Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 18. června 2011

ROMA

Fotogalerii si muzete prohlednout  ZDE a panoramaticke pohledy ZDE

Před par lety jsme si zavedli takovou tradici, ze vzdy na prelomu  jara a leta poletíme do nejakeho zajímavého mesta a tam stravime par dni, nejlepe prodlouzeny vikend.  Prvnim nasim mestem byla Pariz, pak Londyn, Brusel (tam jsme byli jen jeden den, leteli jsme rano tam a vecer zpatky) a nyní jsme se rozhodli pro Rim.
Zpatecni letenky jsme koupili u Wizzairu za necele 4000 Czk i s poplatky. Ubytovani nasel Martin přes internet. Nebylo nejlevnejsi, ale za to na vybornem miste, temer ve stredu města. Od vlakového nadrazi na které jsme prijeli z letiste je to 5 minut pesky, metro přes ulici a Coloseum a dalsi pamatky jsme navstevovali pesky. Doma jsme si nastudovali mista a zajimavosti, které jsme chteli videt, Martin pripravil kesky, diky kterym jsme objevili další zajimava mista.
Nas let z  Ruzyne do Rima byl naplanovan na  stredu 8.6.2011 na 14:35, ale odleteli jsme ze znacnym zpozdenim. Uz do letadla jsme nastupovali asi o 40 minut později, v letadle pak kapitan nahlasil, ze při kontrole stroje zjistili zavadu a jeji oprava bude trvat asi 30 minut. Oprava se protahla a my jsme odletali se zpozdenim vice jak 2 hodiny. Az na par turbolenci byl let v pohode a při pristani se jen nad našimi hlavami otevrel prostor, kde jsou schovane kyslikove masky. Ihned nas upozornil letusak, ze není třeba je nasazovat a tak jsme alespoň zjistili, ze tam opravdu jsou a prohledli si je J
Z letiste Fiumicino, které je vzdalene asi 20 km od Rima, jsme jeli vlakem. Cesta stala 14E pro jednoho a trvala 37 minut.  Pohodlne a rychle.  Ubytovani jsme nasli snadno a nas pokoj číslo 7 byl pripraven.  Vybalili jsme si tu trosku veci a vydali jsme se na vecerni obhlidku okoli a na jednu kesku. Při hledani kesky jsme narazili na „Gelaterii u bílého medvěda“, kde prodavali domaci zmrzlinu. Nevahali jsme a oba jsme si porucili tu nejmensi porci za 2,5E. Nejmensi porce není vůbec mala a můžete se vybrat az 3 ruzne zmrzliny. Martinova oblibena je nutelova, cokoladova, mango a jahodova. Ja si rada pochutnavam na jogurtove, vanilkove se medem a sezamovym semínkem, karamelove  nebo na „bilem medvedu“, coz je zmrzlina ze sojoveho mleka s oprazenymi kousky cerealii a cokoladou. Při nasich toulkách Rimem jsme zjistili, ze tady je zmrlina nejlepší, nejchutnejsi a pomer cena ku kvantite je největší. Sem jsme pak chodili každý den si pochutnat.
Ve čtvrtek nas probudil kuchar s italskou snidani, kterou jsme si objednali na 9 hodinu. Prinesl nam 3 kusy sladkého peciva (croasan, velka plundra s pudinkem a takova kyticka s pudinkem a cokoladou), bylo ještě teple. Toustovy chleb, maslo a marmeláda, to nam každý den zbývalo.  Martin si k piti objednal preso s teplym mlekem a ja kapucino. Doma takto nesnidame, tak jsme si pochutnavali, zvlaste to pecivo bylo vyborne.
Behem 3 dni jsme navstivili vyznamne pamatky Řima a jeden den jsme si vyjeli k jezeru ve vulkanu sopky, plaze zde maji cerny pisek. Vetsinou jsme chodili pesky, moc jsme se nehonili (nebyl duvod) a snazili jsme se do sebe nasat atmosferu kosmopolitniho mesta, ktere ale nikam nespecha. Spousta kavarnicek, zmrzlinaren se stolecky, no super atmosfera ...
Podrobne popisovat dny v Rime nema vyznam, ve fotogalerii  je u fotek popis a to ten Vam rekne vice. Prejeme Vam prijemne prohlizeni a pokud se rozhodnete pro navstevu Rima, tak jiste neprohloupite :-)

Žádné komentáře: