Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 6. června 2009

IRL - Dingle, Mount Brandon, Ring of Kerry, Carrauntoohill - strecha Irska

Sobota 30.05.2009
Predpoved pocasi nezklamala (obloha bez mracku a slunicko) a tak jsme nabalili veci do auta, nalozili Vikouska a vyrazili smerem na jiho-zapad. Cestou sbirame kesky v mestecku Naas, ktere je nedaleko Dublinu. Kdyz jsme prijeli na poloostrov Dingle, tak hory byly v mrakach, mlze a nebylo temer vubec nic videt. V 7 p.m. jiz mame postaveny stan a Vikousek i my jsme po veceri. Jdeme si prohlednout mestecko Dingle, ktere je zamereno na rybolov (jedno znejlepsich mist, kde si koupit cerstvou rybu), turisticky ruch a je plne tradicnich irskych hospudek :-)) pomer asi tak jedna hospoda na jednoho staleho obyvatele:-))

Nedele 31.05.2009
Vikendova fotogalerie je ZDE
Do nedelniho rana nas probudil budicek v 6:45, nasledovala snidane, osobni hygiena a prichystani batuzku na trek pres Mount Brandon. Se Zrzavymi jsme byli domluveni na spolecny vystup na Mount Brandon. George prijel nacas, jeho auto jsme odvezli do ciloveho bodu naseho pochodu a jeli pro Petru a Pavlu, ktere cekaly v hostelu. Na startu jsme byli pred 9 hodinou. Mistni cedule nas upozornovala na nahle zmeny pocasi, na dulezite vybaveni jako je lekarnicka, teple obleceni ... byla tu i informace, ze s kazdymi nastoupanymi 300 m se ochladi o 10% (vychozi nadmorska vyska je 150m), coz v nasem pripade bylo cca o 10 stupnu. Piktogram "preskrtnuty pes" jsme pochopili po svem a pro dnesni den jsme Vikouskovi rikali "kocicko". Zakaz psu tu byl proto, ze se slo pres soukrome pastviny s ovcemi a farmari nemaji radi, kdyz psi prohaneji jejich sverenkyne. Vrcholu jsme dosahli za cca 3 hodiny, GPS ukazovala 955 m. Vystup nebyl az tak narocny, jen v jednom miste jsme Vikouskovi museli pomoct a vysadit ji. Celkem jsme usli necelych 14 km v prekrasnem slunecnem pocasi - krem na opalovani jsme vyndavali z batuzku velmi casto:-)) Vecer jsme si zasli do mistni hospudky na "fish & chips" a meli jsme to i s zivou hudbou. Prijemne unaveni jsme zalezli do spacaku po 23 hodine.

Cely trek tak, jak jsme jej sli si muzete prohlednout na tomto zaznamu:
Ireland Dingle Mt.Brandon at EveryTrail


Delka: 13.7 km, Cas straveny na ceste: 7:44 hod., Max. vyska 955 mnm.
Podrobnejsi informace naleznete ZDE.

Pondeli 01.06.2009
Po snidani jsme zbourali stan a vyrazili na okruzni jizdu po poloostrove Dingl (okruh meri asi 30 km). Silnice tu vede podel pobrezi, tak jsme mohli vse sledovat z auta - plaze (videli jsme plaveni koni v Atlantiku), utesy, stare kamenne stavby, delfiny ... a samozrejme nadhernou prirodu. Cestou jsme se potkali s Petrou, Pavlou a Georgem, kteri se naveceru vraceli do Dublinu. Na obed jsme se zastavili na osamocene plazi, kde se Vikousek poradne vykoupal a zaplaval si. Pres hospudku South Pole Inn - tuto hospudku zalozil Tom Crean v roce 1900 a jeji zdi jsou venovany fotografii z vyprav na Jizni pol. Dali jsme si kavu a vykoupali - odsolili Vikouska v potoce a presunuli jsme se do oblasti Ring of Kerry. Je to oblast s podobnou krajinou jako je Dingle, ale o vetsi rozloze. Tady se nachazi i nejvyssi hora Irska Carrauntoohill se svymi 1038m. V jednom z mestecek jsme resili multi-poklad a odmenou nam byl "letter box" nadherne zpracovany, prvni v Irsku. Naveceru jsme jeste vysli na Gap of Dunloe s krasnym vyhledem na okoli, na jezero a v dalce byly hory na Dinglu. Zakempovali jsme v blizkosti teto hory, uvarili si veceri a pripravili se na zitrejsi vystup.

Utery 02.06.2009
Fotogalerii se muzete prohlednout ZDE
Rano po snidani jsme prejeli autem asi 3 km na misto odkud se na Carrauntoohill jde. Vychazeli jsme z nadmorske vysky 130 m. Cesta nejdrive vedla mezi pastvinami s ovcemi, to jsme meli Vikouska na voditku aby je nehonila, pak uz behala navolno. Vrcholu jsme dosahli po narocnem 3,5 hodinovem stoupani a nase GPS ukazovala nadmorskou vysku 1038m. Odlovili jsme si vrcholovou kesku, posilnili jsme se a Vikousek se trosku prospal. Klesani nam slo mnohem pomaleji nez vystup. Mela jsem Viki na voditku, protoze teren byl velmi nebezpecny (strme srazy na obou stranach, skaly, ...) bylo treba hledat schudnou cestu. V jednom miste jsme meli trosku potize s Vikouskem, ale zvladli jsme to:-)) Meli jsme jeste stoupad na dalsi vrcholy, ale ty jsme vynechali. Na Vikouskovi uz byla znat unava. Teren byl pro ni narocny, sli jsme po velikych hrubych kamenech (tlapicky a drapky mela osoupane). Odmenou nam byla koupel a relaxace u jednoho z jezer pod horou. Vikousek si tam doslova lebedila, plavala a chladila si tlapky. Cely den prazilo slunce, pravidelne jsme doplnovali tekutiny, ale jezero je jezero. Na ceste jsme byli pres 9 hodin a potkali jsme asi 10 horalu. V kempu jsme si uvarili k veceri testoviny a zalezli si do stanu pred doternymi muskami, ktere nas radne zestipali (jeste dneska se drbeme:-))

Zaznam prosle trasy je zde v nahledu:
Ireland Carrauntoohill 2009-06 at EveryTrail


Delka: 14.5 km, Cas zde sraveny: 9:09 hod. (5:19h ciste chuze), Max. vyska 1038 mnm - irske maximum :)
Podrobnejsi informace naleznete ZDE.

Streda 03.06.2009
Fotecky jsou pripraveny ZDE
Az s podivem nas opet probudilo slunicko, to je jiz 7 den bez deste a to jsme v oblasti, kde 270 dni v roce prsi:-)) Po zabaleni veci jsme vyrazili hledat benzinku, v nadrzi jsme meli benzin na asi 50 km. Osobne nemam rada pocit, ze nedojedu ani ke stojanu, coz tady realne hrozilo. Natesti jsme dojeli:-)) Projeli jsme si cast okruhu Ring of Kerry, projizdeli jsme nadhernou krajinou - jezirka, hory, ohromne rozkvetle rododrendrony... Navstivili jsme hrad Ross, koupili si veceri v cinskem take a way a vyrazili jsme k domovu.
Tento nas vylet bych dohnotila jako velmi povedeny - hlavne diky slunecnemu pocasi, ale i jak se rika je dulezitejsi s kym cestujete nez kde cestujete:-))

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Gratulace ke zdolání střechy Irska :-) Při prohlížení fotek (krásný panoramata) jsem až malinko zazáviděl :-) Smějte se hezky a ať se daří... Frank