Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

úterý 1. ledna 2008

11. Thajsko 07/08 - Ayutthaya

1.1.2008 - Ayutthaya, nemocna Stephanie, muzeum zeleznice smrti na rece Kwai, prejezd z Kanchanaburi

Fotogalerie ze dnesniho dne je ZDE.
Slibeny specialni fotoset: domecky pro duchy ZDE - (budeme doplnovat)
Fotoset: Kral a jeho milion podob ZDE.

Dnesni den mel byt predevsim o presunu do dalsiho zajimaveho mista: Ayutthaya, coz je mesto, ktere sveho casu bylo centrem Thajska a take jeho hlavnim mestem. To az do te doby nez se rozhodli udelat to skutecne moderni hlavni mesto z Bangkoku. Plan byl vstavat cca v 7h a v 8h nasednout na bezny linkovy autobus s jednim prestupem za celkovou cenu asi 50Kc/os. Cesta mela trvat cca 4h. My jsme s Janikem byli rano ready, Stephanie bohuzel ne. Bylo ji pry celou noc spatne, nespala a noc prozila na zachode. Zvraci a ma silny prujem. Zacala pouzivat klasickou lecbu pro tyto pripady a my jsme ji jeste predepsali z naseho balicku Smectu. Zmena planu, zkusime se presunout odpoledne nikoli rano, pojedeme spolecne. Stephanie sla zkusit spat a dali jsme si sraz ve 12:00 s tim, ze do 14:00 opustime Kanchanaburi. Zatimco Steph asi spala my jsme se s Janikem vydali navstivit mistni valecne muzeum z 2.svetove valky, ktere se venuje nechvalne krvave casti teto valky - Stavbe zeleznice Thajsko-Barma, kterou pri sve invazi Asii stavela za pomoci zajatcu japonska armada. Zemrelo az 150 tis. lidi, vsichni pracovali v neskutecne tezkych podminkach zdejsich tropu pod krutou vladou japonskych vojaku. V blizkosti muzea a znameho mostu pres reku Kwai je take jeden ze dvou valecnych hrbitovu - na tom co je zobrazen ve fotogalerii je pohrbeno "jen" 6900 mrtvych valecnych zajatcu. Toto byl hlavni duvod proc jsme se vydali do techto koncin.
Ve 12:00 jsme si spolecne rekli, ze zkusime prejezd zvladnout, Stephanie uz se citila trochu lepe, ale pro jistotu jsme zaplatili 180Kc/os a objednali si maly minibus, ktery nas prevezl za krasnych 2.5h. Cestou se k nam pridal ital Marco, ktery nam doporucil penzion, kde uz byl ubytovany a tak se tam take na jednu planovanou noc usadili. Misto je to super, za 180Kc/pokoj s teplou vodou, primo ve stredu mesta. Vecer jeste jedeme na hodinkovou projizdku po mistnich pamatkach - zbytcich tehdejsich uzasnych chramu - viz. foto.
Zitra planujeme zustat zde do 13:00, pujcit si kolo nebo skutr, projet si pamatky za bileho dne a dat dve mistni kesky. Ve 13:00 bychom radi chytili autobus do 400km vzdaleneho mesta Sukhotaj, ktere je udajne nejkrasnejsim mistem Thajska z hlediska pozustatku puvodnich staveb, chramu a palacu.
Stephanie se neciti uplne nejlepe, uvidime rano. Ma obavu, aby neslo o Malarii. Telefonovala se svym znamym, ktery ji prodelal a mel tehdy stejne priznaky. Doufame, ze to ale bude jen reakce na mistni jidlo, napr. papayovy salat, ktery byl docela sila :)) a mozna i Janik neco chytila. Pravdepodobne ma alergickou reakci na nejake jidlo, licka ma cely den ruda a tvar nateklou. Snad se to brzy vytrati. Zustavam tak jediny telesne nepoznamenany z nasi miniskupiny :)) (Coz se muze ovsem behem hodiny zmenit - zkousime tu lecos - ale do tech larev a cervousu jsme se neodvazili).
Tak to snad pro dnesek asi tak vse.

2 komentáře:

Jarda315 řekl(a)...

Nazdárek, čtu vaše povídání se zatajeným dechem, fakt paráda... Přeji všem s potížemi, brzké uzdravení - třeba by pomohl ten protein z těch larev -brrr... Jinak vyšla Čápovka - GC17Z0P, tak budem muset zapátrat v kořenech viz. listing.

P.S. Docela jsem měl obavu, když ČTK uvedlo že u vás během oslav explodovalo 5 bomb

z.drdova řekl(a)...

Zdravíme vás oba už zase z Čech!
Moc na vás vzpomínáme a podle vašich zážitků jsme žabaři.Přejeme hodně štěstí, zdraví a zlý PRYČ.
Za pašování písku nás nezavřeli,ale jinak moc nechybělo a nenechali nás odletět. Držíme vám palce (i na nohou) při vašem putování a těšíme se na další zprávy o vašem putování J+Z Drdovi