Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 18. prosince 2010

05. Sri Lanka - Presun busem z Unawatuna do Tissamaharama

16.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Dnes jsme si privstali a po posledni snidani na Land's End jsme jeli tuk-tukem s Vasikem. On do skoly a my na autobusove nadrazi. Tuk-tukar nam pomohl najit autobus, tyto totiz uz nemeli zadne oznaceni v anglictine, jen v sinhalstine a to jsou pro nas "kliky-haky". Nasedame do poloprazdneho busu. Jedeme do Matary, cesta trvala 1 h a 45 minut, ujeta vzdalenost 45 km. Byli jsme jedini "bili" a docela si nas osazenstvo busu prohlizelo a usmivali se :-) Cena za jizdenky je uplne smesna, 48 Rupii na osobu (8 Kc).
V Matare vystupujeme na autobusovem nadrazi a hledame bus do Tissamaharamy. Nasli jsme :-) ale zda se nam nejak plny. Prodavac jizdenek nas ale pobidl, at jdeme dovnitr a "udelal nam misto". Mistni si presedli :-) Jsme radi, zadne jizdni rady neexistuji a tak nikdo nevi, kdy pojede dalsi bus. Jizdenka nas stala 107 Rupii (18 Kc) pro jednoho, cesta trvala 3h a 55 minut a urazili jsme 112 km. Nejvyssi rychlosti jsme jeli 74 km/h a to po uplne nove zbudovane silnici. Opet jsme byli jedini belosi a tak to zrejme i zustane (vyuzivame mistni dopravu nejnizsi tridy). Kdyz uz jsme si si mysleli, ze autobus je plny, tak to byla tak 1/3 cestujicich. Na sedacce pro 5 lidi nas chvilema sedelo 6 dospelych a 2 deti. Batohy jsme meli postavene mezi nohami, kterymi jsme za celou cestu nemohli hybat, protoze nebylo kam (zlate letadlo, tam je mista hafo :-) Kdyz jsme vystoupili v Tissamaharame, tak jsme meli nohy tak o dve cisla vetsi, totalne natekle, vlastne jsme citili, ze mame cele telo otekle.
Pres Keluma (ten nas vyzvedaval na letisti) jsme si dohodli ubytovani a vylet s pruvodcem Janthou do narodniho parku Yala. Kdyz jsme procitali pruvodce, tak tam doporucovali nejlepsiho pruvodce s vice jak 20-ti letou zkusenosti - jen jsme koukali na jmeno Jantha :) Je to tak, byl to nas Jantha. Tak jsme se na nej tesili. Byl to perfektni zachavaly deda a povest si ho predchazela. Na nadrazi nas chteli nahaneci lapit a vnutit nam jejich nabidku na prohlidku parku, ale stacila odpoved cekame na Janthu a bylo po natlaku. Mistni do jednoho rikali "jo Jantha, toho znam". Tak jsme si s Janthou dohodli na zitra (17.12.) celodenni safari v jeepu. Videt bychom meli slony, buvoly, krokodyly, levharty, hady, vodni ptactvo a dalsi "obyvatele dzungle". Naveceru nas pak vezme do jednoho ze tri nejposvatnejsich mist na Sri Lance a to do Kataragamy. Tam se na jednom miste potkavaji budhiste, hinduiste a muslimove a kazdy vecer se zde kona spolecna "bohosluzba". Sjizdeji se sem denne tisice lidi.
Zatimco Martin zpracovava fotky z dnesniho dne, tak ja vyrazim do mesta pro veceri, koupit nejake ovoce (1 vodni melounek, 1 kokosovy orech a 3 manga celkem za 110 rupii, coz je asi 66 CZK, toaletni papir (na mistni pomery docela draha zalezitost 1 rolicka se prodava za 12 Kc) a vodu. K veceri jsme meli "hopers", coz je neco jako vajickova palacinka a zelenina smazene na grilu s korenim a necim jako testoviny :-) No, moc jsme si za 15 Kc pochutnali a oba se dosyta najedli.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Opět zdravíme naše dobrodruhy,již jsme se těšili na zápisky a nové zážitky.
Pěkné fotky nás potěšili a moc jsme se pokochali.
Posíláme hodně pozdravů z Horšova, zdraví Matalu,velký a malý Míša,Radka a Lukášek.Páček majáček.