Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

úterý 21. prosince 2010

08. Sri Lanka - Lipton's seat

19.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Rano se nam nechce z postele, vstavame v 5:30 a chvilku po 6 hodine nasedame do tuk-tuku, jehoz ridicem je Juma. Je to pratelsky, hovorny tamil verici v Alaha. Na peknych vyhlidkach nam zastavuje, aby Martin mohl fotit. Prave vychazi Slunce a tak se nam naskytaji pekne pohledy na mistni cajove plantaze. Obloha neni uplne cista. Za smluvenou cenu nas dovezl na Lipton seat, jeste jsme mu dali neco navic za ochotu nechat se usmlouvat na bezkonkurencni cenu a pratelskost.
Stoupame mezi cajovymi poli k vyhlidce, kde snidame. V chatrci z klacku jsme si objednali 2 salky caje z mistnich plantazi. Voda na caj se ohrivala v kotliku na ohni. Z chatrce se podivne kourilo (moc jsme neverili, ze caj uvari), ale nakonec pan sef caj prinesl. Pochutnali jsme si a vyrazili smer "poklad". Bohuzel jsme velice zklamani. Poklad jsme nenasli a jeste se Martin prodiral neproniknutelnou dzungli, odrel se, uspinil, ... a pritom keska mohla byt ulozena na velmi peknem a pristupnem miste. Vydali jsme se tedy na jiny poklad s vidinou uspechu (mozne FTF). Byla to pro nas vyzva. Poklad je ulozen na konci 25 m dlouhe jeskyne. Bojime vyskytu mozne haveti, ale jdeme. Hledame, prevracime kameny, ... opet marne. Nyni uz jsme opravdu znechuceni.
Vracime se do Haputale, je to asi 18 km po uboci kopcu s keriky caje. Je to az neuveritelne, do jak strmych strani jsou kere nasazene a hlavne jak je tam mistni tamilske zeny sbiraji. My bychom meli problem se v mistnim prikrem terenu udrzet, natoz sbirat listky a nosit je v pytli na zadech. O poradnych botach nemuze byt ani rec. Bud chodi naboso nebo maji "zabky".
Pekne pocasi, ktere panovalo tak do 10 hodin rano se rychle meni, prichazeji mraky a prinasi sebou vlhkost. Diky temto zmenam klimatu se zde caji dari a patri k nejkvalitnejsim na svete. Odpoledne tu pak pravidelne prsi. Takto je to kazdy den a po cely rok.
Zitra nas ceka presun vlakem do Nuwara Eliya, coz je nejvyse polozena vesnice/mestecko Sri Lanky. Jsou zde krasne plane, vyhledy a cajove plantaze. Tesime se na samotnou jizdu vlakem, zkusime tu nejobycejnejsi 3.tridu at mame na co vzpominat :)

Žádné komentáře: