Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 19. září 2009

20. Trochu statistiky

Seznam vsech dilu z cesty po Australii

Zdravime pratele, kamarady a vsechny, kdo cetli nase zapisky z vyletu k protinozcum.

Konecne jsme se dostali k tomu, abychom udelali pomyslnou tecku za Australii. Sepsali jsme par udaju, ktere mohou byt pro nekoho uzitecne, pro nekoho inspiraci a nekdo si muze rici: "Vsude dobre, doma nejlepe" :-)) A ma pravdu. Radi jsme se vratili s rodine, pratelum a hlavne k nasi 4-nohe cerne Vicky, ktera nam chybela. Mesic a pul na cestach byl uuuzasny, zazili jsme neopakovatelne, videli nadhernou prirodu, zvirata, ... Ale vsechno jednou konci (nase putovani po Australii) aby mohlo neco noveho zacit.

Statistika:
Delka pobytu:
- zapadni AU: 7 dni
- severni teritorium: 8 dni
- vychodni pobrezi: 16 dni
- Sydney: 6 dni
- Singapore: 3 dni
Celkem : 41 dni (odlet-prilet)

Ujete km:
- zapadni AU: 1596 km - v prumeru denne 228 km
- severni teritorium: 1600 km - v prumeru denne 200 km
- vychodni pobrezi: 2572 km - v prumeru denne 161 km
Celkem ujeto: 5768 km

Naletane km:
- Frankfurt - Singapore: 10 290 km
- Singapore - Perth: 3 969 km
- Perth - Darwin: 2 700 km
- Darwin - Cairns: 1 900 km
- Brisbane - Sydney: 750 km
- Sydney - Singapore: 6 300 km

Geocaching:
- nalezeno 184 kesi v Australii, 2 v Singapore
- prekonano planovanych 1000 kesi, koncovy stav 1020 kesi
- prekonan rekord poctu nalezu za jeden den: 30

Naklady na cestu (2 osoby):
- letenky Frankfurt-Singapore-Perth / Sydney-Singapore-Frankfurt: 69.000Kc
- letenky v AU (Perth-Darwin, Darwin-Cairns, Brisbane-Sydney): 45 000 Kc
- pronajem vozidel v AU vcetne pojisteni: 36 000 Kc
- PHM: (prumerna cena za 1l natural 95: 19 Kc/l )
- jidlo: 28.000 Kc
- seskok v tandemu ze 4.3km: 10.240 Kc
- snorchlovani na Velkem barierovem utesu: (priplatek za ponor do hloubky 12m): 7.200 Kc
- kempy a hostely: 20.000 Kc

Ostatni:
- svatebni obrad: 5.600 Kc
- svatebni vecere pro 4 osoby: 4.500 Kc
- svatebni noc v hotelu Crowne Plaza: 4.080 Kc
- celkove naklady na jeden den: 7.171 Kc/den/2osoby
Naklady celkem: 294.000 Kc

Pozn: nesetrili jsme, uzivali si vseho na plno, stravovali jsme se z 99% ve vlastni peci = restaurace navstivena asi 3x z toho jednou na svatebni veceri a ve Fast Food jsme jedli asi take 3x :)

Vsem, kteri takoveto cestovani planuji muzeme vrele Australii doporucit, je to jiny svet, neskutecne velika, pestra zeme s prijemnymi lidmi, krasnou divokou prirodou a prekrasnymi klokany.

úterý 15. září 2009

19. Australie - Singapore

Predchozi # Seznam # Dalsi

Nedele 13.09.2009 - streda 16.09.2009
V nedeli odpolene jsme opustili Sydney v letadle spolecnosti British Airways a po necelych 9 hodinach jsme pristali v Singapuru. Meli jsme zamluvene ubytovani na okraji ctvrti zvane "mala indie" (k presunu jsme vyuzili taxi).
V nasledujicich 3 dnech jsme se znazili poznavat Singapur. Zavitali jsme do "cinske a indicke ctvrti", nakukovali do chramu, bastili jsme na ulici - jsme trochu zklamani z urovne jidla (ne ze by nam zcela nechutnalo, ale k vybornemu to melo daleko). Protoze je tu opravdu horko (32°C) a 100% vlhkost, tak se osvezujeme ruznymi napoji zakoupenymi na ulici - dzusy primo lisovane z ovoce jsou 100% nejlepsi, ruzne sejky, ... take zmrzliny (me osobne chutna brcalove zelena ze zeleneho caje:-))
Jeden den jsme stravili na ostrove Sentosa, kde je ohromny zabavny park (nektere casti jsou jeste ve vystavbe). Zde jsme sli do akvaria, kde jsme si mohli sahnout a pohladit zraloky. No popravde receno, moc se mi tam sahat nechtelo .... avsak dotek me prekvapil - velmi prijemny, takovy trochu sametovy a teply (rozhodne jsem nemela pocit, ze tenhle tvor muze byt nebezpecny). Dalsi zkouskou odvahy jsem vsak neprosla:-(( nadrz s rejnoky, ktere bylo mozne nakrmit z ruky. Martina myslenka nadchla a tak jsme zakoupili masicko a Martin s kouskem ryby mezi prsty ponoril ruku do akvaria. Nebyl moc pekny pohled na to, jak rejnok priplouva, otvira tlamu a basti ... nekteri byli dravejsi a strikali vodu z akvaria. ven Zkusila jsme to take, ale kdyz rejnok priplouval, tak jsem ruku z vody vytahla ... zadny hrdina ze me neni, ale mam vsechny prsty a ty se jeste budou hodit - hi hi hi. Dale jsme tu videli ruzne paryby, obri kraby, sepie, meduzy a naprosto odpornou chobotnici a dalsi vice ci mene zajimave ryby.
Celkove se nam Singapur libil, je tu pro nas "tezke klima" a pro navstevu jsou dostacujici 2 - 3 dny.

pondělí 14. září 2009

18. Australie - Sydney

Predchozi # Seznam # Dalsi

Ctvrtek 10.09.2009 - nedele 13.09.2009
Behem techto dnu jsme si uzivali Sydney co to slo, at uz sprateli nebo sami. Navstivili jsme dum, kde Martin drive bydlel, kam chodil na jidlo, kde si nechaval strihat vlasy, ... Sledovali jsme zapad slunce nad mestem ze Sydney Sky Tower (vyhlidkova vez). Nemohli jsme si nechat ujit Harbour Bridge, Sydney Opera House, rybi market a dalsi znama i neznama mista.
Peknym zazitkem byla navsteva ZOO, kde jsme stravili skoro cely den. Martin se nechal fotit s hadem zavesenym na jeho krku a ja jsem si uzivala blizkeho kontaktu s mymi milovanymi zirafami. Shledli jsme vystoupeni s lachtany a slony a krmeni tucnaku.
Pocasi nam pralo, bylo slunecno (nas svatebni den ale byl nejhezci, to byla krasne modra obloha a nebyl smog, ktery nektere dny dokazal mesto uplne zahalit).
Martin Sydney uz znal a na me mesto udelalo dobry dojem, obzvlaste kavarny - delaji tu bajecnou kavu a ty sladke dobroty v podobe muffinu, ruznych rezu, brownies, .... to se to pak coura mestem po takoveto snidani:-))