Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

pondělí 10. srpna 2009

02. Australie 2009 - Zapadni Australie jizni cast

Predchozi # Seznam # Dalsi

Patek 07.08.2009
Letiste jsme opustili pred 10 rano a za pomoci Taxi (cca 11 km nas stalo 25AUD) jsme se presunuli do pujcovny, kde jsme meli zamluvene auto. Po nutnych administrativnich ukonech, zapojeni vsech pristroju a malem zabydleni vyjizdime smerem na jih. Ridi Martin. Jezdi se tu vlevo - coz nam nedela potize, jen páčky na blinkry a sterace jsou opacne. Tak se nam ze zacatku stavalo, ze pri odbocovani jsme stirali celni okno a pri desti jsme blikali:-))
Navstevu Perthu jsme si nechali na pozdeji a zamirili jsme do pristavniho mesta Fremantle. Zasoby jidla a potrebnych veci jsme zakoupili v prodejne Coles. Prvni poklad nas zvedl k Round House, mistni historicke budovy. Bohuzel jsme byli neuspesni :-(( Jeste jsme zasli na malou plaz a vyfotili se u Indickeho oceanu. Po par kilometrech na nas zacala padat unava a chtelo se nam spat, tak jsme zastavili na odpocivadle u plaze, kde jsosu barbeque grily, stoly s lavickami pod pristreskem, WC - idealni misto pro piknik. Sli jsme spat s tim, ze se cca za hodinu probudime a pojedeme dal. Realita byla jina, probudili jsme se za 2 hodiny (5 pm) a uz se stmivalo. "Preorganizovali" jsem auto, pomoci karabin jsme si zavesili veci na mriz za kabinou, udelali lezeni ... Puvodne jsme chteli prespat na odpocivadle, ale pak jsme si rekli, ze to muze byt nebezpecne (na parkovisti jsme byli sami a spani v karavanech mimo kempy neni povoleno). Cestou do kempu jsme nasli nas prvni australsky poklad. Do kempu v Rockinghamu jsme dorazili pred 9 pm, recepce byla vsak otevrena jen do 5 pm, tak jsme se zabydleli na parkovisti v kempu :))

Statistika: - ujeto 50km - jedna nalezena kes

Sobota 08.08.2009
V noci hodne prselo, rano dest jen doznival. Presunuli jsme se na parkoviste k mori, provedli ranni hygienu, naplnili briska a vydali jsme se na cestu. Jedeme po silnici cislo 1 pres mesto Mandurah do Bunbury. Okoli Bunbury je vyhlasene vyskytem delfinu, je mozno s nimi plavat v mori, vyjet za nimi lodi na more ci navstivit delfinarium - coz jsme chteli my. Bohuzel navsteva delfinaria se nekonala, protoze zaviraji ve 2 hodiny odpoledne a my jsme byli na miste ve 4 pm. Jen jsme omrkli plaz a vydali jsme se dal do mesta Bridgetown. Cestou jsme napojili naseho zizniveho plechoveho ore (1 litr 1,31 AUD, spotreba desivych 15l/100km). Videli jsme krasne papousky s cervenou hlavou a u silnice nase prvni dva klokanky - mrtve - takovy smutny pohled. Potkavame zajimave dopravni znacky a postovni schranky - fotime je a udelame fotokolekci tech nejzajimavejsich.
Do kempu dojizdime skoro za setmeni, varime veceri v mistni kuchynce a v aute pak Martin pripravuje fotky, pridava na blog nove okno s mapou nasi projete trasy.

Statistika:
- ujeto 280 km z celkovych 330 km
- 4 nalezene kesky z celkovych 5ti
- teplota 10-15°C / prehanky

Zajimave informace:
- 1 noc v karavan kempu = 20AUD
- 1 litr bezolovnateho benzinu = 1,31AUD (ve vetsich mestech se cena pohybuje okolo 1,22 AUD za litr, cim dale od civilizace tim je drazsi)

Nedele 09.08.2009
Probouzime se do znacne studeneho rana (10°C). Po teple sprse snidame a vyrazime smer jiho-vychod - na obrovske stromy "kari". Prvni zastavka je "One Tree Bridge" - most z jednoho stromu - je to ohromny eukalyptus, ktery domorodci porazili a pouzili jej jako most pres reku. Tady jsme poprve videli zlute znacky se znakem hada (byly na stromech, zabradli). Nedaleko odtud je misto zvane "Four Aces" - 4 obri eukalypty stojici v jedne rade, jejich stari je pres 300 let. Stromy jsou to uchvatne, jejich prumerna vyska je pres 45 metru. V Gloucester NP jsme navstivili misto se slavnym obrim Eukalyptem diversicolor nazyvanym "Gloucester Tree". Tento strom je se svou vyskou 61 metru nejvyssi pozarni hlasnou - stromem na svete. Vysplhali jsme za pomoci jednoducheho zebriku do koruny, za nas vykon jsme byli odmeneni nadhernym vyhledem na okoli.
Cely den jsme se pohybovali v drivejsi drevarske oblasti, dnes je tezba dreva zakazana. Vznikaji tu stale nove a nove narodni parky, ktere jeste dnes nemaji sva jmena. Podel silnic jsou prevazne pastviny, na nichz se pasou kravy a ovce. Krava jsou vetsinou cerne, maji delsi chundelaty chlup. Velmi ojedinele jsme videli cernou kravu s sirokym bilym pruhem kolem bricha (zatim se nam nepodarilo je vyfotit). Krajina je drsna a s cervenou pudou. Rozhodn e budi respekt a to je dobre. Pokud jen trochu vite o zviratech, ktera tu ziji a o jejich nebezpecnosti pro cloveka (7 nejjedovatejsich hadu z 9, krokodilove, pavouci a jina havet). Vsude pritomne vystrazne tabule vas respekt jen umocnuji - u me osobne to jiz hranici se strachem ("lepsi malej zivej posera Janik, nez velkej hrdina" a tak opatrne zvedame kamen, kde evidentne ma byt poklad - snad jej nikdo nehlida).
Dalsi zajimavosti jsou postovni schranky u kraje silnic - je to nekonecna galerie vtipnych napadu - sud od piva, velka bandaska na mleko, zluty kanystr s cervenym vickem, mikrovlnka - zrejme jiz nefunkcni :-)) Ty nejzajimavejsi fotime - galerie bude trvale ZDE.
K veceru, tj. po 5 pm. jsme dojizdeli do kempu a v lese jsme z auta letmo zahledli prvniho ziveho klokana - jen se mihl a zmizel v krovi. Vecer v aute pak pripravuje trasu na dalsi den a tridime porizene fotky.

Statistika:

- ujeto 251 km z celkovych 581 km
- 7 nalezu z celkovych 12ti

- teplota cca 15°C / oblacno, frisno (pokud zasviti slunicko, tak je mnohem prijemneji)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

ahoj, zdravíme a cteme denícek,pozor na tu zvírecí jedarnu,postovní budky- uzas, jako nekde na ukrajine,uzivejte, pozdravujem MaTaVi