Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 18. prosince 2010

05. Sri Lanka - Presun busem z Unawatuna do Tissamaharama

16.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Dnes jsme si privstali a po posledni snidani na Land's End jsme jeli tuk-tukem s Vasikem. On do skoly a my na autobusove nadrazi. Tuk-tukar nam pomohl najit autobus, tyto totiz uz nemeli zadne oznaceni v anglictine, jen v sinhalstine a to jsou pro nas "kliky-haky". Nasedame do poloprazdneho busu. Jedeme do Matary, cesta trvala 1 h a 45 minut, ujeta vzdalenost 45 km. Byli jsme jedini "bili" a docela si nas osazenstvo busu prohlizelo a usmivali se :-) Cena za jizdenky je uplne smesna, 48 Rupii na osobu (8 Kc).
V Matare vystupujeme na autobusovem nadrazi a hledame bus do Tissamaharamy. Nasli jsme :-) ale zda se nam nejak plny. Prodavac jizdenek nas ale pobidl, at jdeme dovnitr a "udelal nam misto". Mistni si presedli :-) Jsme radi, zadne jizdni rady neexistuji a tak nikdo nevi, kdy pojede dalsi bus. Jizdenka nas stala 107 Rupii (18 Kc) pro jednoho, cesta trvala 3h a 55 minut a urazili jsme 112 km. Nejvyssi rychlosti jsme jeli 74 km/h a to po uplne nove zbudovane silnici. Opet jsme byli jedini belosi a tak to zrejme i zustane (vyuzivame mistni dopravu nejnizsi tridy). Kdyz uz jsme si si mysleli, ze autobus je plny, tak to byla tak 1/3 cestujicich. Na sedacce pro 5 lidi nas chvilema sedelo 6 dospelych a 2 deti. Batohy jsme meli postavene mezi nohami, kterymi jsme za celou cestu nemohli hybat, protoze nebylo kam (zlate letadlo, tam je mista hafo :-) Kdyz jsme vystoupili v Tissamaharame, tak jsme meli nohy tak o dve cisla vetsi, totalne natekle, vlastne jsme citili, ze mame cele telo otekle.
Pres Keluma (ten nas vyzvedaval na letisti) jsme si dohodli ubytovani a vylet s pruvodcem Janthou do narodniho parku Yala. Kdyz jsme procitali pruvodce, tak tam doporucovali nejlepsiho pruvodce s vice jak 20-ti letou zkusenosti - jen jsme koukali na jmeno Jantha :) Je to tak, byl to nas Jantha. Tak jsme se na nej tesili. Byl to perfektni zachavaly deda a povest si ho predchazela. Na nadrazi nas chteli nahaneci lapit a vnutit nam jejich nabidku na prohlidku parku, ale stacila odpoved cekame na Janthu a bylo po natlaku. Mistni do jednoho rikali "jo Jantha, toho znam". Tak jsme si s Janthou dohodli na zitra (17.12.) celodenni safari v jeepu. Videt bychom meli slony, buvoly, krokodyly, levharty, hady, vodni ptactvo a dalsi "obyvatele dzungle". Naveceru nas pak vezme do jednoho ze tri nejposvatnejsich mist na Sri Lance a to do Kataragamy. Tam se na jednom miste potkavaji budhiste, hinduiste a muslimove a kazdy vecer se zde kona spolecna "bohosluzba". Sjizdeji se sem denne tisice lidi.
Zatimco Martin zpracovava fotky z dnesniho dne, tak ja vyrazim do mesta pro veceri, koupit nejake ovoce (1 vodni melounek, 1 kokosovy orech a 3 manga celkem za 110 rupii, coz je asi 66 CZK, toaletni papir (na mistni pomery docela draha zalezitost 1 rolicka se prodava za 12 Kc) a vodu. K veceri jsme meli "hopers", coz je neco jako vajickova palacinka a zelenina smazene na grilu s korenim a necim jako testoviny :-) No, moc jsme si za 15 Kc pochutnali a oba se dosyta najedli.

středa 15. prosince 2010

04. Sri Lanka - snorchlovani a pohodicka

15.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Po snidani jsme se odebrali k bazenku, presun byl asi 3 metry :-) a tam jsme blbli skoro do 12 hodin. Ve 13 hodin jsme meli sraz s "kapitanem" mistniho skuneru. Tedy lepe receno rybarske lodky na rucni pohon. Lod byla siroka asi 30 cm a hluboka asi 80 cm. Martin s Vasikem stali, ja mela k dispozici prkynko, ktere bylo pres vrsek lode a ja na nem sedela. Lodky bych nazvala polovicnim katamaranem. Zazitek plout na takove barce byla fakt zazitek a vlny nebyli nijak male. Kapinat se s nami poradne zapotil.
Snorchlovacka nebyla nic moc, spatna viditelnost, malo rybicek a same male. Celkove jsme ale spokojeni sli hledat misto, kde bychom poobedvali. Na hlavni silnici mimo turisticky ruch jsme zasedli ke stoleckum a nechali si prinest ryzi s kari, kureci maso, korenenou cocku s cimsi, nudle se zeleninou a cosi zelene - pripominalo to chut spenatu. Kazdy jsme si nandal na talir co jsme chteli a pustili se do toho. K tomu vsemu jsme zakusovali kukuricne placky, ooo byla to dobrota. Jeste jsme zi zakoupili neco sladkeho k veceri a takovu "ceskou amoletu" s vajickem. K tomu jsme koupili papaju a dva druhy manga.
Do zapadu slunce jsme se koupali v bazene, odpocivali s knizkou v ruce. Vecer balime batuzky a zitra rano (ctvrtek 16.12.) po 7:30 odjedeme tuk-tukem do Galle a odtud pak jiz mistni autobusovou dopravou, ale to si jiz prectete v pristim dile :-)

úterý 14. prosince 2010

03. Sri Lanka - zelvi a hadi farma

14.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Po snidani nas vyzvedl "nas"tuk-tukar (ten ze vcerejsiho dne) a odvezl nas na zelvi farmu. Vstup stal 300 rupii na osobu (100 rupii deleno 6 jsou ceske kacky). Prohledli jsme si misto, kde jsou zahrabana zelvi vajicka, pak asi 2 dny stare mrnave zelvicky. V dalsim bazenku byly asi 2 roky stare. dozvedeli jsme se zajimave veci - napr. ze na jeden nadech vydrzi zelva asi 30 minut pod vodou.
Od zelv jsme se presunuli k hadum. Jeli jsme pres uzasnou krajinu, dzungli, ryzova pole, ... videli jsme pava. Hadi farma ma 300 letou tradici a ma i sve dalsi rodinne pokracovatele, kteri se uci s hady zachazet. Pan nam ukazal casopis v cestine, kde se o farme psalo, fotky zajimavych navstevniku, od mimistra zemedelstvi az po dalsi vyznamne Sri Lanske uredniky.
Ukazka hadu byla opravdu imposantni a s vybornym vykladem. Videli jsme různe druhy krajt, kobry - s temi Martin pozoval a ja fotila jako o zivot s myslenkou at uz to mame za sebou. Hadi, kteri nebyli jedovati, ty jsme si mohli pohladit, dat kolem krku, ... no Martin byl v sedmem nebi a ja jsem se odvazila sahnout jen na dva, zadne davani kolem krku, jen jemne doteky hadiho tela. Pan nam rikal, na co si mame dat pozor, ze nekteri hadi utoci pokud na nej slapnete a jini jen ze predu. Kazdopadne jsem na hady nazor nezmenila, je to havet, ktere se budu i nadale vyhybat. Asi po hodinove ukazce jsme se rozloucili a vyrazili zpet. Tahle hadi zalezitost nas stala 650 rupii pro jednoho. Fakt pakatel.
Cestou do Galle jsme se zastavili na pozdnejsi obed, tuk-tukar nas vzal na jidlo k mistnim. Trosku na nas koukali, ale tak co, nandali jsme si na talire a pustili jsme se do toho. Kdyz jsem kousla do feferonky, tak me od vedlejsiho stolu pozorovali a usmivali se. Ja si toho radeji nevsimala a rychle jsem to zajidala porci ryze. Joo dost to palilo :-)
V Galle jsme zasli do obchodu s nazvem Wicky a nakoupili Martinovy nejake kravaty a kratasy, v lekarne pak olejicek s citronelou proti komarum a hura domu do bazenu, odkud jsme pozorovali zapad slunce.

02. Sri Lanka - Unawatuna, Galle, Jungle beach

13.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Vstavali jsme po 10 hodine, nasnidali jsme se a vyrazili jsme s Jitkou tuk-tukem do blizkeho mesta Galle. Vyzvedli jsme Vasika ve skole a sli jsme se projit po meste. Navstivili jsme starou tvrz, krestansky kostel z roku 1874, na radnici jsme okoukli nejakou besidku. U "muslimu" jsme chteli smenit penize, ale meli zavreno, tak jsme meni li jinde. Chvilku jim trvalo, nez sehnali "rupie" a ja byla nervozni, aby to klaplo. My s balikem penez v kabelce, tam se prostridalo 20 chlapu a my jsi nerozumeli ani slovo :-) Nakonec to vyslo a my odchazeli spokojeni. Jeste jsme zasli na trh koupit manga ke svacine. Na zpatecni cestu jsme si usmlouvali tuk-tuka za 250 Rupii - dobra cena :-)
Po 17 hodine jsme s Vasikem vyrazili na Jungle beach. Cestou jsme prochazeli ryzova pole, nekde se pasli byci. Z kazdeho staveni se na nas chodili divat deti a radili nam cestu. Dosli jsme k Japonske pagode, kde jsme akorat zastihli zapadat slunce. Na Jungle beach to bylo uz jen kousek. Byl vysoky priliv a tak jsme se jen rozhledli po okoli a hura zpet. Jeste ze jsme meli sebou baterky - nechtela bych slapnout na zadneho hada nebo jinou priseru z dzungle.

pondělí 13. prosince 2010

01. Sri Lanka - Prilet

11. - 12. 12. 2010
Jeste pred odletem jsme se potkali ve Starbucksu s rodici Martina. U dobre kavy jsme si popovidali a hura na letiste. Tam jsme skoro hodinu cekali na obaveni (nejak hodne lidi). Z Prahy jsme odletali vcas Airbusem A330. Mista jsme meli u okna. Vitanym zpestrenim letu byly kamery, jedna vpredu, ktera nam ukazovala, co vidi piloti a pak jedna zespodu letadla. Opravdu zajimava podivana. V Dubaji jsme pristali po 5 hodinach a 16 minutach letu, leteli jsme v hladine okolo 11 880 metru a prumerna rychlos byla 900 km/h. Nesmim opomenou dobre jidlo, kureci s kari, chessecake, ovocny salat, jo jo "emiraty" se fakt ukazali :-)
V Dubai jsme cekali asi 2 hodiny na dalsi spoj. Moc lidi "bile" pleti s nami jiz neletelo. Opet jsme sedeli u okna, nasi trojsedacku s nami sdilel postarsi pan z Britanie. Byly trochu turbolence, ale piloti to zvladali s prehledem. Let trval asi 6 hodin, ale uz na letisti v Dubai jsme nabrali hodinu zpozdeni.
V Colombu nas cekal teplotni sok. Cca 32 stupnu C a vysoka vlhkost. Behem chvilky jsme meli propocena tricka. Na letisti jsem ztratila funkcni tricko s dlouhym rukavem (zrejme ho jiz nebudu potrebovat, pokud ano, tak koupim nove :-)
U vychodu na nas cekal Kalum s ceduli Mr. Soucek, ktery nas odvezl do Unawatuny. Cca 140 km jsme jeli pres 4 hodiny. No des a hruza, pravidla silnicniho provozu se tu tom nedodrzuji, neustale troubeni klaksonu nas burcovalo k pozornosti :-) Cestou jsme dali nas prvni poklad.
V Unawatune nas privital Jarda s Jitkou a malym Vasikem. Pokecali jsme, vykoupali v bazene a sli jsme na veceri do podniku s nazvem "Lacky Tuna". Dali jsme si zraloka sesalatem a tunaka s hranolkama a oblohou. Tyhle dobroty jsme zapijeli zazvodovou limonadou. Nasi prvni veceri na Sri Lance jsme zavrsili zmrzlinou. Pak jsme uz jen lezeli na plazi, poslouchali splouchani more a pomalu jsme usinali.