Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

čtvrtek 26. března 2009

IRL - Pozvani na ceske uzene


Za Souckovi sepsal Janik.

25.03.2009
Kratce po 19 hodince jsme dorazili k nasim pratelum Zrzavym, kteri se vratili z lyzovacky ve Francii. Vraceli se pres rodne Cechy a tak privezli chleba, uzene, ... slivovici... zkratka a dobre - pozvali nas a protoze takove pozvani se neodmita, ba naopak bylo vitano, tak jsme dorazili s desertickem - Coffe cake, uvarenym zelim a oprazenymi dynovymi seminky. Poradne jsme si naplnili nase briska, pekne jsme si popovidali ... hory... Francie ... lyze ... Paroubek ... Topolanek ... vlada ... Irsko - minule ... soucane ... budouci. No probrali jsme vsechno, ja a Petra jsme dali lahev bileho, kluci pivo a okolo 1 hodiny v noci jsme se loucili. Cas na navsteve utekl jako voda, mozna rychleji, "val rychlosti irskeho vetru":-)) Kazdopadne jsme se predbezne domluvili na patek, ze nekam zajdeme ... STEAK ... Irish pub ... Pokracovani priste, dobrou noc:-))

IRL - Coffee Cake


Priprava: 3-4 hodiny, peceni: 35-45 minut
Ingredience
120g masla, 120g cukru, 2 vejce, 120g hladke mouky, 1 prasek do peciva, 2 lzicky instatni kavy rozpustene ve 2 lzicich horke vody
Sirup
120g cukru, 3 lizicky whiskey, 150ml silne kavy
Topping
140 ml smetany, 1 lzicka mouckoveho cukru, 1 lzicka whiskey, cele liskove orisky
Postup
Vsechny ingredience na testo radne promichame a dame peci na cca 35-40 minut do predehrate trouby. Po upeceni nechame vychladnout.
Syrup: rospustime cukr v kave a nechame prejit varem 1 minutu, pak pridame whiskey. Syrupem polejeme vychladly kolac. Nakonec vse potreme topingem a ozdobime celymi orisky.

Original recept v anglickem jazyce najdete ZDE.

neděle 22. března 2009

Zavin se zelim

Ingredience
1 listové těsto
250g kyselého zelí
250g uzeného masa (jakákoliv uzenina)
1 cibule
sůl, pepř, špetka kmínu
1 stroužek česneku
1 vejce na potření
mouka na podsypání
Postup
Uzeninu osmahneme na cibulce a necháme vychladnout. Vyválíme si listové těsto, nastřed naklademe okapane kyselé zelí a na to uzeninu s cibulkou. Vše okořeníme dle vlastní chuti a zabalíme jako štrůdl a konce založíme dospod.
Pečeme cca 25 minut a podáváme s čerstvou zeleninou.
Hodnoceni
Vynikajici a rychlé, perfektní jako lehká večeře či svačinka. Nám tak chutnal, že dnes pečeme nový:-))

Irska kuchyne


Protoze rada pecu, varim a zkousim nove recepty, tak me napadlo Vam priblizit irskou kuchyni. Od teto doby budete na tomto blogu moci nahlednout pod poklicku meho-naseho kulinarskeho snazeni:-))
V mistni knihovne jsme si pujcila knihy s irskymi recepty a postupne je budu testovat. Recept a prislusnou fotografii naleznete v novem zaznamu.
Pokud se rozhodnete neco ozkouset, tak nam muzete dat vedet jak se Vam to povedlo, fota Vasich vyrobku jsou vitana.
Kulinarskemu remeslu ZDAR a dobrou chut:-))