Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

sobota 25. prosince 2010

13. Sri Lanka - Kandy mesto

23.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Celou noc huste prsi. K ranu sice dest ubral na intenzite, ale stale je to spatne na prohlidku mesta. V planu mame navstevu botanicke zahrady, obidek z ulice, prohlidku chramu "buddhova zubu" a drobny shopping. Okolo 10 hodiny dest ustava a tak vyrazime do botanicke zahrady. Jeste se zastavujeme v obchode se sperky a drahym kamenim. Shanime pro Martinovo kamarada nejaky ten mistni "sutranek". Sri Lanka je jednim z nejvetsich svetovych zdroju drahych kamenu. Je libo rubin, safir, ci granat,zirkon nebo mesicni kamen? Moc tomu neruzumime a nejsme presvedceni prodejcem o kvalite ani o pravosti a tak odchazime.
Botanicka zahrada Paradeniya je na okraje Kandy, vstupne je cca 100 CZK pro cizince a pro mistni 5 CZK :-)  V zahrade je neuveritelne mnozstvi mistnich i cizokrajnych rostlin a asi deset tisic stromu. Prochazeli jsme po "Double Coconut Palm Avenue" (dvojita kokosova ulice). Tyto kokosove palmy rodi nejvetsi kokosy na svete, jeden kokosovy orech vazi 20 kg. Bambusove haje lakaly mistni milence (tech tu byla plna zahrada :-), my jsme se u bambusu fotili :-) Potkali jsme malou skupinu opic, nektere dovadely na stromech, jine si hraly na zemi a ty drzejsi dorazely na Martina (pri foceni). Kolem pul druhe zacalo poprchavat, krucelo nam v briskach a tak jsme se vypravili do centra mesta. Tuk-tukem by jedna cesta stala 100 CZK, my jeli mistnim busem za 7 CZK. Ve meste jime v jedne z mistnich jidelen (kari ryze s kurecim masem). Obsluha se nas nestale pta, zda je vse OK :-) Pochutnali jsme si:-)
Nase dalsi kroky miri do "Chramu Buddhova zubu", nejvyznamnejsi buddhisticke svatyne Sri Lanky. Protoze mam jen tilko, tak se balim do satku (abych mela zakryta ramena a paze). Vstup pro muze a zeny je oddeleny. Ukazuji obsah kabelky, prohlizeji si nase pasy (mam tam i nuz v pozdre, ale toho si pri kontrole pani nevsimla). Martin ukazoval batoh, na displej GPS mu tukali :-) Odevzdavame boty do uschovny, kupujeme listky (jeden za 170 CZK). Legenda rika, ze kdyz byl Buddha v roce 543 pr. n.l. upalen, tak byly zachraneny nekte casti jeho tela, vcetne zubu. Ten se pak putoval z Indie na Sri Lanku a v 16. stoleti se jej zmocnili Portugalci a zub rozdrtili na prach, pote jej spalili a hodili do more. Ovsem tvrdi se, ze rozdrcena byla replika zubu a ze popel ze zubu se magickou moci opet spojil a odletel zpet na Sri Lanku. Skutecna povaha a autenticita zubu je nejasna. At uz je to jakkoliv, zub zustava pro mnohe veci mimoradne ucty. Zub je ulozen ve zlate schrance, ve ktere je jeste dalsich pet v sobe (jako babusky) a je ulozen v miste, kam se nesmi. Jen v dobe PUDZI (mse) je mozno do mistnosti s relikvii nakouknout. My jsme u hlavniho "oltare" videli se modlit mistni buddhovi stoupence, kteri mu prinaseli dary v podobe lotosovych kvetu, ovoce a prispivali do pokladnice. Nijak zvlast nas to neuchvatilo.
Nyni jsme sli do obchudku s cajem. Tam jsme nakoupili, dali jsme si v cajovne cajicek a hura domu. To uz lilo jako z konve. Ulici se valila voda a my shaneli tuk-tuka, ktery by nas odvezl do "Blue Heaven" naseho ubytovani. Casto to ridici tuk-tuku neznaji a tak jim radime, kudy jet :-) Martin statecne smouva o cenu a nakonec jednoho nasel.
Dest je opravdu silny, na kaluzich se delaji bubliny -  tak to asi bude dlouho prset :-((

Žádné komentáře: