Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

středa 9. ledna 2008

16. Thajsko 07/08 - Pattaya - vzhuru za zabavou

9.1.08 - Pattaya - den ve meste, atrakce, zabava

Fotogalerie ze dnesniho dne je ZDE.

Pozn. ve vcerejsi fotogalerii jste mohli mmj. videt nove staveny atleticky vnitrni stadion, u ktereho jsme se pri nasem cachetripu zastavili - je nekde cca 20km vychodne za Pattayou, kdesi v polich. Zeptali jsme se delniku jestli se muzem mrknout dovnitr - sice neumeli ani slovo anglicky, ale po chvili hledani klicu a zkouseni odemykani vsech moznych dveri se to povedlo a mrkli jsme se dovnitr, kde byla tma jako v pekle :)) Ale zajimave. K ostatnim fotografiim zaciname sem tam, dle casu pridavat popisky, at se v tom vyznate.

Tak dnesni den prinasime zajimave inf. z nakupniho strediska Carefour, ktery jsme navstivili a nacvakali pro vas par fotek, kde vidite ceny. Pro jednoduchost delte dvema, puntickari dle aktualniho kurzu 1 Bth = 0,59 Kc :)) Je to zajimave srovnani. Kdyz uz jsme v tomto blaznivem meste zapadniho konzumniho stylu, tak na chvili podlehame - obed v KFC, navsteva muzea miniatur stavenych primo v lahvich a zakoncene megaokruhem v zabavnim stredisku (prohlidka muzea Verte, neverte - 4D kino - skleneny svet jinych dimenzi a nakonec doupe hruzy a krve). Megaokruh cca 3h za 350 Kc/os + kycovity talir s nasi fotkou za 75 Kc :))

To bylo dnes tak asi vsechno, mame koupene jizdenky na zitra na 7:30, kdy nas nalozi minibus u hotelu a za 5h budeme stat na ostrove Koh Chang. Vybrali jsme turisticky nedotcenou plaz Long beach, kde budeme spat v super bambusovych chatrcich, zavesenych na palme za 130 Kc/noc/chatrc. Cekame raj na zemi, kde si chceme par dni orazit a pripravit se na Bangkok.

úterý 8. ledna 2008

15. Thajsko 07/08 - Pattaya

7-8.1.2008 Pattaya a okoli

Fotogalerie ZDE. Do presdeslych byly doplnene nejake nove fotografie.

Prijezd 7.1.08 kolem poledne vlakem, kdy fotky byly jiz v predesle galerii. Cesta byla celkem v pohode, vyjeli jsme z Bangkoku s hodinovym opozdenim, jeli jsme realnou treti tridou a tak jsme v celem 15 vagonovem vlaku byli asi jedini turiste :)) Taky na nas o to vic mistni koukali, zvlaste pak, kdyz jsem treba fotil obcerstvovaci cetu, ktera donesla same lahudky az pod nos. Koupili jsme si buraky, ze si chrupnem a ono ejhle, prvni dojem byl, ze jsou buraky plesnive - vnitrek pytliku byl vlhky - na fotce vidite co jsme skutecne koupili - buraky, ale ve stadiu v jakem je nezname - "syrove". Barva fialova, chut neco mezi bramborou a hrachem :) Janikovi to chutnalo, me moc ne, ale zajimave. Ostatne jsme tu natrefili a zkusili velke mnozstvi ovoce, ktere jsme dosud nikdy nevideli. Zajimave je, ze jedi hodne mango, ale take ve stadiu nezralosti - je zelene jak brcal a chutna lehce trpce. Vetsina ovoce prodavana na ulici z pojizdnych mini mrazicich boxu je servirovana s pytlikem smesi cukru a chilli. To nas take nijak zvlast neoslovilo. Jizda vlakem byla jinak bez problemu, par zajimavych scenerii, ktere jsme videli jsou ve fotogalerii. Nejsilnejsi dojem byl z obrovskeho mnozstvi sluji, pribytku a chatrci, ve kterych tu podel trati zije mraky lidi. Vsudy pritomny bordel nas jen obcas zaskoci - uz jsme si zvykli. Ostatne holandan Peter, co s nama byl na treku v Chang Mai rikal, ze Thajsko je ve srovnani s Kambodzou neskutecne ciste. Tam udajne vsichni a vsechno hazeji pod sebe na ulici, kdezto v Thajsku jen vetsina, skoro vsechno hazi nekam dozadu "za barak" :)). Pokud clovek vyjede do jejich vesnic, tak je to opravdu narez.

Po prijezdu jsme se ubytovali v centru mesta Pattaya za 125 Kc/noc (pokoj s ventilatorem). nejlevnejsi co asi ve meste je. Pattaya je oficialnim mestem sexualniho prumyslu Thajska. Jak uvadi pruvodce, takova je i skutecnost - mozna jeste "horsi". Nejcastejsi kombinace lidi, na ktere tu natrefite je mistni zena/divka a muz - evropan. Kdo jede za timto duvodem do Thajska jede zcela jiste prave sem. Udajne se zde timto prastarym remeslem zivi az 26.000 thajek a thajcu (coz jde mnohdy spatne na pohled rozpoznat). Nas cil je zde jiny, chceme se sem jednak podivat a hlavne si tu v okoli vydatne zakesovat. Mame zde dostupnych cca 30 kesek v motodojezdu.

Prvni den si pujcujeme motorku, dame vyprat veci (1kg/20Kc) a vyrazime obhlednout mesto. Vecer se klasicky nasytime na mistnim nocnim trhu a cely druhy den jsme v terenu (na lovu). Celkove skore: 17 found, 1 FTF, 4 DNF. Najeto asi 150 km. Celkove vezeme do CR asi 17 TB a 7 GC (zatim), takze at se kaceri.HB tesi :)) V Pattaye zustaneme jeste zitra (9.1.08), zajdem k mori, obhlidneme mestske atrakce, dame obed v KFC a 10.1. v 8.00 se presouvame asi o 300 km dal na jihovychod na ostrov Kho Chang, kde si chceme trochu odpocinout a zalenosit. V planu mame i nejake to dobrodruzstvi (potapeni, snorchlovani a tak), takze nuda asi nehrozi :))

Zajimave informace:
- komentare k blogu je mozne pridavat i bez registrace u google (teto fce jsme se nevsimli)
- Thajci neznaji pribor v kombinaci vydlickla-nuz. misto noze maji v prave ruce lzici. tomuto je take uzpusobena strava (tekuta s kousky cehokoli). Hulky pouzivaji spise vyjimecne.
- cim vice se jde z mesta na vesnici, tim vice clovek potkava "divokych" psu - neskutecne mnozstvi, vsude (jen motorek je tu vice)

neděle 6. ledna 2008

14. Thajsko 07/08 - Trek v okoli Chang Mai

4-6.1.2008 Chang mai a okoli - trek k horskym kmenum

Fotogalerie je ZDE.

Ve ctvrtek 3.1. vybirame spolecne se Stephanie tri denni organizovany vylet do okolnich hor, projit se pralesem, navstivit mistni domorode kmeny a taky si uzit trochu toho dobrodruzstvi. Jeste vecer se Stephanie rozhoduje zacatek vyletu o jeden den posunout, pry ji zase neni uplne nejlepe od zaludku, ale my si myslime, ze je to spis tim, ze dnes potkala ve meste kanadsky par, ktery jede na stejny vylet prave o den pozdeji :))). At tak ci tak, vecer se rozloucime a my vyrazime s Janikem zas klasicky ve dvou (jsme radeji). Po snidani nas vyzvedava nas pruvodce a jedeme na zastresene korbe (avizovany minibus) vyzvednout dalsi "ucastniky zajezdu". Jsme ruznoroda grupa, my dva, jeden tazmanec (australan), svycar, dva mladici z Londyna a jeden borec z Hongkongu. Vezeme se asi 120km z Chang Mai smerem na severozapad, kde opoustime auto a vyrazime pesmo. Prijemnou dvouhodinovou prochazkou ve slusnem paraku se dostavame do vesnice, kde zije narod "zen s dlouhymi krky". Puvodne vybrane holcicky, dnes skoro vsechny, dostaly na krk poprve v 5 letech prvni sadu krouzku (nejedna se vlastne o krouzky nybrz o jeden kus zlaceneho prutu, ktery se stoci do spiraly) a tato je pak kazdych 5 let menena za novou, delsi. Duvod tohoto "zdobeni" zenskych krku je neznamy - nasi dva mistni pruvodci nam nezavisle na sobe rikaji jine pribehy :)) a i nas tisteny pruvodce rika, ze jde ve vetsine pripadu o pouhe dohady. Zajimave je to, ze temto zenam se ve skutecnosti krk neprodluzuje, ale posouva se jim smerem dolu zbytek tela. Z tohoto duvodu je tehotenstvi jedinym okamzikem, kdy maji zeny povoleno si ozdobu sundat. Tlak dolu postupujicich zeber by poskodil plod. Ve vesnici travime odpoledne a noc (ktera je skutecne chladna - spime navic jen v jednoduche bambusove chatrci). Puvodni program trech dni mel vypadat jinak nez nam na miste pruvodci rikaji a proto se rozhodujeme druhy den vynechat (meli bychom ted v podstate jen cely den jit dzungli - namisto slibovane projizdky na slonech a navstevy vodopadu). Vsechny zajimavosti se budou odehravat treti, posledni den a proto se pripojujeme k tem co si zaplatili jen dvou denni zajezd a jdeme rovnou do finale. Tim se nam posouva cely dalsi program, coz nam nejak vyrazni nevadi. Druhy den (so) se vydavame pochodem dzungli (3h) do mista, kde zaciname nasi hodinovou projizdku na slonech. Co slon to dva pasazeri a jeden "ridic". Brodime reku, zastavujeme na sloni svacu a kousek od startu i zmenime ridice - nas mistni, ktery neumel ani slovo anglicky nam sveruje rizeni a tak si vezu Janika dzungli a rekou na tomto krasnem kolosu. Kdo rika, ze je krasny pohled z konskeho sedla, mel by zkusit sedet slonovi za usima :)) Po slonech nasleduje raftting na clunech a na zaver pridavaji projizdku na raftu z bambusu. Nevim proc, ale zase se stavam ridicem naseho sestimistneho bambusoveho voru - docela prca - sel porad ke dnu, protoze max. pocet ma byt 4 pasazeri :))
Po zkusenosti z autobusu, kdy nas mistni koumaci obrali, jsme se rozhodli nechat si na sobe i nase money belty, kde mame penize, posledni kreditku a pasy. V prubehu, kdy se vzajemne posadky raftu smaci jen nam jasne, ze suche nebudou. Nijak se tim netrapime - pas je lepsi mokry nez zadny. Nakonec to neni takova hruza, takze jsme v cili spokojeni a vyrazime zpet do Chang Mai, kam prijizdime neco po 6 vecer.
Zustavame jednu noc. V nedeli 6.1. jedeme nocnim vlakem zpet smer Bangkok a dale pak na vychod do oblasti zvane Pattaya, kde si chceme zakesovat. Cesta ma trvat cca 17-20h (vlak+bus).

Zajimave informace:
- v Thajsku se pri nakupu na ulici bezne tvrde smlouva - coz nas bavi :)) - clovek musi tedy lhat jako kdyz tiskne, ale pak se dostane na super ceny
- smlouvani plati i o doprave, zejmena taxi vas muze v Thajsku slusne natahnout - je treba zahodit evropskou zdvorilost a byt drzejsi