Sledujte "on-line" nas pohyb po Sri Lance

pátek 24. prosince 2010

12. Sri Lanka - Kandy

22.12.2010

Fotogalerie je k nahlednuti ZDE

Dnes jsme si polezeli, vstavame v 8 hodin. Celou noc prselo a rano to neni jine. Na takoveto pocasi nejsme pripraveni. Navic tady v horach je velmi chladno. Po snidani a zabaleni batuzku jedeme na autobusove nadrazi a tady nasedame do busu smer Kandy. Jeste si zvladam odskocit "na malou". Ptam se po WC, odkazuji me kamsi do podivne vyhlizejici ulicky. Tak jdu, sice trochu pochybuji zda tam nejake WC bude, ale jsem mile prekvapena. Z podivneho domecku s oknem s pletivem mi stary pan ukazuje smer "damy". Zde je par postarsich zen, ktere se usmivaji a ukazuji, ze muzu klidne predbehnout. Wc bylo na mistni pomery ciste a dokonce tu tekla i voda :-) Jeste si kupuji tocenou sojovou zmrzlinu, ananasovo-vanilkovou, pricemz ananasova ma zelenou barvu jako brcal :-)
V autobuse jsme si zabrali pro sebe, nase batohy a jednu tasku (tu jsme museli koupit, abychom prevezli nakoupene veci - kosile, boty, darecky, ...) tri sedacky. Sotva se bus rozjel, tak se z vsudypritomnych reproduktoru ozvala priserna a hlasita hudba. Hruza a bes. Cesta z hor se klikatila po uboci kopcu a nam se z toho udelalo trochu nevolno. Pomohl nam cerstvy vzduch a par hlubokych nadechu. Na okraji Kandy jsme chytli nasi prvni dpravni zacpu na Sri Lance a tak cesta trvala pres 3 hodiny. Dest neustaval, spise silil. V Kandy na autobusovem nadrazi byl takovy zmatek, ze jsme ani nebyli schopni si sehnat tuk-tuk, aby nas dovezl do smluveneho ubytovani. Martin tedy telefonicky dohodl, ze nas nekdo z naseho ubytovani vyzvedne. Ale pri tom vsem chaosu jsme nebyli schopni vysvetlit, v ktere casti mesta, natoz nadrazi se nachazime a tak zadame mistniho chlapika o pomoc. Moc ochotny nebyl, ale snad to dotycnemu vysvetlil (domluva probihala v sinhalstine). Cekame pomerne dlouho, pak zvoni telefon a nemuzeme se dohledat. Nakonec vyrazime do deste a potkavame se cca o 100 m dale.
Bydlime v peknem, cistem penzionu trosku dale od centra. Pujcujeme si destnik a jedeme do mesta okouknout civilizaci. Doted jsme se pohybovali spise v chudych a malo obydlenych oblastech. Nyni jsme v druhem nejvetsim meste Sri Lanky - Kandy - cca 1 mil obyvatel. Lezi uprostred ostrova a je bastou sinhalskych tradic. Jsou tu dokonce nakupni centra; vecereli jsme v KFC (opet se potvrdilo, ze nad nase ceske KFC neni :-) Koupili jsme si jeden skladaci destnik, protoze prodirat se davem lidi pod jednim destnikem je vec nemozna.
Zitra nas ceka navsteva historickeho centra mesta, Chram Budhova zubu a dalsi pamatky, budeme nakupovat darecky. Na Stedry den zrejme povecerime ve meste a dame si neco dobreho z ulice a budeme myslet na Vas, jak si pochutnavate na bramborovem salatu s kaprem, jak rozbalujete darecky ...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

ahojky, zdravime vas z Holysova:) Prohlizime fotky a za chvili jdeme ke stromecku:) prejeme vam i s babi krasne Vanoce:) a stastny navrat domu:) paa Tomanovi