Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

pondělí 31. prosince 2007

10. Thajsko 07/08 - Kanchanaburi a okoli

31.12.2007 - Kanchanaburi, tygri klaster, ubytovani na rece na rece Kwai, narodni park Sai Yok

Jeste se na uvod tohoto normalniho dilu preci jen kratce vratime k poslednimu karambolu. Protoze se mnozi otazky typu "jak se to mohlo stat" atd. Tak par poznamek na vysvetleni.
I prestoze jsme se na tuto situaci dukladne pripravovali, poridili jme si zamky na vse co jde zamykat, zakoupili specialni Money belty (doslova - opasky na penize), kam jsme si umistili sve na nekolik casti rozdelene penize, pasy, doklady) a davali si na vse pozor. V tomto pripade jsme podlehli dojmu, ze kdyz jedeme zajezdem od cestovni kancelare, spolecne s dalsimi turisty v privatnim autobuse, ze jsme v bezpecne zone. Proto jsme si pred usnutim vsichni v klidu odlozili sve dulezite veci ke svym noham. Spat s Money beltem kolem pasu neni zadny zazrak a proto jsme si je hloupe dali tez do osobnich batuzku. Behem spanku nas tak meli borci nalozene jako babajaga pekne primo na lopate. Vybrali nam nase osobni batuzky a ani dole v suterenu ulozne velke bagly lustraci neunikly - z nich nastesti nic nebrali - brali jen hotovost a karty.
Dekujeme take rodicum, kteri zprostredkovali bleskove odblokovani nasi karty a po vyzkouseni stejneho PIN je vse funkcni a vybery funguji - netusime tedy proc a od kdy byla karta zablokovana. Takze nyni je vse jiz OK a my mame za sebou dalsi zazitku plny den (je nyni 31.12. - 21:38 kdyz piseme tyto radky a cekame na Novy rok).

Jen pozn. k CSOB: na otazku na krizove lince, jestli nam muzou zavolat zpet do Thajska, ze jsme absolutne bez prostredku a kradit nam dojde za cca 1min, odpovedeli bohuzel - "ne nemuzeme je nam lito - papa" Tim nechceme nasi banku pomluvit, jen konstatujeme, ze nektera interni narizeni jsou proste nepochopytelna a stupidni - mohli by nam preci poplatek za tel. hovor strhnout z naseho uctu.

Tak a ted jiz ke dnesnimu dni, poslednimu v tomto roce. Pujcili jsme si opet skutry a vyrazili do okoli reky Kwai (mozna nekteri znate slavny film - Most pres reku Kwai). Cekala nas narocna cesta, vyrazili jsme brzo rano a po 50km jsme dorazili do udajne nejkrasnejsiho thajskeho narodniho parku, kde jsme stravili asi 2h prochazkami a prohlidkou zejmena uzasne serie vodopadu - nekolik km se kaskadovite dolu valici reka Kwai tvorila nejkrasnejsi vodopadovou scenerii jakou jsme dosud kdy videli. Fotografie z dnesniho dne jsou ZDE. Vstupne do parku 120Kc pro cizince a 20Kc pro mistni :)) Park byl zaplneny asi milionem thajcu, kteri se pravdepodobne vydali vsichni slavit k vodopadum posledni den roku 2007 a to i presto, ze dle Thajskeho kalendare je prave rok 2550 a Novy rok maji v kvetnu :)) Je to dane budhistickym nabozenstvim, kdy datuji zrozeni Budhy prave 543let pred Kristem. Thajci maji presto dnes volno a vsechny urady jsou zavrene a vsichni slavi Novy krestansky rok - asi zasneme take v kvetnu slavit ten jejich :)) Davy lidi v parku muzete videt na fotografiich. Z parku jsme to valili asi dalsich cca 50km do zvlastniho klasteru - Tiger temple - mnisi se zde snazi zvlastnim zpusobem prispivat k zachrane populace ohrozenych druhu tygru. Za poplatek (vstup 150Kc/os) Vas vyfoti s lezicimi tygry - vse probiha pod relativne prisnym rezimem - tygri ovsem lezi/spi jakoby byli uspani pouzitim nejake drogy nebo tak. I kdyz jsme o tom diskutovali s jednim z osetrovatelu a ten rika, ze tomu tak neni, nemuzeme se tohoto dojmu stale zbavit. Nicmene stravime v klastere asi hodinu a pul, odlovime mistni kes a razime zpet domu. Stephanie po ceste jeste pro jistotu pichla zadni pneu, tak jsme zastavili u opravare, ten za 50Kc kolo spravil za 10 min. a jeho zena nam zatim udelala za 10Kc superpalivy salat z Papay. (Thajska kuchyne je totiz nenormalne paliva - a to milujeme paliva jidla - ale to co mistni pozrou, to by nam vypalilo vsechny vnitrnosti). Vracime se kolem osme vecer, zajedeme na nocni trh, doprat si vydatnou veceri a spokojene se valime k netu napsat Vam par radek. Zadne velke oslavy Noveho roku nejsou v planu, brzo rano cca mezi 7-8 chceme nasednout na verejny autobus a prepravit se do 300km vzdaleneho mesta Ayutthaya (puvodni hlavni mesto Thajska), kde bude videno mnoho z pradavne historie.

Zajimave informace:
- i presto, ze cele Thajsko je v tropickem pasmu tak zde cca 700km severne mizi destne pralesy a krajina se celkove meni, pocasi stale teple (30C), ale neni jiz tak vysoka rel. vlhkost
- severni Thajsko je take vice propojene z historii a nabozenstvim, vice nez turisticky jih
- take poznani - cim vice na sever, tim levneji - nekdy vyrazne
- Thajsko je od roku 1932 konstitucni monarchii - maji tedy sveho Krale a Kralovnu, kteri jsou zde propagovani na kazdem metru - prineseme specialni fotoedici o Kralografii

1 komentář:

matavi řekl(a)...

Ahojky průseráři, děkujeme za krásné a zajímavé zážitky, tedy kromě 9 dílu, ten se snad již nebude do konce cestování opakovat. Snad jste si smůlu již vybrali a těm grázlům zlodějským nechť pracky upadnou.Krásné fotky, příroda a zvěř, doufám že jste ty různě připravené červy a havěď neochutnali:)))Tedy aspoň to vypadalo jako nějaké larvy.
My jsme měli také lehký silvestrovský zážitek: shořeli nám venkovní svíčky na stromečku a vypadla nám v celém domě elektřina.Právě jsme psali do komentáře zprávu a když byla skoro napsaná, tak najednou konec a já to nyní datluji znovu. Jo hádejte kde jsme koupili svíčky?? No jasně, že v Honkongu:))))
No my jsme nepoučitelný.
Tak užívejte dovolené a zase napište, rádi čteme a koukáme na foto.
Zdravíme z Horšova a Vlašimi všichni .Pa