Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

středa 12. srpna 2009

03. Australlie 2009 - Zapadni Australie - z jihu do drsneho rudeho stredu

Predchozi # Seznam # Dalsi

Pondeli 10.08.2009
Probudili jsme se do velmi studeneho rana, pocit chladu umocnuje blizke more a to, ze je kemp v udoli. Obloha je zatazena a chvilkami prsi. Dnesni prvni zastavka je v NP Walpole-Nornalup, v udoli nazyvanem Valley of the Giants. Rostou zde "red tingle trees" , dosahuji vysky uctyhodnych 70ti metru a obvod jejich kmene u zeme je okolo 20ti metru - jsou to opravu Giants = obri. Zaplacenim vstupenky v hodnote 6AUD/os si kupujete prochazku zvanou "Tree Top Walk" - chuze v korunach stromu. Vydavame se po konstrikci (chodnicku) smerem vzhuru. Chodnik je vyroben z oceli a jeho asi 50ti metrove casti jsou podpirany piliri, ktere jsou propleteny mezi korunami stromu a tam mate moznost pozorovat les z ptaci perspektivy. Ve stromech je cily zivot, ale bohuzl prselo, tak se nam obyvatele lesnich korun schovali:-(( Nejvyssi misto tohoto vysuteho chodniku je 40 metru (dalsich 600ti metrech klesnete na "0"- na zem. Dale jsme se prosli po klikatimci se drevenem chodniku mezi obrimi stromy, kde maji navstevnici moznost si prohlednout ruzne druhu stromu a jejich zajimavych kmenu z blizka. Nektere stomy jsou zevnitr vyhorele, ale stale ziji dale (vnitrek kmene je tvoren mekcim az houbovitym druhem dreva, ten pri pozarech (jsou tu na dennim poradku) za pomoci kominoveho efektu vyhori a zustane struktura dreva po obvodu. Velmi casto maji stromy u zeme "diru zkrz strom". Nektere jsou tak velike, ze tam zajede terenni auto.
Odtud jsme se presunuli asi o 120 km smeren na vychod do mesta Albany. Po nakupu a obede v aute jsme se ve spechu presunuli asi o 20 km vzdaleneho nejvetsiho velrybarskeho muzea na svete. Cele museum je v arealu stare tovarny na zpracovani velryb, ktera byla zavrena v roce 1978. Po zaplaceni vstupneho (25AUD/os) jsme si sli prohlednout starou velrybarskou lod. Nahledli jsme do kuchyne, kapitanske kajuty a "zanavigovali" lod do pristavu. Pak jsme zamirili do mist, kde velryby rozporcovali a vyndali jim zuby a spodni celist a cele je hodili do ohromneho hrnce, kde se vse varilo pod tlakem, drtilo a nakonec se odstredil velrybi tuk - nejvzacnejsi produkt z velryb. Jeste jsme shledli 10 minutovy filmecek o zralocich, lovu velryb a 3D filmecek o ruznych druhach velryb. V jedne z budov byla sestavena kostra velryby Pygma Blue, ktera merila 22 m. Zajimava prohlidka nam zabrala skoro 2 hodiny.
Mesto Albany lezi v jakesi morske zatoce a od kvetna do rijna tu ziji velryby a privadeji na svet mlade - duvodem je pry tepla voda 16°C a bezpecnost. Cas v WA se nam krati a vzdalenosti jsou znacne, tak jsme se museli rozhodnout, ktere misto nenavstivime - bud uvidime velryby a poust Pinnacles na sever od Perthu vynechame nebo naopak. Rozhodli jsme se pro velryby.
K veceri martin koupil 3 klokani steaky a brambory, ktere jsme si opekli na barbeque grilu s cibuli. Maso vypadalo pekne, barvou pripominalo hovezi a chutnalo trochu po zverine. Jeste jeden kousek na zbyl na priste:-))

Statistika:
- ujeto 189 km z celkovych 767 km
- 1 nalezena kes z celkovych 13ti
- teplota 10-15°C / dest cely den

Utery 11.08.2009
Do dnesniho dne nas privitala protrhana obloha, chvilkami vykukovalo slunicko, ktere prijemne hralo, ale jinak byla zima jako na sibiri - vytahli jsme kalhoty:-)) Celou noc jsme poslouchali prijjemne buraceni vln (parkovali jsme od more asi 50 metru). V 9 hodin jsme si zakoupili listky na projizdu za velrybami na vyletni lodce (75AUD/os). V 9:30 am. opoustime pristav a v prubehu cele plavby nam kapitan podava vyklad k velrybam, pristavu (pronajem prepravni lodi - starsi provedeni - stoji 30 000AUD/den; je zde skladiste drevene drte, ktera se tam dovzi z Tazmanie a odtud dale se transportuje do Indie, kde se zpracovava na papir). Sledovali jsme parecek velryb "Humpbacks" - vynorovali se na hladinu, ukazovali nam sva ohromna tela , ale bohuzel nevyskocili nad hladinu ani jednou, ani neukazali zapluti ocasni ploutve:-(( Kapitan rikal, ze dnes byli nejake klidne. Zato delfini, ti se predvedi:-)) Byli jsme zrovna na pridi lodi a oni se prohaneli primo pod nami, kratce si s nami zalaskovali a odpluli.Vylet se podaril, jen foukal pomerne silny a studeny vitr. Dostali jsme teplou kavu na zahrati a susenky.
Ve meste jsme si nakoupili zasoby potravin, dotankovali nadrz do plna a vyrazili smerem na sever do vnitrozemi do mestecka Hyden, k prirodni krase zvane Wave Rock. Cestou se zmenil raz krajiny na stepni a poustni. Puda je cervena jako ve stredu Australie, blizko mestecek (spise osad) jsou zurodnena pole, k videni jsou pasouci se kravy nebo ovce, obcas jsme videli i kone. Silnice jsou rovne a dlouhe, potkavame tak 1 auto za pul hodiny, signal pro mobil je "nulovy". Tankuje skoro pri kazde prilezitosti, cena za 1 litr se vysplhala na neskutecnych 1,44 AUD.
U ohrady s klokany jsme si udelali prestavku, Martin je krmil travou a pritom si je fotil. Jsou legracni, jeden se drbal prednimi packami jako clovek, silny ocas pouzivaji jako opernou nohu a umeji ho velmi dobre ovladat. Zadny z nich mlade v kapse nemel:-(( Potkavame take papousky ruznych velikosti a barev.
Do kempu jsme prijeli pred 7 pm (posledni 2 hodiny jsme jeli za tmy). Veceri jsme si udelali na barbeque grilu, ktery jsme si museli pred pouzitim ocistit (gril je verejny a kazdy by jej mel po pouziti dat do puvodniho stavu, vycistit,). Tentokrate jsme meli klokani steak, brambory, osmazenou cibulku, mrkev a zeli - to vse na grilu a mooc jsme si pochutnali.

Statistika:
- ujeto 365 km z celkovych 1132 km
- 1 nalezena kes z celkovych 14ti
- teplota 10-15°C / oblacno

Zajimavosti:
Kempy se nedaji s urovni nasich ceskych vuuubec srovnavat. Socialni zazemi - WC a sprchy - je ciste, vonave, jeste se nam nestalo (a to ani na verejnych WC - a ze je vyuzivame casto) aby nebyl k dispozici toaletni papir. Tepla voda je samozrejmosti. Dale je moznost si vyprat a nekde jsou i susicky. V kuchynce je vzdy rychlovarna konvice, mikrovlnka a topinkovac. Obcas i nejake to nadobi, ale my mame vlastni (tedy je soucasti auta). Jestli jsme si rikali, ze v Irsku je velmi dobra uroven kempu tak zde je jeste lepsi. Vetsinou nebyly kuchynky a by mel clovek teplou vodu na sprchovani, tak se kupovali zetony.

Streda 12.08.2009
Dnesni noc byla tepla, repektive bylo nam chladno az rano. Privitalo nas slunicko a modra obloha, ale to behem pul hodiny zmenilo a zacalo poprchavat a foukal silny vitr. Wawe Rock na uchvatil. Je to asi 15 metru vysoka a 100 metru dlouha zulova vlna s cerveno-sedym zihanim, ktere vzniklo stekanim destove vody. My jsme si na vlne "zasurfovali", prohledli si dalsi zvlastnosti teto krajiny - ohromne kulate kameny a kamen nazyvany "Hrosi zivnuti". Za 8 AUD/os jsme si koupili prohlidku male mistni ZOO, kde byli papousci ruznych barev, kohouti a slepice, krocani, samozrejme klokani - maly velci, hnedi, bily (ale kapsy meli prazdne), spici koaly, cerne labute a emu.
Opoustime Wawe Rock a vydavame se smerem na zapad k Perthu. Velkym pomocnikem na cestach nam je navigace TOMTOM, bez ktere by byly nase presuny pomalesi a slozitejsi. Mapy jsou aktualni a presne v porovnani s Irskem, kde jsme casto jezdili mimo silnice treba lesem.-))

Statistika:
- ujeto 384 km z celkovych 1516 km
- 4 nalezene kese z celkovych 18ti
- teplota 12-17°C / rano dest, silny vitr, odpoledne protrhana oblacnost a vitr

Zajimavosti:
- probouzeni se za revu pauposcich zpevu
- jizda/rizeni po nekonecne dlouhych a rovnych silnicich pres uzemi "nikoho" a niceho
- prijde nam prirozene, ze smerem na sever je tepleji a na jihu musi byt zakonite zima, to vse aniz by o tom clovek premyslel. doma ma z nas kazdy obvykle pocit presne opacny :) asi nejaky interni kompas

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdravíčko :-) No vypadá to tam náramně... Pochvala pro fotografa... Spousta obrázků je moc povedenejch (třeba WaveRock a silnice všech druhů :-) Užívejte a ať se daří...
Frankovi :-)

Anonymní řekl(a)...

Moc zdravíme dobrodruhy, chválíme za poutavé čtení a ještě více za hodně krásných fotek, klokánci jsou superrrr, hlavně ty v kapse:-)
Přejeme hodně zážitků a těšíme se na další pokračování deníku.
MaTaVi a BoJa