Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

neděle 1. června 2008

IRSKO - Treasure Hunt

Za Souckovi napsal Janik.
Fota jsou ZDE.

Na tuhle akci poradanou v centru Dublinu jsme se vypravili v sobotu 15.3.2008. Bula ve znameni oslav Sv. Patrika. Byla to soutez pro sirokou verejnost a pointa spocivala v tom, se utvorene tymy meli obejit asi 9 mist ve meste a najezt odpovedi na otazky. Vetsinou se odpovedi nalezali v prostorach ruznych galerii, musei nebo i v katakombach katedraly. Vstupy se bezne prlati ale dnes to bylo zadarmo. Prselo a tak jsem se cestou posilnili puncem na oranickem trhu. Hru jsme sice nedohrali, ale moc se nam to libilo. Promokli jsme si zalezli do hospudky.

Strucna charskteristika oslav dne SV. Patrick: Uctivani narodniho patrona, ktery prinesl do Irska krestanstvi, oslavy prichazejiciho jara a oslavy zacatku turisticke sezony. Tri az ctyri dny poulicnich zabav, koncertu, divadelnich a tanecnich predstaveni a velkolepeho ohnostroje spojene s hektolitry vypiteho alkoholu, pomalovanych obliceju a zelenych oblecku.

Udajne se narodil v Anglii r. 385, v 16ti byl unesen piraty a prodan do otroctvi do Irska. V krutych podminkach slouzil na statku, pasl dobytek a pozoroval zdejsi obyvatele. Trapila ho zaostalost a surovost domorodcu, ktera byla v porovnani s krestany markantni. Po sesti letech se mu podarilo uprchnout a odjet do Francie, kde se pripravoval na knězske vysvěceni. S pozehnanim samotneho papeze, ktery by rad viděl Irsko pripojene k Svate risi, se vratil zpatky mezi nevěrici Kelty a zacal sirit krestanstvi. Pred svymi predchudci měl vyhodu ve znalosti jazyka a mentality obyvatel, kteri se nechtěli vymanit ze zajeteho zpusobu zivota. Pote co jim ukazal, jakou vyrovnanost a dusevni pohodu s sebou nese vira, otevirali mu sve domy a sva srdce.

Zalozil a vysvětil spoustu kostelu a klasteru, je mu venovano mnoho poutnich mist, katedral a dokonce i irsky prezident je kazdych sedm let jmenovan na dublinskem hradu v salu sv. Patrika. Zemrel 17. brezna mezi lety 463 a 493.

Dle dalsi legendy vyhnal z Irska vsechny hady, kteri jsou symbolem paganismu, tzn. Patrik vycistil Irsko od pohanu.

Nejznamějsim atributem tohoto světce je zelene roucho a trojlistek coby ucebni pomucka k vysvětleni principu svate Trojice. Na něm ukazoval, jak tri nezavisle elementy mohou tvorit jeden smysluplny celek. Někdy byva zobrazovan i zlatou barvou.

Žádné komentáře: