Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

pondělí 27. prosince 2010

15. Sri Lanka - Anurathapura, Sigiria, Dambula

Pohled z vystupu na Sigirii
25.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Bohuzel i dnes musim napsat, ze stale prsi. Vstavame v 7:10, snidame tradicni vyrobky mistni pekarny (Martin si oblibil "sweet bread" - chutna asi jako nase vanocka, jen ma tvar sneka a ja jsem si mezi vsemi dobrotami nasla "rock cake", coz je takova kakaem obarvena hromada tuzsiho kokosoveho testa nebo zazvorovy kolac - hm, take dobrota :-) Odjezd je naplnaovan na osmou ranni, my jsme pripraveni, ale ridic nikde. Cekame cca 45 minut a prihasil si to borec hodne tmave pleti s "obouchanou karou" (leve predni svetlo bylo skoro vypadle, tedy houpalo se na dratech, ... budiky na palubni desce neukazovaly nic, no ale jak jsme pozdeji zjistili, hlavni zavadou bylo to, ze nesla otevrit nadrz, bylo utrzene lanko. On se k problemu s nadrzi postavil sri lanskym  zpusobem. Do skviry mezi vikem nadrze a karoserii "na hulvata" strcil klic od zapalovani auta. Klic se prohybal, odrel lak, ale stejne neotevrel. Zirala jsem na to jako husa do flasky, protoze co kdyby ten klic do zapalovani zlomil? No tak jsme nahrani... Neumel si ani poradne pustit ventilator, porad zapinal vnitrni cirkulaci a divil se, ze se mu mlzi predni sklo :) jo jo, tahle kara 100% nebyla jeho.
Trasa naseho vyletu vedla z Kandy do Matale, kde jsme navstivili nejdrive hinduisticky chram, pak budhisticky. Rozdil je patrny v barevnosti vyzdoby, hinduisti maji vetsi pocet bohu a jejich podobizen. V buddhistickem chrame byla jedna cast velmi "drsna". Byly zde ukazky z toho, jak dopadne hrisnik, nebude-li se chovat tak jak ma: napichovani na kul, poveseni za nohy a nasledne trhnuti  do stran (telo se deli v rozkroku), sekani nohou v kolenou a dalsi nechutnosti - takova ukazka peklicka.
Pri ceste do Anuradhapury jsme jeste meli v planu navstivit zahradu s bylinkami a korenim, tu jsme ale vynechali. V Anuradhapure jsme si koupili vstupni listek do "kulturniho trojuhelniku", coz zahrnuje vstupy na historicka mista v Anuradnapure, Sigirii a Polonnaruwe (tu nenavstivime). Cena pro jednoho turistu je 50 USD, mistni maji vstupy zdarma!
Anuradnapura byla velkolepe epicentrum srilanske civilizace po dobu temer jednoho a pul stoleti. Zbytky starovekeho mesta patri k velmi vyhledavanym a uctivanym poutnim mistum. Jsou tu same dagoby, stupy, zbytky zakladu, kam se podivate buddha stojici, v meditacni poloze, v leze nebo jen hlava Buddhy ... vsude Buddha :-) Pred dagobou jsme si vzdy museli sundat boty a dali do uschovy (pokud jsem pak nevytahla z penezenky prislusny obnos penez (cca 4-8Kc :), tak se na me obsluha ani nepodivala :-(  Pokud jsem mela odhalena ramena, tak jsem si je zahalovala do satku. Pak jsme vystoupali na male nadvoricko a odtud po smeru hodinovych rucicek jsme obesli dagobu (jen neznali turiste obcas chodili proti davu :-)  Kdyz uz jsme se sli podivat na 6 dagobu, tak uz nas to nebavilo ... stale to stejne (dovnitr neni vstup), nektere mene vyznamne jsme vynechali.
Naveceru jsme se presunuli do Sigiriye, kde jsme meli zajistene ubytovani uprosted dzungle. Pri veceri se mi stala neprijemna vec. Kousla jsem do oblibeneho "rock cake" a moje zlata plomba zustala ve hmote kolace. Nastesti jsem si toho vsimla vcas a tak jsem ji nesnedla. Pomoci zubarskeho naradicka od Jitky jsem vydolova zbyvajici cement, ale zpatky jsme plombu do zubu nevraceli. Pocka to po navratu na ruce odbornice :-)  Vsude pritomne vlhko, k tomu jeste dest a zvuky dzungle, to vse jsou nase vecerni dojmy, jdeme netypicky brzo spat.

26.12.2010

Odjezd je dohodnut na 9 hodinu, ale prsi, tak vyckavame zda neprestane. Poprve mame v cene ubytovani i snidani (vsude jsme ji odmitali, protoze cena snidane velmi silne prevysovala jeji hodnotu). Toustovy chleb s maslem, srilanska omeleta, pry paliva hahaha, palive vypada jinak :-) Mango dzus byl priserny a tak jsme s povdekem sahli po caji.
Dest trosku zeslabl a tak jsme vyrazili na Sigiriyi, coz je skalni rulova hora, ktera byla mistem uchvatneho kralovskeho mesta. Hora vystupuje 200 m nad okolni krajinu. Obdivivali jsme vodni zahrady se stale funkcnim vodnim systemem (pracujici na jednoduchem principu tlaku a gravitace), skalni kresby nebeskych krasek (nakreslene v patem stoletni n.l., jsou to jedine nenabozenske malby, ktere se dochovaly), 1300 let stare graffiti a giganticke tlapy kamenneho lva. Na vrcholu hory pak jsou k videni zbytky zakladu palace, trun a vodni nadrz. To vse jsme si prohledli za mirneho deste, pri sestupu z hory se pak opet radne rozprselo. Meli jsme stesti, Martin poridil alespon par fotek.
Na zpatecni ceste do Kandy jsme se jeste zastavili v Dambule, kde jsou fascinujici jeskynni chramy se stovkami soch a nejkrasnejsimi nastennymi malbami, ktere pokryvaji kazdy kousek jeskyne. V nektere jeskyni bylo doslova "pre-buddhovano".
Behem tohoto vyletu jsme se snazili i keskovat, ale nejednalo se o fyzicke boxy, takze zatim nevime, zda jsme predepsane ukoly vyresili spravne. Pokud ano, tak mame tri zarezy :-)
Ridic nas dovezl zpet do ubytovani, jeste jsme se zastavili v suvenyrech na nakupu, dali jsme si posledni teplou veceri na Sri Lance a bananovy a ananasovy milkshake. Pak uz jen balime veci do batuzku a zitra rano se vydame busem do Negomba na mezinarodni letiste, smer Dubaj-Praha = zimicka a pracicka.