Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

neděle 6. ledna 2008

14. Thajsko 07/08 - Trek v okoli Chang Mai

4-6.1.2008 Chang mai a okoli - trek k horskym kmenum

Fotogalerie je ZDE.

Ve ctvrtek 3.1. vybirame spolecne se Stephanie tri denni organizovany vylet do okolnich hor, projit se pralesem, navstivit mistni domorode kmeny a taky si uzit trochu toho dobrodruzstvi. Jeste vecer se Stephanie rozhoduje zacatek vyletu o jeden den posunout, pry ji zase neni uplne nejlepe od zaludku, ale my si myslime, ze je to spis tim, ze dnes potkala ve meste kanadsky par, ktery jede na stejny vylet prave o den pozdeji :))). At tak ci tak, vecer se rozloucime a my vyrazime s Janikem zas klasicky ve dvou (jsme radeji). Po snidani nas vyzvedava nas pruvodce a jedeme na zastresene korbe (avizovany minibus) vyzvednout dalsi "ucastniky zajezdu". Jsme ruznoroda grupa, my dva, jeden tazmanec (australan), svycar, dva mladici z Londyna a jeden borec z Hongkongu. Vezeme se asi 120km z Chang Mai smerem na severozapad, kde opoustime auto a vyrazime pesmo. Prijemnou dvouhodinovou prochazkou ve slusnem paraku se dostavame do vesnice, kde zije narod "zen s dlouhymi krky". Puvodne vybrane holcicky, dnes skoro vsechny, dostaly na krk poprve v 5 letech prvni sadu krouzku (nejedna se vlastne o krouzky nybrz o jeden kus zlaceneho prutu, ktery se stoci do spiraly) a tato je pak kazdych 5 let menena za novou, delsi. Duvod tohoto "zdobeni" zenskych krku je neznamy - nasi dva mistni pruvodci nam nezavisle na sobe rikaji jine pribehy :)) a i nas tisteny pruvodce rika, ze jde ve vetsine pripadu o pouhe dohady. Zajimave je to, ze temto zenam se ve skutecnosti krk neprodluzuje, ale posouva se jim smerem dolu zbytek tela. Z tohoto duvodu je tehotenstvi jedinym okamzikem, kdy maji zeny povoleno si ozdobu sundat. Tlak dolu postupujicich zeber by poskodil plod. Ve vesnici travime odpoledne a noc (ktera je skutecne chladna - spime navic jen v jednoduche bambusove chatrci). Puvodni program trech dni mel vypadat jinak nez nam na miste pruvodci rikaji a proto se rozhodujeme druhy den vynechat (meli bychom ted v podstate jen cely den jit dzungli - namisto slibovane projizdky na slonech a navstevy vodopadu). Vsechny zajimavosti se budou odehravat treti, posledni den a proto se pripojujeme k tem co si zaplatili jen dvou denni zajezd a jdeme rovnou do finale. Tim se nam posouva cely dalsi program, coz nam nejak vyrazni nevadi. Druhy den (so) se vydavame pochodem dzungli (3h) do mista, kde zaciname nasi hodinovou projizdku na slonech. Co slon to dva pasazeri a jeden "ridic". Brodime reku, zastavujeme na sloni svacu a kousek od startu i zmenime ridice - nas mistni, ktery neumel ani slovo anglicky nam sveruje rizeni a tak si vezu Janika dzungli a rekou na tomto krasnem kolosu. Kdo rika, ze je krasny pohled z konskeho sedla, mel by zkusit sedet slonovi za usima :)) Po slonech nasleduje raftting na clunech a na zaver pridavaji projizdku na raftu z bambusu. Nevim proc, ale zase se stavam ridicem naseho sestimistneho bambusoveho voru - docela prca - sel porad ke dnu, protoze max. pocet ma byt 4 pasazeri :))
Po zkusenosti z autobusu, kdy nas mistni koumaci obrali, jsme se rozhodli nechat si na sobe i nase money belty, kde mame penize, posledni kreditku a pasy. V prubehu, kdy se vzajemne posadky raftu smaci jen nam jasne, ze suche nebudou. Nijak se tim netrapime - pas je lepsi mokry nez zadny. Nakonec to neni takova hruza, takze jsme v cili spokojeni a vyrazime zpet do Chang Mai, kam prijizdime neco po 6 vecer.
Zustavame jednu noc. V nedeli 6.1. jedeme nocnim vlakem zpet smer Bangkok a dale pak na vychod do oblasti zvane Pattaya, kde si chceme zakesovat. Cesta ma trvat cca 17-20h (vlak+bus).

Zajimave informace:
- v Thajsku se pri nakupu na ulici bezne tvrde smlouva - coz nas bavi :)) - clovek musi tedy lhat jako kdyz tiskne, ale pak se dostane na super ceny
- smlouvani plati i o doprave, zejmena taxi vas muze v Thajsku slusne natahnout - je treba zahodit evropskou zdvorilost a byt drzejsi

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Nazdárek Důchodci!

Chvilku jsem nestihl sledovat vaší pout a tak včera o noční směně jsem vše dohnal.. Je to prostě paráda. Fotky, povídání atd. Držím alce při dalších výpravách a kešování.
Tady relativní zimní klid, ale nějaké novinky máme - pokud to stíháte sledovat, tak asi víte, co se děje. Více asi až se potkáme :-)
Každopádně si to dál užívejte a Minja se těší na další zprávy a foto. Zdraví Kapitán Minja