Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 23. května 2009

Medovnik


Zitra je "datum meho jmena" a tak jsem si rikala, ze i kdyz mam sladky zivot, cas od casu neni na skodu jej jeste trosku prisladit:-)) A cim jinym nez medem. Vytvor chutnal znamenite, zvlast kdyz jsme si k nemu pridali zmrzlinu, kavu a sedeli jsme na zahrade:-))

Ingredience - těsto
100 g másla, 4 lžíce medu , 180 g cukru, 1 kávovou lžicku octa, 1 kávovou lžičku jedlé sody, 2 vejce, 700 g hladké mouky
Ingredience - krém
200 g másla, 1 slazené mléko, mleté vlašské ořechy, rum podle chuti
Postup
Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, mícháme, přidáme sodu s octem a směs dáme nad plamen. Za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme směs tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto a hodinu necháme odpočívat.
Potom těsto na medovník rozdělíme na 8-10 dílů, z kterých vyválíme kulatou placku (kulatý tvar jsem vykrajovala pokličkou:-)) Pečeme na 180 stupňů asi 3-5 minut.
Základem krému na medovník je slazené mléko, které pozvolna vaříme zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě. Po vychladnutí rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy, případně rum.
Upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Předposlední placku seshora potřeme krémem, potřeme i boky. Poslední plackou rozdrobíme, smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem či skořicí a posypeme vrch a boky.
Medovník dáme na 24 hodin do chladné místnosti, lednice není příliš vhodná.

čtvrtek 21. května 2009

Kolacky s olivami a rajcaty

Fotku nasich kolacku dodam behem pondeli:-))
Ingredience

20g droždí, 1 lžička cukru, 300g hladke mouky, 50ml vody nebo mléka, 1 vejce, špetka soli, 3 větší rajčata, naťová cibulka, snítka bazalky, 80g oliv, 1 lžička vegety, 1 žloutek

Postup
Do hrnečku si uděláme kvásek, který po vzejití smícháme s moukou a vejcem (je možno přidat máslo či olej) a necháme na teplém místě kynout. Pak si z testa udelame bochanky (místo pro náplň si můžeme udělat skleničkou) a tvarujeme bochánky. Rajčata, cibulku, bazalku a olivy si pokrájíme, v míse smícháme s vegetou. Směs rozdělíme na koláčky. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.
Pečeme cca 20-25 minut ve vyhřáté troubě při 160 stupních.

Protoze ma draha polovicka nerada olivy, tak jsem do smesi pridala naklicene mungo z konzervy:-))