Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

středa 22. prosince 2010

09. Sri Lanka - Vlak Haputale - Nuwara Eliya

20.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Vstavame v 6 hodin, balime si batuzky a vyrazime na vlakove nadrazi. Vlak nam jede v 7:45 hod, ale bylo nam receno, ze na nadrazi mame byt v 7 hodin. Netusime proc a tak stojime v 7 na nastupisti. Par lidi uz tam bylo. Listky se vsak prodavaji od 7:30 hodin. Na vyber je jizda druhou nebo treti tridou. Kupujeme listky pro druhou tridu (uroven komfortu je stejna - bidna - jen ve treti tride si neni ani kam stoupnout :) Nastupiste se zacalo pomerne hodne plnit lidmi. V dali je jiz slyset houkani vlaku a tak jsme pripraveni nastupovat. Prijela souprava 4 vagonu, jiz hodne plna, ale my jsme se nedali a do vlaku jsme se doslova procpali. Uvazovat o mistu k sezeni je naprosta blahovost. Stojime blizko nevabne voniciho WC, batohy oprene o sedadla v ulicce. Cestujici se prodiraji vlakem (netusime kam jdou) a tak neustale se makate, uhybate, ... Cesta vede horami a tak jsme mohli pozorovat nadherne vyhledy do udoli, na okolni vrcholky hor a na mraky, ktere prichazely z udoli. I par peknych vodopadu a policka mistnich rolniku se zelim, porkem, mrkvi a salatem, stada krav, to vsechno je Srilanska vysocina. Ve meste Nanu-Oya jsme vystoupili, mimochodem moc radi a hnedka jsme si nasli navazujici autobusovy spoj do Nuwara Eliyi. Autobus byl plny, my sedime na zadnich sedackach. I kdyz se presunujeme do vice turisticke oblasti, tak jsme opet v buse jedini "bili". Na autobusovem nadrazi vyhlizime zeleny tuk-tuk, ten pro nas poslali z dohodnuteho ubytovani. Bydlime v King Fern Bungalow, jehoz majitelem je Nishantha - velmi prijemny chlapik. Udelal nam caj, coz jsem velmi privitala. Jsme vysoko v horach cca 2000 mnm, je pod mrakem, cca 18 °C a pofukuje chladny vitr.
Jdeme si prohlednout mesto, obedvame v mistni jidelne. Zasli jsme i do cukrarny, davame si kavu (je to maly plastovy kelimek s jiz sladkym obsahem) a zakusky. Docela jsme si pochutnali, i kdyz jsem si cheesecake predstavovala jinak, presto mi chutnal.
Pak nas odchytl chlapik, jestli chceme znackove obleceni jako je Marco Polo, Lacosta a dalsi, tak at jdeme za nim. Zavedl nas do obchudku, kde tyhle veci maji, ale nejak se nam to nezda, prilis nas do nakupu tlaci. Tak odchazime. Koukame po nejakych peknych kosilich pro Martina, nachazime outdoorove obleceni znacky Colombia, Jack Wolfskin, H+H a dalsi. Smejdime, vybirame a nakonec kupujeme 8 kusu kosil, peknou teplou bundu pro Martina, mikiny a u Baty boticky :-) Nemohli jsme odolat, Martin si veze domu dva pary a ja jeden :-) Vse za neuveritelne ceny v perfektni kvalite (kozene sandaly Bata za 120 Kc, perfektni konfekcni kosile za 200 Kc :)
Vecer pak vylepsujeme blog (snad se Vam libi jeho nova podoba) a pridavame dalsi zapisky, Martin zpracovava fotky. Vecerime poprve v miste ubytovani. Vari mama majitele a vari opravdu excelentne. Ja mela dynovou polevku (je jina nech si ji delam doma, vyborna, jen trochu mastna). Martin ma kure s kari ryzi, zeleninou a fazolemi. Dali jsme si pivko. Jako pridavek nam z kuchyne poslali ovocny salat (my jsme jej nechteli, ale jiste se nam na ucte objevi). Jsou tu vsichni ochotni a mili, ale vseho s mirou :-)

Žádné komentáře: