacne unaveni.

IRSKO - Vylet na Trim a Taru

Za Souckovi napsal Janik - historicke udaje prevzaty z Turistickeho pruvodce Irskem.
Fotecky jsou ZDE.

18.04.2008
Na vikend Mistr Google sliboval slunecne pocasi, ale nejak to nevyslo. Obloha je zatazena, obcasne srazky - zkratka nic moc. Ale my presto vyrazime. Tentokrate v sestave 4 lidicek a jedne fenky. Zdena s Denisou jsou v Irsku za ucelem prohloubeni znalosti anglickeho jazyka.

Vyrazime autem na sever od Dublinu na misto nazyvane TARA, ktere je jedno z nejslavnejsich historickych a mystickych lokalit v celem Irsku. Tara, silo irskych velekralu a zdroj mnoha slavnych legend, dnes vzpada jako jedno velke, peclive udrzovane golfove hriste, jemne zvlnene zelene prostranstvi posazene pomniky. Skvostne kralovske sidlo zde vzkvetalo jiz za dob Trojske valky a prosperovalo az do 10. stoleti n.l. Puvod lokality je hluboko v dalnoveku, ale ma se za to, ze slo o misto nabozenskeho vyznamu, ktere se postupne vypracovalo ze zakladny mistno kneze az na sidlo velekralů. Dobou vrcholneho rozkvetu byla vlada Cormaca MacArta ve 3. stoleni n.l. Titul velekrale nebyl dedicny, ale velekralove se bud volili nebo si svlou moc dobyvali na bojistich. V pozejsi historii se zde udala mensi bitva behem povstani roku 1798 a 1843 sem Daniel O'Connell svolal masove shromazdeni za zruseni unie, ktere se udajne zucastnilo na milion lidi (cela ctvrtina vsech tehdejsich obyvatel).
Prosli jsme se timto mistem, na blizkem hrbitove odlovili kes a pokracovali jsme dale k mistu zvanemu BECTIVE ABBEY. Opatstvi je nadherna ukazka cisterciacke architektury, umistene v dokonale idylickem prostredi u stareho mostu pres reku. Opatstvi bylo zalozeno v roce 1146 a bylo kdysi velmi mocne a jeho predstaveny mel preslo v anglickem parlamentu. Vicky se tu prohanela a my si nasli svuj poklad. Toto misto vsem vrele doporucujeme navstivit.
Odtud pokracujeme smerem na TRIM "Mesto pevnosti cerneho bezu", ktere lezi na rece Byone. Mesto se pysni zbytkem nejvestiho anglonormanskeho hradu v Irsku - natacel se zde film Statecne srdce s Melem Gibsonem. Hrad je mozne si prohlednout s pruvodcem za vstupne 3,5 Ecek. Na druhe strane reky jsou trosky vezi a panskeho sidla. Temito misty nas provedla "multinka", ktera mela svou finalni stage u trosek kostela ze 13. stoleti St. Patrick's Cathedral se hrbitovem. Katedrala vyhorela pred vice nez 500 lety, ale to co zbylo, stoji za prohlidku. Na hrbitove je slavna hrobka "Zarliveho muze a zeny", sira Lucase Sillona a jeho manzelky, lady Jane Bathe, ktera pry mela pomer s bratrem sveho muze. Jejich sochy jsou navzdy oddeleny mecem. Zrezavele vlasenky, ktere sem lide pokladaji do kamennych kaderi, jsou dary destove vode, ktera se zde chyta a udajne leci bradavice :-))
Dalsi zastavka byla oblast BRU na Boinne. Zde se nachazi asi 40 prehistorickych pamatek. Nejdulezitejsi z nich jsou DOWTH, KNOWTH a NEWGRANGE. Jsou to chodbove hrobky - kulate vysoke mohyly nad kamennymi krobovymi komorami. Jsou o nekolik set let starsi nez pyramidy. Stejne jako urodne povodi kolem Nilu prispely k vytvoreni slavne egyptske kultury, reka Byone a jeji povodi (se znatelne teplejsim klimatem, nez je tomu dnes) zde kolem roku 3000 pred. n.l. zajistila jednu z nejurodnejsich oblati v Evrope. To vedlo k tomu, ze na jejich brezich vznikla pravdepodobne nejvyspelejsi neoliticka civilizace Evropy. Velikost a mohutnost hrobek je impozantni.
Zatimco Denisa se Zdenou jednu z hrobek navstivili, my jeli na kesky. Do tehle oblasti se vratime a hrobky navstivime s rodici v zari :-))
Pocasi se neumoudrilo, chvilkami prselo, foukal vitr - irska klasika a tak jsme domu dorazili po 18 hodine prijemen unaveni.
V dnesnim dile naseho deniku jsme trosicku nahledli do historie Irska, doufame ze jsme Vas trosicku navnadili k navsteve Smaragdoveho ostrova:-))