Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

pátek 6. června 2008

IRSKO - Geovylet do Navanu a okoli

Za Souckovi napsal Janik
Fotecky jsou ZDE.

11.04.2008
Po delsi pauze jsme se rozhodli jet na mistni kese "s kosou". Martik doma udelal pripravu, ja svaciny a po mensich problemech s PDA vyrazime smerem na sever od Dublinu. Pocasi je klasicke irske, chvili slunicko, chvili dest. Protoze jsou Irove "uchylaci" vetsina kesi je na hrbitovech. Joo jsou to vetsinou starsi hrbitovy, maji sve kouzlou, ... ale ceho je moc, toho je prilis. Byli jsme asi na 9 hrbitovech z 16 mist. Tady to tak neberou jako my, klidanko si postavi novy dum vedle hrbitova a koukaji na nej z kuchyne :-(( Ale tak proc ne, jiny kraj - jiny mrav.
Jedna kes nas zavedla ke stare hrobce, byli jsme i vevnitr. Tyto htobky jsou z doby 3 000 -2 000 let pred nasim letopoctem. Vice o historii hrobek se dozvite v dalsim dile naseho deniku. Navstivili jsme par zricenin, ktere jsou po celem Irsku. Casto jsou oplocene a maji sveho majitele. Jednu kes strazilo stado krav a dalsi stado ovci. To bylo neco pro nasi Vicky. Nejradeji by je honila a hrala by si. Meli jsme si na voditku a i tak to bylo narocne:-)) jak pro ni, tak pro nas. Jedna serie kesi je venovana mistnim mostum. Bohuzel jsme zde nemeli 100% uspesnost, tak nemame bonusovou krabicku, ale jiste na ni jednou dojde.
Celkove se nam lov vydaril, skore je 13 (nalezenych) : 3 (nenalezene). Domu jsme dorazili vecer unaveni.

středa 4. června 2008

IRSKO - Vylet do okoli Dun Laoghaire

Za Souckovi napsal Janik
Fotky z vyletu jsou ZDE.

Na sobotu 5.4.2008 jsme si naplanovali mensi vylet do pristavu v Dublinu, do ctvrti Dun Loaghaire. Nasi pratele Petra a George dorazili okolo 10 hodiny. Vsichni jsme se nasackovavi :-)) do naseho auticka znacky Ford Fiesta - letosniho vydani :-)) a vyrazime smer pristav., do ktereho prijizdeji jak osobni, tak nadladni lode. Jdeme prochazkou k majaku, cestou davame jednu kes. Pocasi je "irske" - fouka vitr, obcas spadne nejaka ta kapka a behem par minut sviti slunicko:-)) Z pristavu jedeme pres male vesnicky smerem na jih, do Bray. Prochazkovym tempem jdeme na mistni kopec na kes. Z vrchoku je krasny vyhled na Dublin, more, pisecne plaze u Bray a na Wickow Mountain. Cestou domu se zastavujeme na pozdni obed o 15-te hodine v Burger Kingu, zde to ma Petra s Georgem radi. Kluci si davaji k piti veeeeeelliikou kolu, ktera se serviruje v "kyblicku" o objemu 0,75l. Sladka tecka za vyletem je zmrzlina, vyborna, smetanova.

pondělí 2. června 2008

IRSKO - Velikonoce

Za Souckovi napsal Janik.
Fotecky se snidane jsou ZDE.

Na Velinonocni pondeli je v Irsku volno jako v u nas. Tak jsem v nedeli upekla mazanec, obarvila vajicka. Martin sel na proudky a upletl pomlazku. Pondeli probehlo ve znameni ceskych tradic - blize Vam to popisovat nebudu, to si nechame pro sebe.

neděle 1. června 2008

IRSKO - Treasure Hunt

Za Souckovi napsal Janik.
Fota jsou ZDE.

Na tuhle akci poradanou v centru Dublinu jsme se vypravili v sobotu 15.3.2008. Bula ve znameni oslav Sv. Patrika. Byla to soutez pro sirokou verejnost a pointa spocivala v tom, se utvorene tymy meli obejit asi 9 mist ve meste a najezt odpovedi na otazky. Vetsinou se odpovedi nalezali v prostorach ruznych galerii, musei nebo i v katakombach katedraly. Vstupy se bezne prlati ale dnes to bylo zadarmo. Prselo a tak jsem se cestou posilnili puncem na oranickem trhu. Hru jsme sice nedohrali, ale moc se nam to libilo. Promokli jsme si zalezli do hospudky.

Strucna charskteristika oslav dne SV. Patrick: Uctivani narodniho patrona, ktery prinesl do Irska krestanstvi, oslavy prichazejiciho jara a oslavy zacatku turisticke sezony. Tri az ctyri dny poulicnich zabav, koncertu, divadelnich a tanecnich predstaveni a velkolepeho ohnostroje spojene s hektolitry vypiteho alkoholu, pomalovanych obliceju a zelenych oblecku.

Udajne se narodil v Anglii r. 385, v 16ti byl unesen piraty a prodan do otroctvi do Irska. V krutych podminkach slouzil na statku, pasl dobytek a pozoroval zdejsi obyvatele. Trapila ho zaostalost a surovost domorodcu, ktera byla v porovnani s krestany markantni. Po sesti letech se mu podarilo uprchnout a odjet do Francie, kde se pripravoval na knězske vysvěceni. S pozehnanim samotneho papeze, ktery by rad viděl Irsko pripojene k Svate risi, se vratil zpatky mezi nevěrici Kelty a zacal sirit krestanstvi. Pred svymi predchudci měl vyhodu ve znalosti jazyka a mentality obyvatel, kteri se nechtěli vymanit ze zajeteho zpusobu zivota. Pote co jim ukazal, jakou vyrovnanost a dusevni pohodu s sebou nese vira, otevirali mu sve domy a sva srdce.

Zalozil a vysvětil spoustu kostelu a klasteru, je mu venovano mnoho poutnich mist, katedral a dokonce i irsky prezident je kazdych sedm let jmenovan na dublinskem hradu v salu sv. Patrika. Zemrel 17. brezna mezi lety 463 a 493.

Dle dalsi legendy vyhnal z Irska vsechny hady, kteri jsou symbolem paganismu, tzn. Patrik vycistil Irsko od pohanu.

Nejznamějsim atributem tohoto světce je zelene roucho a trojlistek coby ucebni pomucka k vysvětleni principu svate Trojice. Na něm ukazoval, jak tri nezavisle elementy mohou tvorit jeden smysluplny celek. Někdy byva zobrazovan i zlatou barvou.

IRSKO - Zakladni informace

Za Souckovi napsal Janik - posbirano z ruznych zdroju.

Syta zeleň, divoke a prikre pobrezi, kam az oko dohledne, typicka smaragdova jezera v destovem oparu, louky a vresoviste. Jen zrzavych lidi tu neni tolik, kolik byste predpokladali... Jmeno "Zeleny ostrov" si Irsko pravem zaslouzi, nebot je mozne zde napočitat az čtyricet odstinu zelene. Zeleň je tu vsudypritomna.

Irsko je jednou z nejmene osidlenych zemi Evropy. Na čtverečnim kilometru zde zije prumerne 52 lidi (pro srovnani: u nas je to 131 lidi/km2). Asi jedna tretina Iru zije v Dublinu a jeho okoli, ale i tak je Irsko predevsim zemi venkova. Podle irskych dopravnich predpisu (ktere tu vetsina ridiču dodrzuje) maji totiz na venkovskych silničkach ovce a kravy prednost. Venkov zije poklidnym tempem zivota - az na Dublin a dalsi vetsi mesta, ktera se stale vice priblizuji kontinentalnimu vzoru:-))) Aut ve meste pribyva a zacpy jsou na dennim poradku. A kdyz k tomu pričtete, ze vlastne nevite, kdy ten vas autobus dorazi na zastavku, tak je velkym zazrakem, ze prijdete na naplanovanou schuzku včas:-)))

Hudba byla vzdy ve stredu zajmu zivota irske společnosti. Vsude je mozne se setkat se zpevaky lyricko-epickych pisni, jez opevuji a udrzuji pri zivote stare irske sny o lasce, emigraci a velkem úspechu. Nicmene si nebudeme prilis idealizovat irske puby: bezi tu televize, priopili chlapici cele hodiny polehavaji na pultech. Skoro se muze zdat, ze opili spači snad chteji dostat jednomu irskemu prislovi: "Mladik odmitne i deset krasnych divek, jen aby si mohl v klidu vypit svoje pivo." I presto se v pruvodcich doctete, ze nejoblibenejsim napojem v Irsku je ale vlastne caj!

Irske podnebi - ovlivnovane tlakovymi systemy Atlantiku, je zname svou promenlivosti a destivosti. Vetsinou to byva slabe mrholeni, ktere mistni nazyvaji SOFT DAY. Vetsi cast obyvatel nepouziva destnik a klidne si vykracuji nerusene dal. Behem chvilky se vyčasi a opet sviti sluničko, jen vlhkost zustava. Krome toho mohou byt nečekane prehanky celkem prijemnou zaminkou k navsteve mistni hospody - pubu:-))) Zemepisne je jihovychod nejsussi a nejslunečnejsi oblasti Irska, kdezto severozapad ma nejvice srazek. Nicmene rozdily mezi jednotlivymi kraji nejsou zvlast vyrazne a celkove je mozno charakterizovat podnebi jako mirne, nebot pusobeni Golfskeho proudu ma za nasledek otepleni klimatu.
Jiz zmineny narust motorismu neni jedinou pričinou, proč se i o nedelich tvori ve mestech zacpy: to pouze mistni jedou na msi. 95% Iru jsou katolici, prislusnici dlouho prevladajici cirkve v zemi.

Ze je Irsko zelene, destive a katolicke, to vse plati. Co vsak pravda neni, je, ze Irove maji zrzave vlasy. Z celkoveho počtu obyvatel maji jen asi 4% zrzave vlasy. Dalsim predsudkem je smyslenka, ze Irsko je evropskou "zemi chudych". "Keltsky tygr" je vsak v poslednich letech povazovan za hospodarsky nejdynamičtejsi zemi Evropy, s hospodarskou stabilitou, relativne nizkou úrovni inflace a neustale klesajici mirou nezamestnanosti. Nizke dane a mzdy, stejne jako značne statni dotace, podporuji rozvoj prumyslu. Zeme neblaze proslula emigraci svych občanu lata v současne dobe vystehovalce zpet domu za vidinou prace. Vyrazne bohatstvi je citit na kazdem kroku - vzrustajici počet novych baru, kavaren a restauraci napovida, ze nynejsi generace je odhodlana uzivat si zivota, co hrdlo rači:-))) Tento hospodarsky rozmach ma ovsem i sve stinne stranky - zavratne narustajici ceny nemovitosti a zostruje se socialni napeti zpusobene prilivem pristehovalcu.

Pri zadnem popisovani Irska nemuzeme vynechat jeho bohate dejiny - a tak tedy neco malo z historie: ve vsech častech ostrova se nachazeji stopy po kulture existujici davno pred prichodem krestanstvi. Nejvetsi irske praveke pohrebiste, chodbova hrobka v Newgrange severne od Dublinu, se datuje od doby 3100 pred Kristem, a je tedy starsi nez egyptske pyramidy v Gize nebo pevnost Dún Aengus, ktera lezi nad prikrym útesem nejvetsiho z Aranskych ostrovu Inishmoreu a patri mezi nejúzasnejsi pozustatky davnych kultur v Evrope. V Gledalough ve Wicklow Mountains byl v 6. stoleti zalozen jeden z nejvyznamnejsich klasteru, pozdeji nazyvany "Rimem Zapadu". Rock of Cashel, nekdejsi kralovska rezidence, pozdeji duchovni centrum a jeden z nejkrasnejsich evropskych stredovekych hradnich komplexu, se honosi prizviskem "irska akropole". Po cele zemi jsou roztrouseny rozvaliny klasteru, hradu a zamku. Irsko ziskalo povest zeme svatych a učenych muzu. Opevneni postavena načelniky keltskych kmenu a anglonormanskymi najezdniky jsou svedectvim dlouhych obdobi nepokoju, zatimco prichod protestantskych koonizatoru za sebou zanechal stopy v podobe velkolepych sidel.

Blizsi informace a fotky Vam budou predkladany dle nasich moznosti cestovat a poznavat tyto krasy a pamatky:-)))