Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

pátek 28. prosince 2007

08. Thajsko 07/08 - Ostrov Kho Samui

27-28.12.2007 Kho Samui

Fotogalerie ZDE.

Prijizdime sem kombinovanou dopravou primo z mestecka Krabi (zapadni pobrezi jizniho Thajska). Nejprve 4h jizda autobusem, dale 1,5h trajektem primo na ostrov. Cena jizdneho celkem 240Kc/os. Prijizdime neco po pate a uz na trajektu vyuzijeme nabidky manika jmenem Toy na ubytovani v jeho resortu. Nabizi solidni cenu za bungalow s vetrakem, studenou vodou a pozici primo u plaze Mae Nam, kde jsme chteli travit nas cas na Kho Samui. V cene ma navic i dopravu z pristavu (ta se muze vysplhat i na 60Kc/os). Bungalow je za 270Kc/noc. S mistem jsme spokojeni, plaz se nam libi, zustaneme tu asi obe planovane noci.
Po ubytovani se vyrazime na pruzkum okoli, vesnice a nocniho "zraciho" trhu. Zbastime co se do nas vejde, protoze to tu jedine cloveka limituje :)) Neni to obsah penezenky jako v jinych castech sveta. Objevujeme uzasne smazene, grilovane banany, samotne nebo v kokosovem testicku. Mlsame jako kralove. Uz v Krabi jsme si zamilovali palacinky plnene vetsinou bananem, polite cokoladou a kokos.mlekem. Tady jsme nasli misto, kde jsme si ho uz koupili snad 5x. Pan palacinka, jak mu tu prezdivaji je neprekonatelny. Jeden kousek vyjde na 12-16Kc, dle obsahu. Testujeme take ruzne druhy ovoce, nektere muzete videt ve fotogalerii.
Dva dni, ktere tu mame v planu stravit chceme vyuzit k projeti ostrova (35x25 km) a take si trochu dachnout na plazi. Joo a je tu take 6 kesi, takze to si nenechame ujit a vsechny je objedeme. Rovnou to vykecame, ale zadarilo se a mame dokonce dve FTF !!! Pujcujeme si fungl-nagl motorku (skutr, asi 125ccm - on to tu nikdo neresi - ridicak neridicak, jezdi se na passport a benzin tankovany z lahvi od vodky). Trochu se klepeme, protoze motorky se tu nepojistuji a skoda by sla na nas ucet. Zjistili jsme, ze u normalni benziny cena za 1l Naturalu 91 je 16Kc, pri tankovani ze sudu uz za 18Kc a kdyz clovek potrebuje zachranu, koupi u stanku prave litrvou lahev beznizu za 20-25Kc. Motorka je tady zakladni dopravni prostredek, jezdi se tu nani vsude a v kazdem veku :)) Na Kho Samui jsme najezdili 100km, je tu uz daleko silnejsi provoz nez na Kho Lanta a celkove nas ostrov moc nenadchnul, spise zklamal. Proto se nezdrzujeme a 29.12. ve 13.00 odplouvame smer Bangkok, tam dle planu a koupene jizdenky dorazime za silenych 17h jizdy (1,5h lod, zbytek bus - asi umreme). Cena 280Kc/os. Dal chceme jet na zapad od Bangkoku do provincie Kanchanaburi. Tady uz zacina cast pobytu bez more a plazi. Budou pralesy, chramy, diva zver a mnichove. A taky spousta kesii.
Celkovy dojem z ostrova, ktery je nejvyhledavanejsi destinaci vsech turistu z Evropy, neni nijak pozitivni. Je to prave mozna tim silenym mnozstvim turistu. Ostrov je take daleko vic zaneradeny a rozestaveny nez predchozi mista. More je zde navic daleko studenejsi. Moc se nam zde nelibilo.

Par zajimavosti:
- Thajci jsou sileni ridici, kdyz se predjizdi, tak se troubi (ten kdo predjizdi), blinkr je trochu navic
- u kazdeho domu je postaven mini, mozna mikro chram (domecek), pro duchy, kterym majitele nosi kvetiny, jidlo, piti a zapaluji svicky. Delaji to proto, aby si je neznepratelili. Veri, ze na miste, kde si postavili svuj dum nejaky ten duch byl a je, a tak mu postavi nahradni bydleni :)) - je to prca videt ty mikrodomecky
- doporucujeme Kho Phi Phi, Kho Lanta nebo Kho Jum pred Kho Samui
- joo, jezdi se zde vlevo, ale ani nas to nenapadlo psat, protoze jsme uz zblbnuty z Irska :))

středa 26. prosince 2007

07. Thajsko 07/08 - blahoprani

Jelikoz jsme obdrzeli od spousty z Vas velke mnozstvi vanocnich prani a nejsme uplne schopni na ne SMS nebo mailem nyni reagovat, radi bychom Vam vsem touto cestou poprali pekny zbytek vanocnich svatku a do roku 2008 vse nejlepsi jak osobne, tak i profesne. At se dari, pevne zdravi a nam se vyhnou komari :))) To vse Vam preje MaJa a Vicky z internatu v Horsove a Vlasimi

06. Thajsko 07/08 - Krabi

26.12.07 Krabi, lehce destivo, super zazitky, 30C
Fotogalerie z Krabi ZDE.
Zpetne novinka fotogalerie z Phi Phi ZDE.
Zpetne novinka prilet ZDE.

Do Krabi jsme dorazili dnes rano v 10.00 z ostrova Kho Lanta. Cesta cca 2h za cenu 175Kc/os. Po prijezdu jsme nasedli na minitaxi bus (zebrinak s motorem) za 15kc/os. a ten nas dovezl az k hotelu, ktery je v samem centru mestecka Krabi. Ubytko jsme si rezervovali mobilem jiz z Kho Lanty, cena 275 Kc/pokoj. Uroven super ***. Primo naproti je mistni trznice a prvne jsme okusili tento zazitek - stravovani na "nocnim" trhu. Obrazky jsou v galerii, ale na vlastni oci to je necooo. Za par susni se tu najite jako kralove. Vyber neuveritelny, barevnost dokonala. Vseho velke mnozstvi. Otviraji v 18.00 a zavrou cca ve 21.00. Jidlo od par korun do 100Kc. Jsme uneseni a prezrani. Stravovat se sem chodi pravdepodobne vsichni mistni.
Odpoledne jsme se prochazeli ulicemi Krabi a premysleli jak ho stravit. Koupili jsme si listky na bus a lod, zitra vyrazime smer na vychod jizniho Thajska - ostrov kho Samui. Zde v Krabi samotnem toho moc k videni neni. Jedine co je tu je splet Mangorovovych ostrovu pobliz pristavu. Projizdka lodi k temto mistum vyjde na 225 Kc/h/lod. My jsme udyndali borce na 150 Kc/h a kdyz nas tlacil do 2h za 300Kc s tim, ze pojedeme i do vnitr ostrova a uvidime vic tak jsme ho zmackli na 250 za ty 2h. Zazitek - nadhera. Jednak projizdka lodi byla sama zajimava, reka po ktere se jede byla super, stromy Mangrove paradni a po projeti vnitrnimi castmi ostrovu nas chytil silny dest a tak nas sofer zavezl na navstevu k nejakemu svemu kamosovi, ktery bydlel na plovouci soustave klacku v minichajde :))) Ze si dame kafe a neco uvidime. Podrobnosti viz foto. Kdo nedelal elektroinstalaci primo na rece, neni zadny elektrikar :))) Kafe jsme si dali a rikali si, ze kdyz se neposereme ted tak uz nikdy. Na zaver, kdyz prestalo prset, nas hostitel vzal do sve predzahradky a zacal ze zavesenych siti tahat jeden poklad za druhym - rybicky, rybky, velrybky - viz. foto. Jedna jedovatejsi vic nez druha, vzal si na ne rukavice. Paradni zazitek. Dali jsme mu 20 Kc a dekoval jeste pri odjezdu. Vecer jsme skakli na trh, nabastili se, pokecali s dvema ceskama, ktere jsme tam potkali a sli psat tyto radky. Ted 21:51 zde, to balime a jdme spat. Rano v 8:30 odjezd smer nove zazitky na Kho Samui, kde zustaneme cca 4 dni. Takze za par dni se teste na dalsi psani :))

Zajimave inf:
umime zakladni thajske slovicka:
- dobry den/ahoj: savadi kap (ka) - v zavorce rika zena
- diky: kopun kap (ka) - chlap nesmi rict ka, protoze by si pry mohli myslet, ze je ladyboy :)))

05. Thajsko 07/08 - Kho Lanta

24.12. - 25.12. Kho Lanta
Zdravime Vas vsechny po "delsi" dobe. Zazitku je zde tolik, ze psat po trech dnech je temer nemozne, protoze udrzet vse co jsme opet zazili a videli v hlave da zabrat :) A protoze je to zajimave, tak to vsechno fotim (myslel jsem, ze 2GB karta bude stacit - uz ted je skoro 0,7GB fuc). Proto opet lehka zmena: text budeme psat sem a fotografie budeme nahravat do galerie na picasaweb, vzdy do pruislusne galerie a do kazdeho dilu Vam dame odkaz.

Nyni tedy fotogalerie za dva dni stravene na malebnem a jiz vice domorodem ostrove Kho Lanta jsou ZDE.

Ted trochu toho textiku :)))
Na Kho Lantu jsme prijeli z ostrova Kho Phi Phi za cca 200Kc/os. lehce po obede, uz nas cekal nas domaci a odvezl nas do naseho resortu. Garden Green Resort - nadherna osada vkusnych, cistych chatek primo na plazi. Kdyz to vidime a pozname lehce okoli menime plan a zustavame ne jednu, ale dve noci. Prvni noc za 350Kc/chatku, druha jiz za 300, doprava z trajektu je jiz v cene. Budeme zde slavit Vanoce, tak si to tu chceme v klidu uzit. Odpoledne 24.12. trochu lenosime na plazi, zaplavali jsme si a planovali dalsi den. Tel. rusime ubytko na Kho Jum a domlouvame vse potrebne. Odjedeme odsud 26.12. v 8.00 trajektem do letoviska Krabi. Nadherne stravene odpoledne zavrsime vybornou veceri v bambusovem altanku na plazi a na zaver si odskocime do 5m vzdaleneho altanku na pravou thajskou masaz od pravych thajskych maserek za skvelych 120Kc/os. :))) Tomu rikame paradni Stedry vecer.

25.12.07
Vstavame v 8:00 a vyrazime na celodenni vylet krizem krazem po ostrove na zapujcenem skutru. Cena 120Kc/24h. Tankujeme si bezinek 1l za 20Kc. Zkousime nasi prvni thajskou multikesku - nepodarilo se najit finale, jen prvni stage. Nevadi v zaloze je dalsi :)))
Dal si to svistime na prohlidku mistni jeskyne a to nas skutecne dostalo. Za cenu 120Kc/os si uzijeme 2h opravdoveho dobrodruzstvi. Pruvodce mluvi anglicky, ale jen hoodne malo. Je to ale borec, ktery zaujal hlavne pristupem k veci :) Kdo do jeskyne jednou vstoupi tak se veze. Prohlidka v Moravskem krasu je high-tech nebo scifi. Tady je vse na vlastni nebezpeci a ze by nekdo pocital navstevniky pri vstupu a vystupu si rozhodne nemyslime :))) Neda se popsat. Dozvidame se ve vesnici i zajimave informace. Lide se tu zivi jednak prohlidkou jeskyne a dale zpracovanim kaucuku, ktery ziskaji primo z kury stromu. Viz. foto. Z jeskyne si dame uz konecne uspesne nasi prvni thajskou kes, primo na utesu krasne plaze. Paraaaaaada. Zbytek dne stravime na motorce, projizdime si cely ostrov, predjizdime slony :)), navstivime farmu na male raky, ochutnavame jidlo vsude tam kam prijedeme. Hodne mluvime s mistnimi a je to opravdu krasny den, plny zazitku. Koncime ve 22:00 posledni veceri na ulicich Kho Lanty.

Zajimave informace:
- anglina nic moc
- vsude spina jako prase, odpadky se vali vsude, smrad se take tahne vsude :))
- bezne je na pokoji jen studena voda - i na sprchu
- bereme pokoj jen s ventilatorem - klima zbytecny luxus
- mame s sebou hoodne veci zbytecnych (dohoromady cca 18kg)
- udivene foceni brouku a jine haveti kolem nas bylo prvni den naivni, ted uz se s nima mazlime i na pokoji :)))

Ceny:
- 1l balene vody: 6-12Kc
- Pivo Chang: 20-60Kc (vsude ve svete je pivo drahe, jen v CR ne :)))
- Hlavni jidlo: 30-100Kc
- Ledova trist z cerstveho ovoce (bozi - pijeme porad): 0,5l za 20-30Kc
- Zvykacky 10Kc

neděle 23. prosince 2007

04. Thajsko 07/08 - fotodil Kho Phi Phi

23.12.2007, Kho Phi Phi, 22:10, hic jako blazen
NOVE fotogalerie ZDE.
V tomto dile naseho denicku to pojmeme asi jinak, nez jsme puvodne zamysleli. Nebudeme psat tolik husteho textu, ale ukazeme Vam spise vic fotografii s kratkym popisem. Na uvodni strane asi nebudeme upravovat mapu - to udelame az nakonec - meni se nam to kazdou hodinu :)))

Na uvod rekapitulace dnesnich udalosti - vse se obraci vyrazne k lepsimu :)) Rano taxi na letiste za 100bth. V 7:20 odlet na ostrov Phuket, kde chceme resit dalsi postup. Po priletu si bereme neco jako multitaxi (minibus pro 10 lidi), ten nas veze primo do pristavu (za 100bth/os). Po diskuzi s prodejci listku na trajekt (sebehnou se vzdycky jako vosy, div cloveka netahnou za rukav - ale jsme zvykli na lecos, takze se nenechame :)) Kupujeme tedy hned listek na trajekt na ostrov Kho Phi Phi (nejznamejsi misto v Thajsku diky filmu Plaz) a rovnou pak na dalsi ostrov Kho Lanta, kde chceme uz konecne odlovit nejakou tu thajskou kesku. Na Phi Phi odjizdime v 11:00, cesta trva 1.5h. Jizdenka az na Kho Lantu vyjde na 1000bth/os. Rovnou si zamlouvame ubytko na Phi Phi na jednu noc (1100bth/bungalow). Stravime tam jednu noc a 24.12. rano v 11:30 to valime na Lantu. Na Phi Phi si konecne zaciname uzivat. Plaze, voda teplejsi nez vzduch, jidlo za par susni, vylet na kajaku, koktejly, bozke chvilky. Ted usedam znaveny k netu a plodim tu par radku, zatimco Janik uklizi pokoj a snad si chvilku dachne. Dnes toho bylo hodne, ale nastesti jen to pekne :) - Jsme nadseni. Zamluvili jsme si rovnou odsud ubytko na Lante za 700 bth/bung. Je to tak lepsi, protoze si pro Vas zaroven do pristavu, ktery muze byt i nekolik km od bydleni, dotycny pan domaci prijede, takze se neni treba nekam vlacet s baglem. Tak ted uz slibovane fotecky.

Seznameni s Vlastou a Katkou v Kyjeve



Tak vypadalo nase nekonecne cekani na odlet z Kyjeva.



Priletova hala v Bangkoku (moderni stavba, beton a sklo)



V Bangkoku na letisti jsme hned poridili thajskou SIMku: 0066 890 703 864



Kazdy spravny taxikar ma sveho Budhu stale u sebe :)

I takoveto mame sousedy



Vylet na kajaku na Kho Phi Phi







Kho Phi Phi pri setmeni


Stravovani se na Kho Phi Phi - mame radi ulici :))





Prijezd na Kho Phi Phi



Prilet na Phuket


Ubytovani Bangkok (900bth/noc)


Vecerni stravovani na ulici Bangkoku




Dnes uz mame zavreno, prijdte zitra :))