Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

pátek 8. května 2009

Kynuta babovka


Od maminek k nam dorazila zasilka s ceskym drozdim, tak jsem s pomoci Mr. Googleho nasla recept a upekla babovku. Zkuste ji take:-))
Na těsto:
450 g hladké mouky, 1 bal Droždí Dr.Oetker, špetka soli, 50 g moučkového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker, strouhaná citronová kůra, 1 vejce, 30 g rozpuštěného másla, 250 ml vlažného mléka
Na náplň:
200 g povidel, 50 g rozinek namočených v rumu, špetka skořice

Prosijeme mouku a přidáme droždí, sůl, moučkový cukr, vanilínový cukr, strouhanou kůru z citronu, vejce, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Vše důkladně promícháme a propracujeme v hladké těsto tak, aby se nelepilo na stěny nádoby a nechame vykynout. Po vykynutí vyválíme 1,5 cm silný obdélníkový plát (cca 30 x 40 cm). Náplň natřeme na těsto tak, aby nám po obvodu zbyl malý okraj těsta. Obdélník srolujeme a spojíme tak, aby vznikl věnec. Věnec vložíme do předem vymazané a vysypané bábovkové formy. Ponecháme ještě 1/2 hodiny na teplém místě a poté dáme péct do spodní poloviny předehřáté trouby. Po upečení vyklopíme bábovku z formy a ještě teplou ji potřeme medem:-))

pondělí 4. května 2009

IRL - Geo lov Malahide Castle


Je pondeli 04.05. a my nepracujeme - mame Bankholiday. Pocasi se bohuzel dopoledne nepovedlo, prselo, foukal silny vitr a tak jsme se rozhodli trosku doma lenosit. Po obede prestalo prset, tak vyrazime na poklad Afrika. Je u pekneho hradu, kde je velke detske hriste, park, ... Viskouska jsme vystojili - nasadili jsme ji bahuzky (nesla v nich svacinku pro nas, pro sebe dobrutky - odmeny, nejake drobnosti a lekarnicku) a chvilku jsme ji meli i na ohlavce (to aby tolik "netahala a necmuchala"). Meli jsme sebou letaci talir, tak jsme si nejdrive hazeli mezi sebou a Vicky behala mezi nami a cekala naprilezitost, kdy talir nechytneme. Nevahala a po taliri se vrhala i s batuzkama na zadech. Pak jsme hazeli talir jen ji a Martin ji fotil. Na nasi modelku a hratky s ni se muzete podivat ZDE. Dnesni skore je 3 nalezy:1 nenalezeno.

neděle 3. května 2009

IRL - Geo lov Navan


Probudili jsme se do krasneho nedelniho rana a tak jsme po priprave (Martin planoval poklady, trasu a dalsi potrebne veci; ja jidlo na cely den a veci pro Vikouska) vyrazili autem smerem 5o km na sever od Dublinu. Martin nam poridil novou GPS (ale zatim si s tim hraje sam :-)) a tak ji budeme zkouset a ucit se s ni zachazet.
Vydavame se po proudu reky Boyne a kanalem. Sbirame poklady, cvicime Vikouska - aportiky do voda ma nejradeji:-)) V kanalu bylo bahno a tak jsme ji chteli umyt a hodili ji klacek do reky. Byl tam pomerne silny proud, Vicky bojovala proti proudu, ale stejne ji trochu strhaval. Stale hledala klacek, ale ten byl davno pryc. Vzdalovala se od naseho brehu, volali jsme - to moc nepomahalo, mavali jsme - to zabralo. Kdyz se priblizila ke brehu, tak ji Martin vytahl z vody (byl tam vysoky breh, tak musel za kuzi). Moc se ji to nelibilo, ale myslim, ze byla rada, ze je na brehu. V jednu chvili jsme si rikali ze pujdeme do vody pro ni, ale vse dobre dopadlo:-)) Pro nas to bylo pouceni, ze ricni proud je zradny a u Vikouska jsme zjistili, ze posloucha sveho pana naslovo.
Pocasi nam pralo (1 lehka destova prehanka) jinak svitilo slunicko, naslapali jsme asi 11 km, posbirali 9 pokladu - nove zarizeni otestovano - proslo. Spokojeni a stastni (ze mame silneho a statecneho psa) jsme se vratili domu.
Obrazkova dokumentace dnesniho dne je k nahlednuti ZDE.