Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

úterý 17. března 2009

IRL - St. Parick's Day


17.03.2009
Zelene silenstvi, tak by se daly nazvat oslavy oslavy svatého Patrika.
Tmave pivo, dynamicka hudba, temperamentni tanec a vsudepritomna zelena barva.
Vsichni jsou obleceni v zelene barve, na tvarich maji namalovane trojlistky, mezi nimi projjizdeji alegoricke vozy. Pruvody v prubehu dne vystridaji obrovske koncerty a vseobecne veseli. Lide se pak odeberou do hospod nebo zustanou na ulici. Svorne popiji tmave pivo, podupavaji v temperamentnim rytmu irske hudby, tanci a zpivaji.
Zelene trojlistky - ukol je zajistit majiteli stesti v prubehu celeho roku. Nicmene k jeho symbolice se vaze legenda, ze v dobe, kdy svaty Patrik siril krestanstvi, pouzil trojlistek coby ucebni pomucku k vysvetleni principu svate trojice. Na nem ukazoval, jak tri nezavisle elementy mohou tvorit jeden smysluplny celek. V zeleném Irsku hojne dostupnou ucebni pomucku po nem prejali i jeho nasledovnici a postupem casu se stal trojlistek nejznamejsim atributem tohoto svetce
Kdo byl sv. Patrik? Svetec,
ktery podle tradice prinesl do Irska krestanstvi. Zelena barva, v jejimz znameni se den, kdy svetec zemrel, nese, ma jednak symbolizovat obrovske zelene plochy a lesy, ktere se v Irsku nachazeji, a jednak je barvou roucha, ve kterem je svaty Patrik uz tradicne vyobrazovan.
Udajne se měl narodit v Anglii na neznamem miste roku 385. V mladi neprojevoval zadne zvlastni vlohy k nabozenstvi, v 16-ti ho vsak unesli pirati a prodali do otroctvíi do Irska. Tady v krutych podminkach slouzil na statku, pasl dobytek a pritom mel cas pozorovat zdejsi obyvatele. Udajne ho velmi trapila zaostalost a surovost domorodcu, ktera byla v porovnani s krestany markantni. Kdyz se mu proto po 6-ti letech otroctvi podarilo uprchnout, odjel rovnou do Francie, kde se zacal pripravovat na knezske vysveceni.
Pote se s pozehnanim papeze vratil zpatky mezi neverici Kelty a jal se sirit krestanstvi. Pote co jim Patrik ukazal, jakou vyrovnanost a dusevni pohodu s sebou nese vira, otevirali mu sve domy i srdce. Krome toho zalozil a vysvetil v Irsku spoustu kostelu a klasteru. Je mu venovano mnoho poutnich mist, katedral a dokonce i irsky prezident je kazdych sedm let jmenován na dublinskem hradu v salu svataho Patrika.

Žádné komentáře: