Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

neděle 8. června 2008

IRSKO - Vylet na Trim a Taru

Za Souckovi napsal Janik - historicke udaje prevzaty z Turistickeho pruvodce Irskem.
Fotecky jsou ZDE.

18.04.2008
Na vikend Mistr Google sliboval slunecne pocasi, ale nejak to nevyslo. Obloha je zatazena, obcasne srazky - zkratka nic moc. Ale my presto vyrazime. Tentokrate v sestave 4 lidicek a jedne fenky. Zdena s Denisou jsou v Irsku za ucelem prohloubeni znalosti anglickeho jazyka.

Vyrazime autem na sever od Dublinu na misto nazyvane TARA, ktere je jedno z nejslavnejsich historickych a mystickych lokalit v celem Irsku. Tara, silo irskych velekralu a zdroj mnoha slavnych legend, dnes vzpada jako jedno velke, peclive udrzovane golfove hriste, jemne zvlnene zelene prostranstvi posazene pomniky. Skvostne kralovske sidlo zde vzkvetalo jiz za dob Trojske valky a prosperovalo az do 10. stoleti n.l. Puvod lokality je hluboko v dalnoveku, ale ma se za to, ze slo o misto nabozenskeho vyznamu, ktere se postupne vypracovalo ze zakladny mistno kneze az na sidlo velekralů. Dobou vrcholneho rozkvetu byla vlada Cormaca MacArta ve 3. stoleni n.l. Titul velekrale nebyl dedicny, ale velekralove se bud volili nebo si svlou moc dobyvali na bojistich. V pozejsi historii se zde udala mensi bitva behem povstani roku 1798 a 1843 sem Daniel O'Connell svolal masove shromazdeni za zruseni unie, ktere se udajne zucastnilo na milion lidi (cela ctvrtina vsech tehdejsich obyvatel).
Prosli jsme se timto mistem, na blizkem hrbitove odlovili kes a pokracovali jsme dale k mistu zvanemu BECTIVE ABBEY. Opatstvi je nadherna ukazka cisterciacke architektury, umistene v dokonale idylickem prostredi u stareho mostu pres reku. Opatstvi bylo zalozeno v roce 1146 a bylo kdysi velmi mocne a jeho predstaveny mel preslo v anglickem parlamentu. Vicky se tu prohanela a my si nasli svuj poklad. Toto misto vsem vrele doporucujeme navstivit.
Odtud pokracujeme smerem na TRIM "Mesto pevnosti cerneho bezu", ktere lezi na rece Byone. Mesto se pysni zbytkem nejvestiho anglonormanskeho hradu v Irsku - natacel se zde film Statecne srdce s Melem Gibsonem. Hrad je mozne si prohlednout s pruvodcem za vstupne 3,5 Ecek. Na druhe strane reky jsou trosky vezi a panskeho sidla. Temito misty nas provedla "multinka", ktera mela svou finalni stage u trosek kostela ze 13. stoleti St. Patrick's Cathedral se hrbitovem. Katedrala vyhorela pred vice nez 500 lety, ale to co zbylo, stoji za prohlidku. Na hrbitove je slavna hrobka "Zarliveho muze a zeny", sira Lucase Sillona a jeho manzelky, lady Jane Bathe, ktera pry mela pomer s bratrem sveho muze. Jejich sochy jsou navzdy oddeleny mecem. Zrezavele vlasenky, ktere sem lide pokladaji do kamennych kaderi, jsou dary destove vode, ktera se zde chyta a udajne leci bradavice :-))
Dalsi zastavka byla oblast BRU na Boinne. Zde se nachazi asi 40 prehistorickych pamatek. Nejdulezitejsi z nich jsou DOWTH, KNOWTH a NEWGRANGE. Jsou to chodbove hrobky - kulate vysoke mohyly nad kamennymi krobovymi komorami. Jsou o nekolik set let starsi nez pyramidy. Stejne jako urodne povodi kolem Nilu prispely k vytvoreni slavne egyptske kultury, reka Byone a jeji povodi (se znatelne teplejsim klimatem, nez je tomu dnes) zde kolem roku 3000 pred. n.l. zajistila jednu z nejurodnejsich oblati v Evrope. To vedlo k tomu, ze na jejich brezich vznikla pravdepodobne nejvyspelejsi neoliticka civilizace Evropy. Velikost a mohutnost hrobek je impozantni.
Zatimco Denisa se Zdenou jednu z hrobek navstivili, my jeli na kesky. Do tehle oblasti se vratime a hrobky navstivime s rodici v zari :-))
Pocasi se neumoudrilo, chvilkami prselo, foukal vitr - irska klasika a tak jsme domu dorazili po 18 hodine prijemen unaveni.
V dnesnim dile naseho deniku jsme trosicku nahledli do historie Irska, doufame ze jsme Vas trosicku navnadili k navsteve Smaragdoveho ostrova:-))

Žádné komentáře: