Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

čtvrtek 17. ledna 2008

18. Thajsko 07/08 - Finale = Bangkok

15.1. - 19.1.08 - Bangkok, okoli, pamatky a zabava

15.1. - 16.1. - Prijezd, kesovani, tuk tuk vylet

Fotogalerie je ZDE.

Po vecernim prijezdu a ubytovani v turistickem centru pobliz zname ulice Khao Shan Rd. Za 150Kc/pokoj mame malou mistnost s oknem a vetrakem, koupelna a WC jsou spolecne. Poloha paradni, vybirame si z mnoha moznosti az po prijezdu. Vyrazime jeste vecer na mistni trhy, najist se a okouknout teren. Moc se nam tu libi, jsme prekvapeni jak levne a "pekne" to tu je. Vyber jidel a ceny neodpovidaji nasi predstave o hlavnim meste. Praha se ma jeste co ucit. Druhy den rano mame v planu si radne zakesovat, zjistujeme, ze dokonce v okoli jsou nejake novinky a proto si rychle bezime pro FTF a STF :)) Chteli jsme jet do centra, kde je nejvice mistnich kesi (smer Siam centre - Bangkok nema oficialni jedno centrum - tak jak sel chaoticky rychle vyvoj celeho mesta, nepodarilo se vse radne naplanovat a vysledkem je mesto z mnoha centry a zadnym hlavnim). Bangkok je mesto pomerne mlade, zalozene v roce 1782 po vypleneni dosavadniho kralovskeho mesta Ayutthaya znepratelenou barmanskou armadou. Zije zde cca 11 mil. lidi z celkoveho poctu 63 mil. thajskych obyvatel.
Cestou nas odchytil ridic Tuk Tuku a za 10Kc nas povozil po mistnich pamatkach, for byl v tom, ze cela jeho doprava byla tak levna proto, ze nas v prubehu prohlidek zajimavych mist zavezl take do obchodu s luxusnim textilem (siti obleku na miru - pansky oblek z kasmiru za 1500Kc (sako, kalhoty) a zlatnictvi a doufal, ze podlehneme pozlatku a neco poridime (mohl mit provizi). My jsme, ale nic nevzali a tak nas nastvane odvezl na smluvene misto a dalsi povozeni jsme jiz odmitli. Videli jsme tak, ale nektere z vyhlasenych bangkokskych pamatek. mmj. "Big Budha" - stojici socha Budhy o velikosti 45m - uzasna podivana. Dale "Lucky Budha" - Stastny Budha, u ktereho jsme potkali mistniho ucitele anglictiny a naucil nas se pomodlit dle zakladnich pravidel budhismu. Po ukonceni vyhodne projizdky tuk tukem jsme se vydali mistni lodni (ricni) dopravou do centra (5Kc/os 30min. jizdy). Jde o jizdu rychlolodi pro cca 60 lidi soustavou umele zbudovanych kanalu napric mestem. Bangkok ma timto zpusobem skutecne efektivni dopravu napric mestem a jde o levnou a rychlou moznost prepravy jinak neskutecne ucpanymi a smogem doslova nasycenymi ulickami. Aut zde jezdi neuveritelne mnozstvi. Splodiny se daji doslova krajet. Dalsi moderni system dopravy, ktery jsme ten den zkusili je nadzemi rychlovlak BTS. Efektivni a za primerene ceny. Dali jsme cca 6 kesi (navic jsme uz nemeli silu) a ten den to jiz zabalili. Setkali jsme se s kamarady Vlastou a Katkou v jejich hotelu a podivali se spolecne po okolinich trzistich.

17.1.08 - Trznice na severu od BKK, Kralovsky palac, nakupni centrum

Fotogalerie je ZDE.

Rano jsme se vydali po rece na asi 20km vzdalenou trznici se vsim moznym (i ropuchy se tu daly poridit - fuj a ze smrdely vic nez hnusne brrr). Uz jsme takovych mist videli vicero, takze jsme se po hodce vydali lodi zpatky smerem k domovu, odkud jsme sli na planovanou prohlidku Kralovskeho palace - jedna z veci, kterou v Bangkoku proste musite videt. Snad se nam ta krasa alespon trochu podarila nasim fotoaparatem zachytit a pokud ne, tak Vam navstevu vrele doporucujeme. Navstevnici jsou vpusteni jen slusne odeni (dlouhe kalhoty, sukne pod kolena a zahalena ramena). Kdo nemel mohl vyuzit u vchodu mistni agentky, ktere pronajimali ohozy ruznych vzhledu a barev (kus za 25Kc). Vlasta si musel toto zarizovat a jelikoz chtel usetrit zkousel variantu stazenych kratas pod kolena s prehozem kolem ramen. Kdyz mu ale komisar, co schvaloval uroven odevu rekl, ze vypada jako Superman musel si pronajmout klasickou kombinaci (kalhoty, kosile). Hodne jsme se u tohoto nasmali, az nam slzy tekly (coz nas v tom vedru prijemne ochlazovalo :))). Po prohlidce palace jsme zabrousili do centra Bangkoku do mega nakupniho strediska MBK, kde se da take poridit vse na co clovek pomysli (jde o klasicky gigamarket o peti patrech a milionu malych obchudku). Poridili jsme si Rice cooker (zarizeni vzhledu fritaku, ktere dokaze az 6h udrzovat po uvareni ryzi v teplem, neslepenem stavu. umi to spousty dalsich blbin, ale to prozkoumame az doma. za cenu 1500 Kc si vezeme luxusni model zn. Panasonic v anglicko jazycnem provedeni). Ve ctyri hodiny odpoledni jsme jeli na mistni vyhlasenou vyhlidku, ze ktere je nejlepsi pohled na zapadajici Slunce v BKK. Zdrzeli jsme se asi do 18:00, kdy nas mnisi vyhnali (vyhlidka byla v klastere Golden Mount) a pomalu se presouvali smerem domu. Prozili jsme chvile, na ktere se nezapomina: svet se v Bangkoku na par minut zastavil, kdyz kolem nas projizdela kolona se samotnym kralem. Vsude se asi 5 min. pred prujezdem nasi oblasti vylihli policajti a zastavili zivot. Staly auta, tuk tuci, motrorky a jina dopravni havet. Dokonce i chodci se museli zastavit. Zakazano bylo v tu chvili se fotoaparatu dotykati a kdyz si jeden blahovy turista chtel cekani kratit tim, ze si sedl na obrubnik ihned jeden ze strazniku pokunul, ze i toto neni dovoleno. Skutecne kdyz projizdela kolona tak bylo hrobove ticho a kam se clovek podival tak videl stojici lidi a dopravni prostredky. Jakmile kolona projela spustil se kolobeh zivota jako kdyz streli. Ve vterine se vse rozbehlo a nastal klasicky velkomestsky mumraj v Bangkokskem stylu. Paradni zazitek.

18.1. - 19.1.08 - ZOO, Zlaty Budha, odlet

Fotogalerie je ZDE.

Dnes jsme meli v planu jen par veci, abychom si pred odletem jeste omrkli co jsme nestihli a i tak do posledni chvile nasali atmosferu zdejsiho zpusobu zivota. Vyrazili jsme rano do ZOO. Vzali jsme taxikare - chteli nas tam obecne hodit za cca 125 Kc (je to asi 3km vzdusnou carou). Jednoho jsem zmacknul na 30 Kc s tim, ze pockal az se nasnidame. Dali jsme si oblibeny domaci jogurt s cerstvym ovocem a musli za 12 Kc/porce + presso za 12Kc a vyrazili. Kdyz se nam cesta nezdala a taxikar se ritil prokazatelne nekam do horoucich pekel a na otazku jestli jede do ZOO na me koukal jako by to slovo jeste nikdy neslysel. Vytahli jsme mapu a ukazali mu kam chceme odvest. Prislo nam, ze anglicky zapomnel hned jak odsouhlasil cenu 30 Kc. Taxametr bezel jako o zivot a borec si neco broukal pod bibra. Sjel z dalnice, nekde to otocil a kdyz prijel k ZOO (najel odhadem tak 30km) svitila mu na taxametru rano pozadovana stopetadvacitka :). Myslel jsi, ze jsme tady asi prvni den a proto se te castky dozadoval. Po nasi interni porade jsme krome Martina vsichni vystoupili a M mu dal presne do nastavene ruky 30Kc. Koukal jako blazen, ze taxametr ukazuje neco jineho. Martin mu vse "vysvetlil" a v poklidu si vystoupil. Chlapik to chvilku rozdychaval a pak jel lovit jine turisty. My jsme si koupili vstupenky 50Kc/os a hura na zviratka. Hned u vchodu byly zirafy se zebrami a osliky v jednom vybehu. Dale jsme krmili slony, ryby. Videli jsme bileho sumce, tak 1.5 m velkeho. K videni tu byli bili tygri, velmi vzacni varani, hadi a hadice, ohromni hrosi, kteri oteviraly tlamy v domeni ze jim tam neco pristane (hazeli jsme jim tam suche listi) :)) Taky jsme si tu dali zoologickou kes a po KFC obidku jsme razili zpet smer nase bydleni. Jeli jsme na prohlidku chramu Wat Pho, kde se nachazi 38m dlouha socha leziciho Budhy. Cely chram krasny a Budha paradni - viz. foto. Domu jsme sli pesky (asi 3km) ulickami oblezenymi mistnimi trhovci. Nakoupili za super usmlouvane ceny vselijake tretky (pekneee) a sli si dat sprchu. Nasleduje psani deniku, posledni vecerni trh a zitra ve tri rano taxikem na letiste. Timto se take loucime s psanim deniku z teto cesty a budeme se tesit na dalsi :)))) Diky vsem, kdo nas cetli, posilali maily, komentare atd. Byl to vzdy prijemny impuls k dalsimu pokracovani. Sice jsme aktivovali pocitadlo pristupu az po 10 dnech, tj. 2.1.08, ale i tak jsme od te doby nasbirali 420 individualnich pristupu s 641 shlednutimi a dennim prumerem 25 pristupu. Za toto Vam patri z nasi strany Dik :)

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj děcka,
díky moc za pravidelné psaní, zase jsem o něco chytřejší :-)
Pravidelný čtenář Frank :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahojda, tak jak je po příletu?? my se z toho nějak nemůžem dostat, hlavně v pondělí šok v práci:-)))Fotky docela dobrý, dávame je dohromady,ale vlasta jich nafotil kolem 5tisíc,síla co??? tak pak něco pošlu.zdravím, pa katka a vlastík