Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

čtvrtek 23. prosince 2010

10. Sri Lanka - Horton Plains, Tea factory

21.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Budicek dnes mame ve 4:30 hodin. Vubec se nam nechce z postele, ale v 5 hodin nas maji vyzvednout a tak vylezame. Jedeme do Narodniho parku Horton Plains. Hortonovy plane lezi vice jak 2000m nad morem, je to uzemi nemajici na Sri Lance obdoby. Nedotcene uzemi pustych, vysoko polozenych planin, ukoncenych na jiznim konci dramatickym skalnim srazem, povestnym "koncem sveta". Mraky zahali prales kolem 10 hodiny do mlzneho kabatu. Diky chladnemu a vlhkemu klimatu se tu vyskytuje jedinecna flora (rododrendrony, bambusy, stromove kapradiny a dalsi rostliny). Z mistni zvireci rise jsme meli tu cest potkat velkeho jelena, jenz nam prebehl pres cestu. Zrovna jsem sla prvni :) Zrejme se lekl jako ja, zatroubil a zmizel v lese. Nas trek v parku vedl od "maleho konce sveta" k "velkemu konci sveta", dale pak k vodopadum a ke krasnemu jezirku. Celkem jsme usli asi 10 km touto krasnou krajinou. Byli jsme prvni navstevnici a vse jsme si prohledli za krasneho slunecneho rana.
Kolem 11 hodiny se zacalo pocasi kazit. Kopce zakryly mraky a vypadalo to na dest. Ten se spustil kolem 14 hodiny, kdyz jsme jeli k vodopadum. Uz se nedalo fotit a to je velika skoda. Cesta k vodopadum vedla pres uzasne cajove plantaze napasovane na strme uboci kopcu. Cajova pole se hemzila sberackami (tuto praci na celem Cejlonu vykonavaji prevazne zeny, jejich asi 300.000), ktere trhaji listky rucne. Pytel, do nehoz davaji utrzene listky, maji pomoci popruhu zaveseny na hlave. Je to velmi tvrda prace. Jeden pytel cajovych listku vazi asi 20 kg a s timto se zeny pohybuji ve velmi narocnem terenu.
Navstivili jsme mistni tovarnu na zpracovani caje. Cely proces od privezeni nasbiranych listku po zabaleni do pytlu pripravenych k transportu do balirny trva 24 hodin. Ze 100 kg listu je pak jen 22 kg caje. Prvni cajova plantaz byla zalozena v roce 1867, do te doby se tu hojne pestovala kava (te se tu ale prestalo darit). Tu jsme tu take meli moznost ochutnat, ale nezaujala nas (i ceska melta je lepsi :-) a tak si vsude rikame o konvici caje, velmi casto podavanou s mlekem.
Pocasi se neumoudrilo, stale prselo a viditelnost byla hodne spatna. I presto vsechno nas zavezl ridic na vyhlidku, kde se platil vstup. Totalni blbost, byli jsme nastvani. O cene a kvalite vyletu vecer Martin diskutoval s Wasanthou a Nishantou, majiteli penzionu, kteri nam vylet zajistili. Slevu nam sice nedali, ale nezapocitali nam do vysledneho uctu za ubytovani 3 konvice caje, vodu a pivo. Snaha byla projevena a tak jsme spokojeni.
Protoze predpoved pocasi na pristi dny je neuspokojiva, tedy destiva, rozhodli jsme se zmenit plan cesty. Vynechavame vystup na Adam`s Peak - nejvyznamnejsi prirodni pametihodnost ostrova a zaroven jedno z nejuctivanejsich poutnich mist. Hora je opredena legendami, ktere se tykaji predevsim podivne prohloubeniny zvane "Posvatna slepej" na vrcholu hory. Podle buddhistice mytologie jde o otisk nohy samotnoho Buddhy. Hora je vysoka 2234 m, musite vystoupat pres 5 000 schodu, vystup se tradicne uskutecnuje v noci, aby poutnici dorazili na vrchol pri vychodu slunce - postupne jak se rozedniva, vytvari stoupajici slunce stin hory, ktery jako by se vznasel v prostoru pred vasimi zraky (je to podivuhodny prirodni ukaz).

Žádné komentáře: