Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 7. února 2009

IRL - Divoke Irsko - ostrov pokryl snih; testujeme Irske zdravotnictvi


Za Souckovi sepsal Janik, Martinovi fotografie jsou k nahlednuti ZDE.

02.02.-07.02.2009
Pri pohledu z okna v pondeli rano jsem si rikala: "Snim ci bdim, hmm asi je to sen, venku lezi snih," a nee malo, cca 3-5 cm. Realita se ukazala za par minut, kdyz jsem sla s Viki ven na prochazku. Opravdu vsude lezel snih a jeste chumelilo. Chvilkami padali ohromne vlocky a chvilkami pak kulicky jako z polystirenu. Vikousek taky divne koukala, tlapky ji zably, ani prochazet se moc nechtela. Tak jsme se po 10 minutach vratili domu.
V Irsku normalne nesnezi a tak se odpoledne v parku (ale nejen tam) lidi koulovali, dokonce jsem videla asi 7 snehulaku:-)) Divim se, ze vedeli jak vipada a jak se stavi:-))
Martin odpolecne vyrazil s kolegou Petrem se podivat na nase zakazky. Domu se vsak vratil se zrejme vyvrknutym kotnikem. Protoze ho to dost bolelo a kotnik zacal otekat, rozjeli jsme akci "testujeme Irske zdravotnictvi". Nejdrive nam Mr. Google pomohl najit nejakou pohotovost. Tech tu moc v Dublinu neni (Dublin ma cca 1 000 000 obyvatel a nasli jsme 4). Do jedne jsme se vydali. V 19:30 jsme prijeli do jedne z nejvetsich nemocnic v Dublinu a cekarna na pohotovost byla uplne plna. Martin se nahlasil a rekli mu, at se posadi, ze si jej zavolaji. Sedl si na jedine volne misto, nic netusic vedle naseho krajana. Ten rikal, ze je tu od 13 hodin. Byl ve Francii lyzovat a upadl, od te doby smrka nevabne vonici rymu a boli ho hlava. Sve bolesti tisil leky. Nechavam Martina v cekarne a odjizdim domu, cestou jsem jeste nakoupila. Silnice byli sjizdne s velkou optrnosti, potkala jsem par aut v protismeru. No ono na letnich gumach se to v brecce spatne jezdi:-)) Naavic s jizdou ve snehu nemaji "ostrovani" zadne zkusenosti. Okolo 21 hodiny Martin volal, ze je pred nim jeste 28 lidi a ze privazeji dalsi, vaznejsi pripady maji prednost (coz je z lidskeho hlediska v poradku). V 1 v noci mu oznamili, at jde domu a prijde rano, je pred nim jeste 20 lidi. Lehce si zpocitate s jakou rychlosti se na pohotovosti pracuje a to tam byli tri mistnosti na ocetreni a lide rozdeleni dle vaznosti zraneni. Spat jsme sli po 1:30 a rano ve 4:30 jsme vylezali z postele a jeli do nemocnice. Potkal tam vetsinu tech samych pacientu jako vecer, ti tam preckali noc. V 10 hodin Martin volal, ze je hotov, at prijedu. Udelali rentgen a zjistili, ze je to vyvrknute a natazene svaly okolo kotniku. Mel stesti, dostal se k pani doktorce, specialistce, tak mu vse radne vysetrila. Snazi se moc nechodit, aby kotnik zbytecne nenamahal. Zadny poplatek v nemocnici za vysetreni neplatil, ale druhy den uz prisel sek na €100.
Po cely zbytek tydne je pocasi podobne. Mrzne a pada snih. Chodniky jsou misty schudne jen s velkou opatrnosti, nebot jsou namrzle. Nevideli jsme tu jedinou snehovou techniky (pluh), zasadne tu nesoli - jestli to vubec znaji???
Jeden domorodec nam rikal, ze snih tu naposledy videli v roce 1981:-))
Tot je pro tento dil deniku vse, mejte se pekne a uzivejte zimy, my take budeme:-))