Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 8. května 2010

Vylet do Prahy za vanocnim darkem


Ucel naseho vyletu do Prahy ve svatecni sobotu byl vanocni darek od Martina. Dostala jsem poukaz pro 2 osoby do polaria a solne jeskyne.
Po obede a venceni s Vikouskem jsme se vydali smer Praha. Zaastavku jsme si udelali v Beroune, kde cely vikend probihaji Jarni hrncirske a remesne trhy (vice o trhu ZDE). Trh se kona na namesti a prilehlych ulickach. Nejdrive jsme si vysli na jednu ze vstupnich bran na namesti, kde se konala vystava fotografii. Odtud se nam naskytl pohled na namesti, ktere doslova praskalo ve svech, bylo plne stanku a lidi. Vydali jsme se do sumu :-) K videni byla rozlicna keramika, predevsim ceska vyroba. Keramika ruznych barev, tvaru, hrnecky velke, male, dzbany, talire, misy, ale take vytraze, vyrobky ze skla, proutene kosiky, vyrobky ze dreva (hrackami pocinaje a drobnym nadobim konce). Take nabidka ruznych pochutin a jidel byla nepreberna. My si dali vybornou tocenou zmrlinu, teplou jemne korenenou klobasu a orisky. Nabizela se i medovina, ale tu jsme si nechali na priti roky, kdy nebudeme v Beroune autem :-) Velmi mile nas prekvalila uroven trhu, nikde zadny vietnamsky kramek. Z trhu odchazime spokojeni a neseme si svazek levandule a prouteny kos.
Z Berouna jedeme na Prahu 4, do Kryocentra. Nejdrive vyplnujeme dotaznik a pak nas cekalo 50 minut v solne jeskyni. Prijemne jsme se uvelebili v lehatkach a poslouchali prijemnou hudbu. Martin usnul. Z prijemneho relaxu nas vytrhla obsluha se slovy "dobre rano" :-)
Z jeskyne jsme se sli prevlect do plavek hura do neznama s teplotou minus 130°C. Jeste pred vstupem nam zmerili tlak. Obsluha komory nas seznamila s prubehem, dostali jsme rousku na usta, celenku, rukavice a na nohy drevaky. Uz pred vstupem jsem mela "husi kuzi", co teprve v takove zime? Martin jen v kratasech a ja v plavkach, sestupujeme do teploty -60°C, kde se aklimatizujeme asi 20 vterin. Pak otvirame dvere do komory, kde je teplota -130°C. Prvni co mi probehlo hlavou "sakra, to je klada"!!! :-) Tohle mam vydrzet 2 minuty??? Tucnaci (odvozeno od slova tucnak) chuzi se pohybujeme do kolecka a povidame si. Tema hovoru je: zima, vubec to neutika, tesim se na kavu ze Starbucksu, jeste 30 vterin, ... Dvojite pipnuti nam oznamilo, ze 2 minuty jsou za nami a muzeme ven. Po vychodu z komory jeste asi 20 vterin travime v teplote -60°C. Pan, co obsluhoval komoru se nas ptal na zazitky. Kdyz jsme rikali, ze je nam byla zima, tak se uculovat. Rikal, ze trenovani lide chodi az na 4 minuty (toho jsme byli svedky) a ze jim "zatopi" na -160°C. Odtud jsme se odebrali do telocvicny, kde jsme jeli na kole 7 minut a pak nasledoval strecink. Odchazeli jsme nadseni a s tim, ze si koupime pernamentku :-)
Cestou do Plzne jsme si dali nase oblibene KFC a kavu, na kterou jsem se tesila.
Marti, dekuji za vanocni darek, byl to pro me baceny zazitek a take za prijemne straveny den :-)

pátek 7. května 2010

Kvetnove kvety


Fotogalerie je ZDE

Tyto nadherne cervene kvety jsou "dar - nedar". Kvetina nam byla zapujcena moji mamkou a to na dobu kvetenstvi. Loni ji mela pujcenou ma sestra.
Kvetinu jsem si privezla posledni tyden v dubnu a 6.5 rano me do noveho dne privitaly tyto nadherne kvety.

Pekny kveten vsem :-)

pondělí 3. května 2010

Carodejnicky vecer


30.04.2010

Fotogalerie je ZDE

Na dnesni se podvecer se vetsina naroda tesila - uz jen proto, ze je patek ale i proto, ze se "pali carodejnice". Vyznavaci burtu a grilovani jsi pravdepodobne vystali delsi frontu v uzenarstvi (nas pripad).
Na vecer jsme byli domluveni s Vilemem a Kvetou na spolecnem traveni posledniho dubnoveho vecera a drobnem grilovani masicka a burticku. Cely den to vypadalo na dest, tak jsme se modlili, aby to jeste chvilku - tedy po dobu grilovani vydrzelo a pak se muzou certi zenit, tedy vlastne carodejnice vdavat :-) A nase prani bylo vyslyseno. Zacalo krapat, az kdyz uz byla nase briska plna.
Presunuli jsme se ke Kvete do obyvaciho pokoje a tam pokracovali v zabave do 01 hodiny ranni.