Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

úterý 20. ledna 2009

BRUSSEL - jednodenni vylet


Za Souckovi sepsal Janik, galerie fotografa Martina je ZDE.

19.01.2009
Rano jsme vstavali po 5 hodine a okolo 6 jsme uz sedeli v aute a frceli smer letiste. Nasi cernou fiestu - nutno poznamenat letosni vyroby - jsme zaparkovali na dlouhodobem parkovisti za €9,50 na cely den.
Leteli jsme se spolecnosti Ryanair za velmi dobrou cenu. Kazda letenka stala €1:-)) Do Brusselu jsme dorazili na cas. Na informacich jsme si vzali mapky a nejake prospektiky. Koupili jsme si zpatecni listky na bus, ktery nas dovezl do mesta. Jizdenka pro jednoho stala €22 a cesta trvala 45 minut. Bus nejezdi primo do centra, ale na jednu ze stanic metra. Martin zapomnel v autobuse svou oblibenou ksiltovku :-(( (o pristim vikendu v cechach koupime novou). Nase kroky zamirili na mistni metro, kterym jsme chteli jet do centra. Koupili jsme si jednodeni listky za €4. Nejdrive jsme se nemohli zorientovat a nakonec po kolejich metra jezdi i tramvaje:-))
V centru jsme nejdrive sli hledat poklady, ktere nas dovedly na par zajimavych mist. Prosli jsme se ctvrti, kde byly same restaurace a kavarny. Vypadalo to tam velmi lakave, jen usednout a vybrat si ... Hlavni namesti Grand Place Grote Markt bylo liduprazdne a tak se Martin s Romanem "opreli do svych fotoaparatu". U jednoho s mnoha curajicich panacku jsme si dali vyhlasene vafle s ovocem, slehackou a nutelou. Byly vynikajici:-)) Pak jsme pokracovali k Place Royale, ke kralovskemu palaci. V blizkem parku jsme nasli 2 poklady a protoze cas utikal rychle, tak jsme se metrem presunuli k Evropskemu Parlamentu. Misto je obklopene velkymi administrativnimi budovami, nic zvlastniho ani uchvacujiciho :-(( Zasli jsme si prohlednout Entropu. Turecky zachod, ktery patri Bulharsku tam jeste stale figuroval. Videli jsme zde postavat stab Ceske televize a ptali jsme se, na co cekaji. Jejich odpoved byla, ze cekaji od rana od 7 hodin na to, az se bude sundavat plastika tureckeho zachodu. Bylo 16:30 hodin a zatim se nic nedelo. Druhy den rano jsme se ze zprav na internetu dozvedeli, ze do cerne latky byl zabalen kolem treti hodiny v noci.
Zpatecni bus na letiste nam odjizdel v 17:30 hodin, tak jsme se vydali na cestu zpet. Jeste jsme si koupili Belgicke pralinky a hura na letiste. Vse jsme v pohode ztihli a tak jsme v 19:35 odletali z Brusselu.
Pocasi nam behem dne docela pralo, foukal vitr, chvilkami prselo a bylo par stupnu nad nulou. Kdyz jsme sedeli v buse cestou na letiste, tak se velmi intenzivne rozprselo.
I kdyz se nekomu muze zdat 7 hodin stravenych v Brusselu malo, tak nam to stacilo, videli jsme centrum mesta, nejake pamatky a sidlo Evropskych instituci. Se 6 nalezenymi poklady jsme uspokojili nase geodusicky:-)) a rozsirili tak nasi mapku nalezu.
Romanovi dekujeme za vylet, myslim, ze se vydaril.

Žádné komentáře: