Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

neděle 1. června 2008

IRSKO - Zakladni informace

Za Souckovi napsal Janik - posbirano z ruznych zdroju.

Syta zeleň, divoke a prikre pobrezi, kam az oko dohledne, typicka smaragdova jezera v destovem oparu, louky a vresoviste. Jen zrzavych lidi tu neni tolik, kolik byste predpokladali... Jmeno "Zeleny ostrov" si Irsko pravem zaslouzi, nebot je mozne zde napočitat az čtyricet odstinu zelene. Zeleň je tu vsudypritomna.

Irsko je jednou z nejmene osidlenych zemi Evropy. Na čtverečnim kilometru zde zije prumerne 52 lidi (pro srovnani: u nas je to 131 lidi/km2). Asi jedna tretina Iru zije v Dublinu a jeho okoli, ale i tak je Irsko predevsim zemi venkova. Podle irskych dopravnich predpisu (ktere tu vetsina ridiču dodrzuje) maji totiz na venkovskych silničkach ovce a kravy prednost. Venkov zije poklidnym tempem zivota - az na Dublin a dalsi vetsi mesta, ktera se stale vice priblizuji kontinentalnimu vzoru:-))) Aut ve meste pribyva a zacpy jsou na dennim poradku. A kdyz k tomu pričtete, ze vlastne nevite, kdy ten vas autobus dorazi na zastavku, tak je velkym zazrakem, ze prijdete na naplanovanou schuzku včas:-)))

Hudba byla vzdy ve stredu zajmu zivota irske společnosti. Vsude je mozne se setkat se zpevaky lyricko-epickych pisni, jez opevuji a udrzuji pri zivote stare irske sny o lasce, emigraci a velkem úspechu. Nicmene si nebudeme prilis idealizovat irske puby: bezi tu televize, priopili chlapici cele hodiny polehavaji na pultech. Skoro se muze zdat, ze opili spači snad chteji dostat jednomu irskemu prislovi: "Mladik odmitne i deset krasnych divek, jen aby si mohl v klidu vypit svoje pivo." I presto se v pruvodcich doctete, ze nejoblibenejsim napojem v Irsku je ale vlastne caj!

Irske podnebi - ovlivnovane tlakovymi systemy Atlantiku, je zname svou promenlivosti a destivosti. Vetsinou to byva slabe mrholeni, ktere mistni nazyvaji SOFT DAY. Vetsi cast obyvatel nepouziva destnik a klidne si vykracuji nerusene dal. Behem chvilky se vyčasi a opet sviti sluničko, jen vlhkost zustava. Krome toho mohou byt nečekane prehanky celkem prijemnou zaminkou k navsteve mistni hospody - pubu:-))) Zemepisne je jihovychod nejsussi a nejslunečnejsi oblasti Irska, kdezto severozapad ma nejvice srazek. Nicmene rozdily mezi jednotlivymi kraji nejsou zvlast vyrazne a celkove je mozno charakterizovat podnebi jako mirne, nebot pusobeni Golfskeho proudu ma za nasledek otepleni klimatu.
Jiz zmineny narust motorismu neni jedinou pričinou, proč se i o nedelich tvori ve mestech zacpy: to pouze mistni jedou na msi. 95% Iru jsou katolici, prislusnici dlouho prevladajici cirkve v zemi.

Ze je Irsko zelene, destive a katolicke, to vse plati. Co vsak pravda neni, je, ze Irove maji zrzave vlasy. Z celkoveho počtu obyvatel maji jen asi 4% zrzave vlasy. Dalsim predsudkem je smyslenka, ze Irsko je evropskou "zemi chudych". "Keltsky tygr" je vsak v poslednich letech povazovan za hospodarsky nejdynamičtejsi zemi Evropy, s hospodarskou stabilitou, relativne nizkou úrovni inflace a neustale klesajici mirou nezamestnanosti. Nizke dane a mzdy, stejne jako značne statni dotace, podporuji rozvoj prumyslu. Zeme neblaze proslula emigraci svych občanu lata v současne dobe vystehovalce zpet domu za vidinou prace. Vyrazne bohatstvi je citit na kazdem kroku - vzrustajici počet novych baru, kavaren a restauraci napovida, ze nynejsi generace je odhodlana uzivat si zivota, co hrdlo rači:-))) Tento hospodarsky rozmach ma ovsem i sve stinne stranky - zavratne narustajici ceny nemovitosti a zostruje se socialni napeti zpusobene prilivem pristehovalcu.

Pri zadnem popisovani Irska nemuzeme vynechat jeho bohate dejiny - a tak tedy neco malo z historie: ve vsech častech ostrova se nachazeji stopy po kulture existujici davno pred prichodem krestanstvi. Nejvetsi irske praveke pohrebiste, chodbova hrobka v Newgrange severne od Dublinu, se datuje od doby 3100 pred Kristem, a je tedy starsi nez egyptske pyramidy v Gize nebo pevnost Dún Aengus, ktera lezi nad prikrym útesem nejvetsiho z Aranskych ostrovu Inishmoreu a patri mezi nejúzasnejsi pozustatky davnych kultur v Evrope. V Gledalough ve Wicklow Mountains byl v 6. stoleti zalozen jeden z nejvyznamnejsich klasteru, pozdeji nazyvany "Rimem Zapadu". Rock of Cashel, nekdejsi kralovska rezidence, pozdeji duchovni centrum a jeden z nejkrasnejsich evropskych stredovekych hradnich komplexu, se honosi prizviskem "irska akropole". Po cele zemi jsou roztrouseny rozvaliny klasteru, hradu a zamku. Irsko ziskalo povest zeme svatych a učenych muzu. Opevneni postavena načelniky keltskych kmenu a anglonormanskymi najezdniky jsou svedectvim dlouhych obdobi nepokoju, zatimco prichod protestantskych koonizatoru za sebou zanechal stopy v podobe velkolepych sidel.

Blizsi informace a fotky Vam budou predkladany dle nasich moznosti cestovat a poznavat tyto krasy a pamatky:-)))

Žádné komentáře: